Doctor Sleep

1980, ergens in Florida, kleine Danny Torrance is met zijn moeder ternauwernood het Overlook Hotel ontsnapt. De spoken uit het Overlook Hotel zitten nog achter hem aan, omdat ze zich voeden met zijn speciale krachten. Om de spoken tegen te gaan, leert kleine Danny om de spoken in kisten op te sluiten in zijn onderbewustzijn.

2011, kleine Danny is opgegroeid en wordt nu Dan (gespeeld door Ewan McGregor) genoemd. Om om te gaan met zijn krachten, heeft Dan naar de fles gegrepen en is zo een aan lager wal geraakte alcoholist geworden. Na een one night stand, steelt Dan het geld van de jonge moeder waar hij mee geslapen heeft. Nadat zijn spirit mentor Dick Halloran (gespeeld door Carl Lumbrey) verteld dat dit het laagste is wat hij ooit gedaan heeft, besluit Dan zijn leven drastisch om te gooien. Hij verhuist naar een klein stadje ergens in New Hampshire, waar hij bevriend raakt met Billy Freeman (gespeeld door Cliff Curtis). Billy neemt hem onder z’n hoede en zorgt er voor dat hij een plek heeft om te slapen en dat hij hulp zoekt voor zijn alcoholverslaving. In zijn nieuwe appartement komt Dan telepatisch in contact met de jonge Abra Stone.

Het is nu acht jaar later, Dan heeft zijn leven helemaal op de rit, totdat Abra (nu gespeeld door Kyliegh Curran) hem in paniek laat weten dat er een moord is gepleegd. Een cult van pyschische vampieren, The True Knot genaamd, hebben een jongen ontvoerd, die ook de “Shining” heeft. The True Knot, onder leiding van Rose the Hat (gespeeld door Rebecca Ferguson) ontvoerd kinderen met speciale krachten en voed zich op hun “Shining”, die ze los laten wanneer ze pijn hebben, bang zijn of dood gaan.  Rose komt er achter dat Abra de moord gezien heeft en dat Abra over een hele krachtige vorm van de “Shining” bevat. The True Knot kan dit niet negeren en Rose projecteert zichzelf om Abra te vinden. Wanneer ze Abra gevonden heeft, blijkt de jonge Abra een val voor Rose heeft gezet.

Rose weet de val te ontsnappen en stuurt de rest van the True Knot, onderleiding van Crow Daddy (gespeeld door Zac McClarnon), achter Abra aan. Ondertussen verteld Dan’s spirit mentor dat Dan de jonge Abra moet beschermen tegen the True Knot. Waar Dan eerst geweigerd heeft om de honkbal handschoen van de vermoorde jongen te zoeken, besluit hij dit nu toch te doen. Dan stelt Billy op de hoogte door hem zijn geschiedenis te vertellen en het hele verhaal uit te leggen. Billy besluit om met Dan mee te gaan. Wanneer ze bij Abra’s huis zijn, besluiten Dan, Abra en Billy om een val te zetten voor the True Knot. Onze helden weten meerendeel van the True Knot uit te schakelen, maar Crow Daddy weet Abra te ontvoeren. Tijdens de rit naar Rose, weet Dan het lichaam van Abra over te nemen en zo de auto te laten verongelukken, waardoor ook Crow Daddy sterft.

Rose heeft ondertussen geleerd dat de andere leden van the True Knot allemaal gestorven zijn. Dit versterkt haar motivatie om de “Shining” van Abra tot zich te nemen. Zal dit haar lukken of zullen Dan en Abra hier een stokje voor steken?

Dr. Sleep is net zoals de meeste werken van Stephen King, zeer makkelijk toegangkelijke horror. Ik moet eerlijk toegeven, ik heb de boeken niet gelezen en het is een hele tijd geleden dat ik The Shining heb gezien. Toch vroeg ik me op sommige momenten wel af wat de beste man gerookt heeft en waar ik het kan krijgen.

Meerendeel van het horror minnende publiek kent Stanley Kubrick’s  klassieke verfilming van Stephen King’s boek The Shining. The Shining is een klassieker op zich. Zal dit vervolg de cultstatus van de eerste film evenaren? Ik betwijfel het. Dr. Sleep is een zeer vermakelijke film, maar je kan merken dat een een typisch verhaal van Stephen King is. Dr. Sleep heeft een zeer enerverende soundtrack. Als kijker kan je goed merken dat er veel aandacht aan besteed is. De soundtrack past de film en is zeer minimaal. In mijn optiek hebben The Newton Brothers uitmuntend werk. Persoonlijk vind ik het jammer dat ik Dr. Sleep niet in de bioscoop heb gezien, het geluid en de effecten zouden daar nog beter uit de verf gekomen zijn. Desalniettemin is het op deze release ook zeer goed uitgewerkt. Mocht je zin hebben in een zeer makkelijk wegkijkende horrorfilm, kan ik Dr. Sleep aanraden. Het helpt alleen wel als je The Shining eerder gezien hebt.