Devilman Volume 3: Devilman Apocalyps

Poster voor de film "Devilman Volume 3: Devilman Apocalyps"

Devilman Volume 3: Devilman Apocalyps

45 min - Animation, Fantasy, Horror, Animé
Your rating:

Language:  Japanese
Release Date:  2000
Director:  Ken'ichi Takeshita
Runtime:  0 h 45 min


Als je animé zegt komen er verschillende titels in je hoofd. Meestal zijn dit wel de klassiekers zoals Akira, Ghost In The Shell, Streetfighter enz. Allemaal stuk voor stuk voorbeelden die de naam animé eer aandoen. Maar naast al deze voorbeelden zijn er veel meer titels die onder de noemer Animé vallen. Denk bijvoorbeeld aan Urotsukidoji, het toonbeeld voor de Hentai (Animé met veel sex) of denk aan Devilman. Een animé die bekend staat om zijn ultra gewelddadige actie. Het derde deel van de Devilman cyclus (Amon Apocalyps Of Devilman) is sinds kort in mijn bezit.

Dit derde deel van Devilman is een op zich staand verhaal die verder gaat waar de voorgaande delen gebleven zijn. Je hoeft de voorgaande delen niet gezien te hebben om dit deel te kunnen volgen maar wat voorgeschiedenis maakt het wel makkelijker.

Naast de mensen wordt de wereld bewoont door demonen die eeuwenlang hebben liggen sluimeren. De tijd is gekomen voor de demonen om wakker te worden en de mensen op hun plaats te zetten als de slaven die ze horen te zijn! Enkele mensen zijn van deze plannen op de hoogte en willen hier een stokje voor steken. De enige manier om dit te doen is om een demoon uit te nodigen om je lichaam over te nemen. Normaal gesproken neemt de demoon de mens dan over. maar er wordt gesproken over enkelen die zo puur van hart zijn dat als de demoon het lichaam overneemt de mens de demoon weet te overheersen. Je hebt dan de kracht van een demoon maar met het menselijke verstand en hart.

Akira blijkt volgens een vriend van hem hier de man voor te zijn en zo gezegd zo gedaan. Door middel van een duivels ritueel nodigen ze demonen uit om hun lichaam over te nemen die ze dan proberen te beheersen. Akira’s lichaam wordt in bezit genomen door de demoon Amon. Akira is zuiver genoeg om de demoon onder controle te houden. En zie hier de geboorte van Devilman.

De wereld zit nu vol met demonen die zich onder de mensen schuil houden door zich als mensen te vermommen. De mensheid is zich inmiddels van de demonen op de hoogte en dit veroorzaakt een golf van paniek en haat jegens elkander. Zodra men ook maar vermoedt dat iemand een demoon is stort de massa zich erop om de persoon in kwestie bruut te vermoorden. Dit natuurlijk tot groot genoegen van de demonen. Akira is de aanvoerder van een groep mensen die hun demonen net als hem onder controle hebben. Zij maken overal waar mogelijk jacht op de demonen, met succes. Dit wordt natuurlijk door de demonen opgemerkt en die zetten keihard de tegenaanval in.

Er volgt een harde bloederige strijd en dan niet alleen tussen de demonen en de demonenjagers maar Akira moet ook zijn eigen innerlijke strijd leveren.

Deze animé heeft op mij aardig wat indruk achtergelaten maar dan niet doordat de karakters zo goed uitgediept werden of omdat er een zo goed verhaal achter zit. Nee, het geweld en de mate van het geweld in deze animé is hetgeen wat op mij de indruk achterliet.

Hetgeen wat bij mij goed overkwam is een onthoofding die je op een gegeven ogenblik ziet. Deze wordt zo bruut uitgevoerd en dan zijn het ook nog mensen die een ander mens onthoofden en er trots op zijn. Dit is een kant van de mensheid die je in een oorlog naar boven ziet komen. En dan meestal uit angst voor de onbekende of door een diepgewortelde haat. Jammer dat dit aspect in Amon Apocalyps Of Devilman niet goed uitgewerkt is. Het idee komt desondanks we naar voren.

Ander minpunt van deze animé is dat het verhaal vaak niet goed te volgen is door de flasbacks. Elders op internet word er de bewering gedaan dat je maar op twee manieren van deze animé kunt genieten.
1: Je kent de eerdere delen van Devil Man of ander werk van Go Nagai
2: Je bent een liefhebber van ultra gewelddadige films/animé’s
Beiden gelden voor mij maar ik ben het niet met deze bewering eens. Kennis van de voorgaande delen is zeker wenselijk maar geen must! En alleen liefhebbers van ultra geweld…. ja die kunnen hier zeker van genieten meer dan anderen waarschijnlijk. Maar om nu te zeggen dat alleen deze twee groepen van deze animé kunnen genieten nee daar ben ik het niet mee eens. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd maar dat kan iedereen voor zichzelf bepalen.

Ik moet zeggen dat ik goed heb genoten van deze animé. En dan niet alleen omdat ik van gewelddadigheden hou en de eerdere delen van Devil Man ken!