Death Proof

De film Death Proof van Quentin Tarantino bestaat eigenlijk uit twee delen.

In het eerste gedeelte zien we vier dames praten over bands, hun favoriete drankjes, waarom het nodig is om een revolver te hebben en meer van dit soort onderwerpen. Het zijn banale conversaties over zaken die niets met het plot te maken hebben. Deze dames worden echter door de stuntman Mike (Kurt Russel) met zijn Death Proof wagen vermoord.

Het tweede gedeelte van de film gaat over vier dames die werkzaam in de filmindustrie zijn waarvan een tweetal stuntvrouw is. Deze dames eisen de aandacht van het tweede gedeelte op waarbij evenals in het eerste gedeelte van de film heel wat afgepraat wordt. De twee stuntvrouwen bemachtigen echter een hotrod waar ze mee kunnen stunten. Dit is echter het moment dat ze door Mike lastig gevallen worden. Mike maakt er met zijn wagen een levensgevaarlijke achtervolging van.

Het eerste gedeelte van de film lijkt een ode aan de slasher te zijn terwijl het tweede gedeelte meer een ode aan de road movies uit de jaren 70 lijkt te zijn.

Het verhaal van Death Proof viel mij persoonlijk tegen omdat de hoofdrol enkel voor Mike en diens auto is weggelegd. Ik had de verwachting dat er meer over Mike verteld zou gaan worden maar helaas blijft hij een eendimensionaal karakter. Ik ben van Quentin gewend dat zijn karakers uitgediept worden waarbij Kill Bill het beste voorbeeld is. Deze trend zet hij niet door, maar Death Proof blijft een echte Tarantino film wat duidelijk aan de dialogen en soms vreemde uitspraken te merken valt. Wederom speelt hij zelf ook weer een kleine rol mee in deze film.

Nu om af te sluiten enkele wetenswaardigheidjes over de film:

  • Zoe Bell, de stuntvrouw van Uma Thurman in Kill Bill heeft in deze film een werkelijke rol.
  • In de bar noemt Stuntman Mike de televisieserie The Virginian. Kurt Russell was in twee afleveringen van deze serie te zien.
  • Michael Parks en James Parks keren weer terug als Texas Ranger Earl McGraw en Son Number 1. Ze waren al eerder te zien in Kill Bill. Michael Parks’ Earl McGraw karakter was ook al aanwezig in From Dusk Till Dawn.
  • De Europese versie is langer dan de Amerikaanse versie. In de Europese versie zie je een lapdance worden uitgevoerd. In de Amerikaanse versie zie je echter in plaats van de lapdance een zogenaamde filmdoorbranding.

Deze film is in tezamen met Planet Terror uitgekomen als zijnde Grindhouse. Planet Terror is echter overduidelijk de beste van de twee naar mijn mening.