Devilman TV Series

Devilman TV Series

23 min - Horror, Action, Animation, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  1972
Runtime:  0 h 23 min


In 1972 krijgt Go Nagai die bekend staat om Gag Manga (komische manga) eindelijk de kans om een meer volwassen manga te maken. Na wat getouwtrek met de producers krijgt hij de kans om Devilman te maken. Normaal gesproken is er eerst de manga en daarna pas de animé, echter ging het bij Devilman niet andersom. Eerst kwam de animé ism Toei en later mede door het succes is de manga ontstaan.

Akira Fudou (Ryôichi Tanaka) is samen met zijn vader op expeditie in de Himalaya’s. Tijdens deze expeditie vallen de twee een berg in. In deze berg zien ze echter iets wat er niet hoort te zijn. Het lijkt op een mens die nog leeft.. Het blijkt echter geen mens te zijn maar demonen. De Demonen hebben van de Demon King de opdracht gekregen om naar de mensenwereld (Japan) te gaan en daar chaos en destructie hoogtij te laten vieren en de weg vrij te maken voor een grootschalige demoneninvasie. Drie demonen zijn uitgekozen om deze taak te volbrengen, één ervan is Devilman. De drie demonen vechten onderling om te beslissen wie naar de mensenwereld gaat. Devilman komt als overwinnaar uit de bus. Akira en zijn vader overleven het beide niet. Devilman neemt om het gemakkelijk te maken voor hem bezit van het dode lichaam van Akira om zo doende chaos en destructie los te laten op de mensenwereld.

Devilman wordt meegenomen door Kousaku Makimura (Taimei Suzuki) die een vriend van zijn vader is. Eenmaal aangekomen in Japan wordt hij geconfronteerd met de vriendin van Akira in de vorm van Miki Makimura (Sumie Sakamoto). Devilman is op slag verliefd en verliest zijn lust om de wereld in chaos te doen vervallen. De Demon King is hier niet over te spreken en doet in de eerste instantie zijn uiterste best om Devilman weer aan de kant van de demonen te krijgen. Zodra dit niet lukt doet hij er alles op alles aan om Devilman en zijn menselijke vrienden te doden en daarmee meteen chaos en destructie los te laten op de wereld.

Wat je bij deze serie te wachten staat is 39 afleveringen (en één bonusaflevering) waarbij je elke maal Devilman ziet vechten om Miki of zichzelf te beschermen tegen de demonen die de Demon King op hem afstuurt. In principe is elke aflevering hetzelfde met telkens weer een andere demoon. Geleidelijk aan veranderen er wel kleine zaken gedurende de serie. De Demon King geeft op een gegeven moment zijn aanvoerders van het demonenleger opdracht op Devilman te doden. Dit resulteert in dat zei de demonen aansturen en als dat niet lukt uiteindelijk zelf de strijd maar aangaan. Natuurlijk weet Devilman elke aflevering weer zijn vijanden te overwinnen, hoe sterk ze ook zijn.

Devilman/Akira wordt in de serie neergezet als een sadistische jongen die enkel en alleen voor zichzelf leeft. Het enige waar hij om geeft is Miki, maar dat is ook om egoïstische redenen. Hij valt net zo lief mensen als demonen aan. Wat hem weerhoudt om mensen aan te vallen is Miki. Gedurende de serie verandert Devilman echter wel, het lijkt erop dat hij wel om de mensen gaat geven en zelfs ten opzichte van zijn eigen ras vergeving kent.

Wat deze serie leuk maakt is dat dit het begin van Devilman is. Verwacht echter niet de Devilman zoals je deze kent uit de OVA’s (Original Video Animation) of de Live Action, dit is heel wat anders. De manga is tijdens de tv serie pas ontstaan en gaat een andere richting op dan de tv serie. Devilman is een serie die voor tv gemaakt is en waar dit ook aan af te zien is. In de jaren 70 was de animatie niet van hoogstaande kwaliteit en zo nu en dan zelfs slecht te noemen. Dit is ook het geval bij Devilman, alhoewel er af en toe ook echt goede en prachtige animatiestukken tussen zitten. Wat deze serie wel weer onderscheid van wat er destijds op animégebied te vinden was is het volwassen karakter van deze serie. Er zit bloed, gore en naakt in, en dat in een tijd waarin dit helemaal niet voorkwam op tv. Daarnaast wordt sexualiteit niet onder stoelen of banken geschoven en is er een zo nu en dan perversiteit en martelingen te bespeuren. Niet zoals we dit van de latere OVA voorgeschoteld krijgen maar het is er wel. Dat is ook de kracht van deze serie, hij is vooruitstrevend wat betreft zijn onderwerp en is tegen de grens (zo nu en dan over de grens) van wat destijds geshowd mocht worden op tv. De Devilman tv serie is niet de serie waar het complete verhaal van Devilman uitgewerkt wordt zoals in de manga, maar het is wel de serie die de weg vrijgemaakt heeft voor de horror animé zoals we die nu kennen en gezien kan worden als de grondlegger hiervan.

https://www.youtube.com/watch?v=hTVj-4uiOt4