DOA: Dead or Alive

Poster voor de film "DOA: Dead or Alive"

DOA: Dead or Alive

PG-13 87 min - Adventure, Action, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2006
Director:  Corey Yuen
Runtime:  1 h 27 min


Tagline: They're the ultimate fighters. They've got the looks. They've got the moves, and the men fall at their feet.

Dead or Alive is een reeks videogames waarbij je in een toernooi vecht. Je vecht 1 tegen 1 totdat je je tegenstander knock out slaat of andersom. Betere voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Tekken, Mortal Kombat en Street Fighter.

Dead or Alive stond beter bekend om iets heel anders: breast physics. Dit betekent dat de voorgevels van de rondborstige dames dansten bij elke beweging. Ik was hier, in tegenstelling tot mijn leeftijdsgenoten in die tijd, niet geïnteresseerd in. Ik heb door dit gebrek aan interesse in DOA gelukkig geen vergelijkingsmateriaal tussen games en film.

Dead or Alive is in principe alles wat je verwacht van een videogame verfilming. Over-the-top gevechten, slechte special effects en een flinterdun verhaal. Bovendien hebben de personages minder persoonlijkheid dan kleren in deze film, en ze vechten grotendeels in hun bikini. Het verhaal draait om vechters van overal in de wereld die worden uitgenodigd om te vechten in het DOA toernooi. Je krijgt je tegenstander te zien op je polsbandje, waarna je op elk willekeurig moment naar hem/haar toe kan gaan om te vechten. Dit haalt voor mij een beetje het hele idee van een toernooi weg. Je kan namelijk meteen gaan vechten of ervoor kiezen het tot morgenochtend uit te stellen.

Ik denk dat het wel veilig genoeg is om te zeggen dat de film bijzonder weinig te maken heeft met de games. Zoals elke game verfilming, is ook deze bedoeld om geld te vangen over de rug van een populaire game/franchise. Het enige wat een beetje met de games te maken had, was de beach volleybal wedstrijd halverwege de film. Er bestaan namelijk spinoff DOA beach volleybal games, maar daar gaan we het niet over hebben.

Vergetenswaardige personages, vergetenswaardig verhaal en al met al een vergetenswaardige film. Zelfs zonder de games goed te kennen, kan ik zeggen dat de film zo spannend is als gras zien groeien in de woestijn. De Street Fighter film is een meesterwerk vergeleken met DOA. Sla deze film dus over en hou het bij goede vechtfilms, het liefst die niet op games gebaseerd zijn.