Dennou Coil

Dennou Coil

25 min - Action, Science Fiction, Animation, Cyberpunk, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2007
Director:  Mitsuo Iso
Runtime:  0 h 25 min


Het jaar is 2026. De technologie is verder dan we nu op het moment kunnen bedenken. Virtual Reality is een fenomeen wat in de wereld van Dennō Coil uitgewerkt is tot op nu toe onbekende hoogtes. Naast de werkelijke wereld is er een hele cyberwereld die gezien kan worden door speciale brillen. De ze brillen bevatten naast de toegang tot de digitale wereld telefonie, computertoegang en veel meer. Deze cyberwereld wordt hoofdzakelijk gebruikt door kinderen die hier hun cyberpets verzorgen en spellen spelen met of tegen elkaar. Deze virtual reality bestaat uit echter meer dan wat de makers ervan in de eerste instantie gedacht hadden. Er blijken in deze realiteit ook wezens te bestaan die een soort van identiteit hebben. Daarnaast is er het risico dat je “ziel” uit de werkelijke wereld getrokken kan worden.

In deze wereld leven Yūko Okonogi en haar klasgenoten. Tijdens de serie ontdekken ze de waarheid achter de cyberwereld en de wezens die in deze wereld leven.

Dennō Coil is een serie die begint als een kinderserie vol humor. De humor is overduidelijk op de jongere kijker gericht maar komt desondanks goed op de oudere kijker over. Geleidelijk aan wordt de serie serieuzer van toon en schuift de humor naar de achtergrond. Er ontvouwt zich een verhaal wat doorspekt is van drama en mysterie. De humor wordt de eerste paar afleveringen zeer zeker gemist maar hoe meer je in het verhaal gezogen wordt hoe minder je het mist. Gelukkig word met enige regelmaat de absurde humor toegepast om het geheel niet al te dramatisch over te laten komen. Ondanks de drama blijft dit een serie die voor de jeugdige kijkers bedoeld is waardoor het geheel nergens te zwaar wordt om te verteren. De thematiek is ook in deze serie overduidelijk aanwezig en ligt niet te zwaar op de hand. Zoals je kan verwachten bij een cyberpunk animé waarbij virtual reality zo dicht naast de werkelijkheid ligt gaat de thematiek over wat echt is en wat niet. Gelukkig wordt dit thema ook nergens tot vervelends toe gebruikt om een boodschap mee te geven.

Je wordt met deze animé getrakteerd op een verhaal wat niet te zwaar op de hand is maar desondanks sterk en meeslepend genoeg om ook de oudere kijkers mee te krijgen. Tel daarbij op dat je ook nog eens goede solide karakters krijgt met genoeg diepgang en je hebt over het algemeen een goede animéserie te pakken. Een andere vereiste voor een goede serie, namelijk sterke animatie wordt ook nog eens aan voldaan in Dennō Coil.

Ik ga over deze serie verder niets meer zeggen dan dat naar mijn mening een aanrader is voor de liefhebber van animé en cyberpunk. Tevens is dit een goede introductie tot het cyberpunk genre aangezien er niet te diep op dit thema ingegaan wordt.