Devilman – Volume 2: Demon Bird

Poster voor de film "Devilman - Volume 2: Demon Bird"

Devilman - Volume 2: Demon Bird

57 min - Animation, Horror, Action, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese, English
Release Date:  1990
Director:  Umanosuke Iida
Runtime:  0 h 57 min

Stars: 

In 1972 kwam er de tv animé serie van Devilman. Datzelfde jaar begon ook de manga. De manga en de tv serie lagen erg ver uiteen. De tv serie was ondanks het volwassen karakter toch voor de meer jeugdige kijkers waar de manga het volwassen karakter nog een stap verder zette. Door het succes van de manga evenals de tv serie heeft Go Nagai in samenwerking met Tsutomu Iida in 1987 het de OVA op de markt gebracht.

Akira Fudou wordt door zijn oude jeugdvriend Ryo meegenomen naar diens huis. Hier wordt hem verteld dat er voor de mensen een ander ras was dat de aarde overheerste. Dit was een ras van demonen. Jarenlang hebben deze demonen liggen sluimeren in de koudste regionen van de aarde maar ze zijn wakker aan het worden en willen hun plek aan de top van de voedselketen herwinnen. Deze demonen hebben de unieke gave om samen te smelten met elkaar en andere wezens om zo doende sterker te worden dan voorheen. De mensheid is niet sterk genoeg om de demonen tegen te houden. Ryo overtuigd Akira dat er niets anders op zit om samen te gaan met demonen in de hoop dat één van hen puur genoeg van hart is om zijn eigen ziel te behouden. Mocht dit lukken dan hebben ze het lichaam en kracht van een demoon met een menselijk hart en ziel.. een zogeheten devilman.

Devilman: Birth (de eerste episode van de OVA) laat je kennismaken met de zachtaardige beetje sullige Akira en diens vriendin Miki. Deze episode laat je Akira zien kennismaken met de demonen, het ritueel waarbij hij overgenomen wordt door de demoon Amon, zijn verandering in Devilman en de gevolgen hiervan.

Devilman: The Demon Bird (de tweede episode van de OVA) laat je kennismaken met de Akira nadat hij bezeten is door de demoon Amon en Devilman geworden is. Het is niet meer de zachtaardige Akira als voorheen. Je maakt verder kennis met Silene die gekomen is Devilman te doden en enkele andere demonen. De strijd tussen Devilman en de demonen is wat centraal staat in de tweede episode van de OVA.

De OVA is rechtstreeks van de manga overgenomen en is dan ook compleet wat anders dan de uit 1972 stammende TV serie. De oorsprong van Devilman is anders, het karakter van Akira is anders en er is ineens een oude jeugdvriend van Akira die ook een hoofdrol speelt.  Aangezien Tsutomu Iida (die volgens eigen zeggen model heeft gestaan voor Totoro) eem enorme fan is van het werk van Go Nagai zijn de manga’s als storyboard gebruikt. Dit zorgde er in de eerste instantie voor dat de OVA authentiek is aan de manga en in de tweede instantie dat het bloed, gore en naaktheid gehalte meegenomen is. Je ziet in deze animé meer bloed en gore dan in menigeen horrorfilm. Het zijn weliswaar weinig tot geen mensen die er aan moeten geloven mar dat drukt de pret voor de gore liefhebber niet. Bloed en gore is niet het enige wat vloeit in deze animé. De animatie van deze serie is goed voor de tijd waarin deze serie gemaakt is alhoewel het tegenwoordig sterk gedateerd is.

De Devilman OVA serie is helaas na het tweede deel gestopt. Dit terwijl er nog drie delen verfilmd moesten worden. De productie is gestopt ivm de productiekosten. Elk deel duurde een jaar om te produceren en koste meer dan 1 miljoen dollar. Destijds was dat een ongekend hoog bedrag voor een animé van 50 minuten. Na twee delen van de OVA is er in 2000 nog een derde OVA gekomen genaamd Amon: Apocalypse of Devilman. Deze gaat verder waar de eerste twee delen gebleven zijn alhoewel er zeker een tijdsgat zit en het nog steeds niet het einde van de serie is.

Veelbelovende en waarmakende serie die helaas nooit afgemaakt is. Jammer want persoonlijk vind ik juist dat deze serie als een standaard (al dan niet de standaard) voor de horror animé is.