Dead Hearts

Poster voor de film ""

Dead Hearts

17 min - Horror, Romance, Fantasy
Your rating:

Country:   Canada
Language:  English
Release Date:  2014
Director:  Stephen W. Martin
Runtime:  0 h 17 min
Writers:  Stephen W. Martin


Romantiek, horror, martial arts op een macabere en ludieke wijze gebracht. Dead Hearts van Stephen W. Martin is een korte zwarte comedy die meesterlijk verschillende genres combineert, wat een eindresultaat teweeg brengt dat doet denken aan een mix van Tim Burton en Wes Anderson.

Milton Murberry (Valin Shinyei) is gedoemd om zich te omringen met de dood. Hij is de jongste telg in een familie van begrafenisondernemers. Op jonge leeftijd maakt hij zichzelf de kunst van het embalmen en lichamen opmaken al meester. Misschien is het zijn acceptatie van het leven en de dood, misschien is het zijn absurde leefstijl, misschien is het zijn opvoeding, maar Milton valt op school buiten de boot. Hij is het mikpunt van spot en haalt zichzelf de woede van Harold Henderson (Duncan Templeton) op de hals als zij beiden hun oog laten vallen op de blinde Lola Littleton (Dalila Bela). Misschien dat er voor Milton toch meer in het leven is dan alleen de dood.

Deze korte film wordt begeleid door de warme radiostem van Don McCorkindale die zonder moeite het absurdistische van het verhaal droog vertelt aan de kijker. Onze acteurs hebben geen tekst en mogen het doen met zo nu en dan enkele geluiden. Hier heeft Stephen W. Martin een erg goede keuze mee gemaakt. Dit lijkt een klein element, maar in de totale optelsom van alle aspecten van deze film past het precies en had het niet anders moeten zijn.

Zoals in de inleiding aangegeven doet het eindresultaat je denken aan een mix van Burton en Anderson. Een meer dan terecht compliment wat mij betreft. Met kleine andere keuzes had deze film heel anders kunnen uitpakken, vooral omdat Stephen het ambitieus aanpakt door verschillende genres met elkaar te combineren. Ook meteen niet de makkelijkste genres, vooral horror en comedy is een ‘hit or miss’. Het pakt hier overal uitstekend uit en het eindresultaat is een mooi gemaakte korte film die het terecht op verschillende filmfestivals erg goed heeft gedaan. Er is op de details gelet, meer dan je normaal gesproken zou verwachten in een film als deze. De namen die we te horen krijgen zijn hier al mooie voorbeelden van, maar ook de shots en de rust die hiervan uitstraalt moeten genoemd worden. De minimale animatie die we te zien krijgen is de kers op de taart. Prachtig gewoon.

Stephen W. Martin heeft naast deze film nog een korte film gemaakt, maar verder niets. Dead Hearts heeft mij zeer aangenaam verrast, maar of dit gewoon een eenmalig iets is, of dat wij hier te maken hebben met een uitzonderlijke stijl weet ik dus niet. Ik houd deze filmmaker in ieder geval in de gaten en hoop dat dit zijn stijl is die hij vaker kan laten zien.