Death Wish 2

Poster voor de film ""

Death Wish 2

R 88 min - Action, Crime, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  1982
Director:  Michael Winner
Runtime:  1 h 28 min
Writers:  David Engelbach


Tagline: First His Wife. Now His Daughter. It's Time To Even The Score!

Een vos verliest misschien wel zijn haren, doch niet zijn streken! De meeste mensen uit de Benelux, die het Nederlands machtig zijn, zullen dit gezegde wel kennen. Want soms kruipt het bloed waar het niet gaan kan, de drang om oude gewoontes terug leven in te blazen is dan te groot. Dit geldt dus ook voor Paul Kersey, de architect uit New York wiens vrouw en dochter een verschrikkelijk lot ten beurt vielen, waarop hij besliste om het recht in eigen handen te nemen. Eerst nog klungelig en onzeker, maar naarmate meer en meer kogels de basten en hoofden van straattuig doorboorden, kreeg hij de smaak te pakken. Het beantwoordt vast en zeker een fantasie die veel mensen zullen hebben, want hoe je het ook draait of keert, het idee dat je bij onrecht zelf actie kan ondernemen en de daders straffen, dat is uiterst herkenbaar.

Ditmaal leeft Paul met zijn dochter Carol in Los Angeles. Hij heeft er de mooie Geri leren kennen, heeft een nieuwe job en een pracht van een huis. Niets staat hem in de weg om terug gelukkig te worden. Zelfs Carol, ondanks dat ze nog steeds niet praat, lijkt steeds meer en meer op te leven. Dit alles verandert als Paul samen met Geri en Carol op een zonnige dag een ijsje gaan eten op een rommelmarkt. Een groep nozems stelen zijn portefeuille, waarna ze Paul willen opzoeken bij hem thuis. Daar is enkel de huishoudster, die genadeloos verkracht wordt en vermoord. Wanneer Paul en Carol thuiskomen, wordt hij neergeslagen en zij meegenomen naar een verlaten pakhuis. Daar wordt ook zij verkracht, waarna ze zelfmoord pleegt. Dit is voldoende voor Paul om terug zijn pistool boven te halen en jacht te maken op de daders. Hij duikt het nachtleven van L.A. in en gaat uiterst efficiënt te werk terwijl hij zijn relatie met Geri en de bemoeienissen van oude bekende inspecteur Ochoa zo goed mogelijk probeert te verwerken.

Waar de originele film nog een drama mocht genoemd worden, daar kan je bij deze film niet meer mee aankomen en is het een rechtoe-rechtaan exploitatiefilm van de zuiverste soort. Enige subtiliteit is in geen velden en wegen meer te bekennen. Het verhaal kan worden samengevat als volgt : Paul Kersey wordt opnieuw slachtoffer van onrecht, spendeert de rest van de film met moorden. Bepaalde elementen die eerst nog redelijk smaakvol en realistisch werden benaderd en uitgebalanceerd zijn nu vuiger dan ooit. Neem Charles Bronson. In de 1e film maakte hij een vrij logische ontwikkeling door waarbij zijn gedachtengoed werd uitgedaagd door een persoonlijk leed. Hij moest door met zijn leven doch kon het onrecht niet loslaten waardoor hij moest blijven moorden. Hier is de man vrij apathisch en lusteloos, alsof de acteur er niet echt zin in had. Ook in zijn interacties met zijn vriendin (gespeeld door Jill Ireland, vrouw in het echte leven) is er weinig emotie vanaf te lezen.

Vreemd, want het onrecht in deze film wat hem motiveert om terug de straat op te gaan, doet de aanranding van zijn vrouw en dochter uit de 1e film verbleken. In de 1e 15 minuten (in veel landen gecensureerd) wordt Rosario, de huishoudster van Paul, door 5 bandieten waarlijk brutaal en genadeloos verkracht (de daad wordt ook nog eens vrij spectaculair en levendig in beeld gebracht, een zware rol voor actrice Silvana Gallardo) en daarna met een koevoet dood geslagen. Deze scène gaat vrij lang door en is heel ongemakkelijk om door te zitten. Daarna wordt Paul bij thuiskomst bewusteloos gemept en zijn dochter ontvoerd. In een pakhuis wordt de katatonische Carol nogmaals verkracht (in stilte en zonder terug te vechten), waarna ze vlucht en zich uit een raam werpt om te ontsnappen, maar helaas spietst ze zich op een hek. Met het nieuws wat er gebeurd is, zou je een huilende, krijsende en schuimbekkende Paul Kersey verwachten, maar dan kan je lang wachten.

