Delicatessen

Poster voor de film "Delicatessen"

Delicatessen

R 99 min - Comedy, Science Fiction, Fantasy
Your rating:

Country:   France
Language:  French
Release Date:  1991
Runtime:  1 h 39 min


Tagline: A futuristic comic feast.

Het is het Frankrijk van de 21ste eeuw. Om precies te zijn is het het Parijs van de 21ste eeuw. De toekomst een postapocalyptische. Het Parijs wat we te zien krijgen is verwoest en in deze ruines van de oude glorie van de mensheid leven de mensen nog steeds. Het vlees is schaars en begint steeds minder te worden en ook de vegetatie laat te wensen over. De mens moet overleven en begint twee kampen te vormen; de ene kant is voor kannibalisme terwijl de andere kant vegetarisch is geworden en het kannibalisme afzweert.

Dit is de wereld waarin de film Delicatessen van Jean-Pierre Jeunet en Marc Caro zich in afspeelt. Deze film gaat echter niet in op het filosofische vraagstuk wat hierbij zeer gemakkelijk te stellen is. Deze film geeft een x-aantal dagen weer uit een appartementencomplex wat zich boven een slagerij bevindt. Jean-Claude Dreyfus speelt de rol van Clapet; de slager en huisbaas. Om vlees op de plank voor zichzelf en zijn huurders te krijgen plaatst hij eens in de week een advertentie voor een klusjesman. Deze klusjesman klaart inderdaad klusjes totdat het vlees op is en hij geslacht wordt om de hongerige monden te vullen. Dominique Pinon in de rol van Louison is de nieuwe klusjesman in het appartementencomplex. Tijdens het klussen begint de Julie Clapet (Marie-Laure Dougnac) de dochter van de slager iets voor Louison te voelen. Ze staat nu voor de keuze om hem te laten slachten of er alles aan te doen om hem te redden.

Zoals ik eerder al aangaf gaat de film niet in op het filosofische vraagstuk over de menselijke waarden en normen zoals je eigenlijk zou kunnen verwachten. De film laat een surrealistische wereld zien binnen een appartementencomplex waarbij humor en spanning de boventoon viert. Stel je deze bewoners eens voor: Een man die zijn woning in een moeras heeft omgevormd om zo slakken en kikkers te kunnen kweken. Een vrouw die stemmen hoort en de meest uiteenlopende zelfmoordpogingen in gang zet. We hebben ook nog twee broers die doosjes maken die koeiegeluiden maken. Ik heb hier wel de meest vreemde karakters neergezet maar allen hebben ze zo hun karakteristieke dingen wat ze interessant maken voor de kijker. Dit is een zwarte komedie wat de kijker zeker weten bij tijd en wijle aan het lachen weet te brengen om zijn absurditeit. De spelers die Jean-Piere en Marc gecast hebben werken ook goed mee aan de absurditeit van het geheel. Vooral Dominique Pison doet het erg goed als de ex-clown. Naast de humor is het ook de belichting wat deze film zo goed maakt. Alles is bruin/rood weergegeven wat zeker een bepaalde sfeer wekt en het geheel er erg mooi uit doet zien.

Jean-Piere is op het idee voor deze film gekomen door een verblijf in een Amerikaans hotel waar volgens hem het eten zo slecht was dat het naar mensen smaakte. De slager is in diens gedachten gekomen na een verblijf boven een slager waar Jean-Piere elke morgen om 7 uur wakker werd met de tekst Chop-Chop en het geluid van metaal op metaal. Om hier nog een schep bovenop te doen reageerde zijn vriendin hierop dat de buren geslacht werden en dat zij de volgende waren.

Delicatessen is een film die zeker niet voor iedereen is weggelegd. Het is een film die qua belichting en cinematografie prachtig is om te zien. De humor is van een kaliber wat je moet kunnen waarderen. Voor mij was deze zwartgallige humor zeker de moeite waard. Kijk de film zelf eens en geef je eigen oordeel.