Dragon Ball Z: Dead Zone

Poster voor de film "Dragon Ball Z: Dead Zone"

Dragon Ball Z: Dead Zone

NR 45 min - Fantasy, Animation, Action, Science Fiction, Animé, Retro
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese, English
Release Date:  1989
Director:  Daisuke Nishio
Runtime:  0 h 45 min


Dragon Ball Z… wie heeft er nou nog niet van gehoord?

Het is de middelste serie in een trilogie van animeseries, en speelt zich af tussen Dragon Ball enDragon Ball GT. De eerste twee zijn bedacht doorAkira Toriyama, met GT had hij niet zo heel veel meer te maken. Dragon Ball en Dragonball z zijn naast de anime (tekenfilm) ook uitgebracht als manga (stripboeken). Het verhaal in de anime en manga is in grote lijnen gelijk, maar in de anime duurt alles veel langer en zijn er meer gebeurtenissen tussendoor.”hoeveel super saiyans heb je nodig om een gloeilamp te vervangen? Eentje maar, het duurt alleen wel vijftien afleveringen.”

Anyway, de movie waar deze recensie over gaat heeft ook later de Garlic Jr. saga veroorzaakt in de anime. Mocht je mijn mening delen en het een irritant en waardeloos character vinden, in de manga komt hij niet voor.

De film speelt zich af na het einde van Dragonball, maar voor het begin van Dragonball Z. Chichi wordt aangevallen, Gohan ontvoerd vanwege zijn Dragonball en Goku gaat er achteraan om de dag te redden. Garlic Jr. probeert namelijk de Dragon Balls te gebruiken om zo ontsterfelijk te worden (spoiler: dit gaat hem ook lukken).

Goku vecht samen met Piccolo tegen de handlangers van Garlic Jr., terwijl Krillin op zoek gaat naar Gohan. De samenwerking tussen Goku en Piccolo is in deze film een beetje a la het gevecht tegenRaditz. Ze zijn nog steeds vijanden, maar zijn genoodzaakt om samen te werken tegen een “groter” kwaad.

Ondertussen komt Kami om tegen Garlic Jr. te vechten, en wordt het hele verhaal uitgelegd. Dit ga ik hier niet allemaal typen, maar ik ga direct over naar het leuke deel. Voor een Dragonball Z movie isDead Zone zeker niet de beste, maar ook niet de slechtste. Zo zitten er wat leuke scenes in met een stomdronken Gohan, na het eten van alcoholische appels. Ook wordt Krillin deze keer eens letterlijk in de zeik gezet als Gohan op zijn hoofd pist.

Wel roept de movie een aantal vragen op. Waarom zien we een aantal dingen gebeuren in de movie, en zijn ze opeens in het gevecht tegen Raditz weer een complete verassing? Een goed voorbeeld hiervan is Gohan’s verborgen kracht. Hoewel hij duidelijk en openbaar Garlic Jr. hiermee verslaat, is het voor iedereen een verassing als hij Raditz ermee beschadigt.

Wat Garlic Jr. betreft: hij is een wat matige bad guy met een vlug bedacht verhaaltje zodat hij tenminste iets met een ander personage te maken had. Niet zo stoer als Broly (movie 8), maar ook niet zo saai als Dr Wheelo (movie 2). Wel jammer is, dat ze het personage ontsterfelijk hebben gemaakt. Dit vraagt gewoon om een flauwe manier om van hem af te komen aan het eind van de movie.