Natuurlijk krijgt het publiek in het begin zulk een brutaal schouwspel te zien om Paul’s wraakactie volledig te aanvaarden en misschien zelfs aan te moedigen. Bijna elk ander personage doet in weze hetzelfde. Een man en vrouw die in een parkeergarage aangevallen worden en gered door Paul houden netjes hun mond als de politie hen ondervraagt. Een mannelijke verpleger helpt hem zelfs ontsnappen na het afmaken van 1 van de daders die werd opgenomen in de psychiatrie. En inspecteur Ochoa komt ook nog even opdagen als raadgever bij de politie van Los Angeles. Ook al is hij daar om Paul Kersey in te rekenen, uiteindelijk helpt hij de Wreker zelfs nog bij het bevechten van een groep nozems die wapens kopen van een verdacht type ’s nachts in het park! Overleeft de inspecteur deze film? De beste man vermeldt dat hij over een jaartje op pensioen mag, dus dan weet je het antwoord!

Het probleem is dat de film na dat gruwelijke begin tevreden is met een afwisseling tussen scènes waarbij Paul en Geri interactie hebben (raar genoeg met vrij weinig chemie) en scènes waar Paul de straten bewandelt als een roofdier (wat soms naar saaiheid nijgt). Dat levert eigenlijk niet een echt interessane of enigszins diepgaande film op, al zijn er (soms hilarische) hoogtepunten. Het geeft de film een allure van een ‘guilty pleasure’. Zie bvb. hoe Paul er in slaagt om met zijn pistool het uiteindelijk toch te halen van 5 man die zich achter een wagen schuilhouden en allemaal machinegeweren voorhanden hebben. Of hoe Paul zich in een ziekenhuis begeeft, verkleed als dokter, en niemand herkent hem, terwijl Geri in de vorige scène fijntjes opmerkt hoeveel Paul er de laatste maand wel niet doorgebracht heeft. Ook de hele cynische schildering van Los Angeles valt op. Als je deze film mag geloven, is het een waar hellegat. Het gekrijs van een vrouw, niemand kijkt er van op (behalve Paul dus). En de politie heeft er niets op tegen om een gewonde boef eventjes te martelen voor informatie!

Het einde is trouwens een vrij laffe en goedkope oplossing. Paul’s vriendin Geri gelooft vast in de mogelijkheid tot rehabilitatie van criminelen, Paul niet. Wanneer inspecteur Ochoa bij Geri binnenvalt en uitlegt wat Paul in New York heeft gedaan, ondervraagt ze hem. Paul verzint een verhaaltje en slaagt er moeiteloos in Geri te overtuigen dat hij onschuldig is. Dit gebeurt ongeveer in het midden van de film. Even later, wanneer Geri bezig is met haar werk aan een reportage, laat Paul weten dat hij eigenlijk niet gelooft dat criminelen een 2e kans moeten krijgen, waar Geri niet mee akkoord gaat. Gaan we mogelijk een fantastisch geacteerde confrontatie tussen Paul en Geri krijgen op het einde waar beiden hun standpunten proberen te verdedigen, waarbij Geri moet kiezen tussen haar idealen of de liefde voor Paul? Toont ze begrip voor hem? De ultieme strijd van Geri’s geloof in een zachte aanpak versus Paul’s door persoonlijke miserie gekruide oog-om-oog, tand-om-tand overtuiging?

Neen! Geri wandelt Paul’s lege huis binnen en vindt bewijsstukken dat Paul, ja, toch de Wreker is. Maar Paul is te laat door allerlei oponthoud (hij rijdt bijna voetgangers omver, een verkeersongeluk waardoor hij moet wachten,…) en Geri rijdt net weg wanneer hij arriveert, waarbij ze haar verlovingsring heeft achtergelaten. In de volgende scène is Paul weer druk aan het werk, met een finale shot dat suggereert dat Paul’s dagen van burgerwacht nog lang niet over zijn (en dat bleek uiteindelijk te kloppen). Van een gemiste kans gesproken! De film had echt wel veel meer kunnen zijn dan wat het nu is, maar hete hangijzers worden vermeden en de film voorziet enkel in groezelige opwinding, weliswaar voorzien van een lekkere muziekscore door Jimmy Page. Alles is vanuit technisch standpunt netjes afgehandeld (ook al zitten er een paar continuïteitsfoutjes in) maar de echte passie zit er niet in.

Waar zal Paul Kersey nu naartoe gaan? Zal hij nog genoeg hebben aan enkel een pistool? Is wereld’s bloeddorstigste architect van plan om het kalmer aan te gaan doen? En hoeveel pech kan de arme man nog hebben? Een paar jaren later werden al die vragen netjes beantwoord!