Dragon Ball Z: Broly The Legendary Super Saiyan

Poster voor de film "Dragon Ball Z: Broly - The Legendary Super Saiyan"

Dragon Ball Z: Broly The Legendary Super Saiyan

70 min - Fantasy, Animation, Action, Science Fiction, Animé, Retro
Your rating:

Country:   Japan
Release Date:  1993
Director:  Shigeyasu Yamauchi
Runtime:  1 h 10 min


Gezien deze movies onder meerdere titels bekend staan, zullen we maar de makkelijkste kiezen: Broly, the legendary Super Saiyan. Het is de achtste van de ruim vijftien in de reeks tekenfilms, die naast de serie is gemaakt. In elke film nemen Goku en zijn vrienden het op tegen een vijand die speciaal voor de movie is bedacht.

Nu zul je wel denken dat de eerste film is gebaseerd op de Garlic Jr saga uit de anime. Dat is juist andersom, want de Garlic Jr saga is toegevoegd om de film in het verhaal te kunnen plaatsen. In de manga waar de anime op gebaseerd is, heeft de ontsterfelijke Garlic Jr geen enkele rol. Ook is het gewoon een feit dat de films voor puur vermaak zijn gemaakt, omdat bijna geen enkele in de algemene verhaallijn past.

Anyway, movie 8 gaat (zoals de titel zegt) over de legendarische super saiyan Broly. In dit verhaal wordtVegeta, als prins van de overgebleven Saiyans, doorParagus uitgenodigd naar een nieuwe planeet Vegeta. Hier woont ook de enige zoon van Paragus. een magere jongen die Broly heet. Vegeta mag over deze planeet heersen, maar dan moet hij eerst de legendarische super saiyan verslaan.

Ondertussen hoort Goku van King Kai, dat deze zelfde super saiyan bezig is om het heelal aan gort te blazen. Goku reist dus snel naar de nieuwe planeet Vegeta, waar ook zijn vrienden al zitten. Samen komen ze erachter dat Broly degene is die ze zoeken, en uit moeten schakelen om iedereen te redden. en nee, dit zijn geen spoilers… het staat letterlijk in de titel.

Broly is een goede vijand, wat movie bad guys betreft. Hij is compleet krankzinnig, smijt zo nu en dan met de meest psycho oneliners en heeft absoluut de kracht om zijn dreigingen na te komen. Het komt zelfs in de film op een punt dat Vegeta het gevecht opgeeft, omdat hij zich beseft dat Broly simpelweg te sterk is.

Enige minpunten aan deze film vond ik het nogal flauwe verhaal dat Goku als baby begon te huilen, waardoor de pasgeboren Broly ook begon te huilen. Volgens het verhaal is dit dus de reden waardoor Broly Goku zo erg haat, en zelfs door de power begrenzer van zijn vader heen breekt. Hier hadden ze wel wat creatiever in mogen zijn. Ook vind ik de comic relief door Master Roshi’s aanwezigheid wat storend. Dit is zelfs tot het punt waar hij een epic staredown tussen Goku en Broly onderbreekt met een grap, en Goku een seconde omkijkt met een opmerking. Al met al is dit toch een van de betere films met een van de stoerste bad guys. Fans van de serie zouden hem gewoon eens moeten gaan kijken.