Dinosaurs

Dinosaurs

Dinosaurs

23 min - Fantasy, Comedy, Drama, Retro
Your rating:

Language:  English
Release Date:  1991
Runtime:  0 h 23 min


Tagline: The Funniest Family in 60 Million Years!

Het was nog voor Jurassic Park dat Dinosaurs uitkwam. Ik weet dat destijds dinosauriërs ontzettend populair waren. Er was ook een flinke marketing campagne actief rondom de release van deze serie. Het jaar was 1991 dus je had niet veel meer informatie dan wat je op tv in de reclame zag of in de TV Gids las. Ik was in de veronderstelling dat we te maken zouden krijgen met een informatieve serie over dino’s, maar het bleek een Jim Henson produced sitcom te zijn met animatronics dinosauriërs.

Jim Henson kreeg het idee voor een sitcom over dinosauriërs al in de jaren 80 en presenteerde zijn idee al in 1988. Men vond het maar een gek idee, want hoe kan een poppenserie als sitcom gepresenteerd worden. Datzelfde dacht men ook over een tekenfilm en toch zag in 1989 The Simpsons het daglicht. Door het succes van deze serie kreeg ook Dinosaurs het groene licht, helaas stierf Jim Henson voor hij zijn ‘kindje’ te zien zou krijgen. Zijn zoon Brian, samen met Michael Jacobs, heeft het stokje overgenomen en ervoor gezorgd dat Dinosaurs gerealiseerd zou worden.

Dinosaurs vertelt over de familie Sinclair. Earl Sinclair (Stuart Pankin) is het hoofd van de familie. Hij werkt bij de WeSaySo company als boomduwer. Samen met zijn vrouw Fran (Jessica Walter) heeft hij twee tiener kinderen; Robbie (Jason Willinger) en Charlene (Sally Struthers). In de eerste aflevering maken we kennis met de jongste en ook leukste telg van de familie, Baby Sinclair (Kevin Clash). Baby is misschien niet helemaal gepland, maar zeker gewenst. Baby is echter geen baby in de normale zin van het woord. Hij kan praten, heeft op zijn manier interactie met de rest van de familie en heeft ook met regelmaat een hoofdrol in de serie. Deze baby is bij de kijker bekend met zijn bekende quote wanneer hij zijn vader aanspreekt. Mama is mama, maar papa is ‘Not the mama’ tot grote ergernis van Earl. Baby is intelligent genoeg, maar zo eigenwijs als ze maar komen en dat levert genoeg hilariteit op.

De hilariteit is natuurlijk de hoofdmoot van deze serie maar de abstractheid van de hoofdrolspelers heeft ook tot gevolg dat er maatschappelijke problemen en thema’s besproken kunnen worden die je in veel van zijn tijdsgenoten niet zag. Of niet zo overduidelijk zag als hier. In welke andere serie komt homoseksualiteit, racisme, masturbatie, religie, milieu en drugsgebruik zo naar voren als hier. Het zijn issues waar men destijds erg mee zat en ook een mening over had, maar wat je niet gemakkelijk kon bespreken in een tv serie. Door masturbatie bijvoorbeeld te verhullen als een paringsdans was dat gemakkelijker. Zo werd je op jonge leeftijd al op een goede wijze geconfronteerd met belangrijke levenslessen en kreeg je zelfs handvaten aangereikt hoe hiermee om te gaan. Veel van de besproken thema’s in Dinosaurs kan je tegenwoordig niet meer zo makkelijk of open bespreken zonder tegen tere zieltje aan te schoppen. Eén van de meest besproken thema’s in Dinosaurs het milieu en hoe de mens zijn eigen milieu en de eigen wereld aan het vernietigen is. Dit zie je al terug in het naamgebruik in de serie. Veel namen van personages zijn namelijk gebaseerd op olie maatschappijen. Veel van de problemen die we tegenkomen in de serie, zelfs het uitsterven van de dinosauriërs hebben ze aan hun eigen incompetentie, of drang naar geld en macht te danken. Een vrij harde les die zeker genoemd mag worden, maar die juist de grote bedrijven niet even goed kunnen waarderen. Kijk maar eens naar hoe men tegenwoordig met het klimaat omgaat. Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar zeg maar niet dat de grote mega corporaties van deze wereld schuld hebben hieraan. Dat kan niet en zullen ze ook op alle fronten ontkennen.

Dinosaurs is al bijna 20 jaar oud, maar nog steeds erg relevant en erg onderhoudend. Het gebruik van animatronic pakken zorgt ervoor dat het er niet oubollig uit ziet. De Muppets en Sesamstraat werken nu ook nog steeds en zien er niet veel beter uit dan de mannen en vrouwen in de pakken van deze serie. Ook de thema’s zijn nu nog steeds van toepassing. 20 jaar later zijn we nog steeds niet veel verder namelijk alleen hebben we langere tenen gekregen. Dinosaurs is een vreemde eend in de bijt als je kijkt naar de cartoons of series van de jaren ’90, maar verdient zeker zijn plek als een favoriet uit deze periode. Het is nu nog steeds verfrissend om een serie te zien die hoofdzakelijk gericht is op jongere kijkers waar je zo veel belangrijke levenslessen op een zo makkelijk te verteren manier voorgeschoteld krijgt.