De Smurfen

De Smurfen

30 min - Animation, Retro, Comedy, Drama
Your rating:

Country:   United States of America Belgium
Language:  Dutch, English French, Smurf
Release Date:  1981
Runtime:  0 h 30 min


Tagline: Is het nog heel ver Grote Smurf?

Als je tegenwoordig een zoekopdracht doet op Smurfen kom je wel hele rare dingen tegen. Het AD komt bijvoorbeeld bijna direct naar voren met de clickbaittitel dat alle Smurfen nazi’s zijn. De politicoloog Antoine Buéno is hier kennelijk van overtuigd, want Grote Smurf regeert als een dictator, Smurfin heeft Germaanse trekjes en Gargamel is afgebeeld als een spotprent van een vooroorlogse Jood.

Nou, ik heb vroeger als kleine jongen ook Smurfen gekeken en heb hier nooit ofte nimmer een politieke boodschap in gezien, en zelfs nu nog steeds niet. Misschien ligt het aan mij hoor, maar ik heb die cartoons vroeger gekeken uit vermaak en ben uitgegroeid tot een weldenkende volwassene. Ik wil ook helemaal niet naar dat soort boodschappen op zoek gaan; als je die kant op wil gaan kan je in elke oude cartoon wel iets vinden als je maar goed genoeg zoekt of dingen verdraait. Maar goed, ik wil het niet over de politiek achter de Smurfen hebben, maar over de nieuwe home media release van Sony Pictures Home Entertainment van de Smurfen. Ze brengen namelijk alle 9 de seizoenen uit op DVD en ook de film De Fluit met de zes Smurfen. De rechten hebben vrij lang elders gelegen, maar met het verwerven van deze rechten brengt Sony de Smurfen terug voor een nieuwe generatie aan kijkers.

Ik zal heel eerlijk zijn dat ik vroeger meer van de ‘echte jongens’ tekenfilms was, maar daarnaast heb ik ook enorm genoten van de Smurfen, David de Kabouter, Alfred J Kwak, Ovide, Boes en vele andere cartoons die niet op actie gericht waren maar op humor en zelfs levenslessen.

De Smurfen zijn een klein blauw volkje wat in het bos woont met Gargamel de boze tovenaar als vijand. In de meer dan 200 afleveringen krijgen ze verschillende situaties te verduren waar ze alleen door samen te werken uit kunnen komen. De Smurfen tekenfilm is er dan eentje die de kids uit de jaren ‘80 en misschien nu ook weer mooie lessen mee kan geven. En dan te bedenken dat de Smurfen door Peyo (de oorspronkelijke tekenaar) bedacht zijn als bijfiguur in de strip van Johan en Pirrewiet. Deze blauwe rakkers waren echter zo populair dat ze al snel een eigen strip kregen en in de jaren ‘80 een langlopende cartoon. Maar, wist je eigenlijk wel dat de oh zo bekende Smurfen helemaal geen Smurfen heten maar Schtroumpf? Peyo kon even niet op het woord zout komen en vroeg om de schtroumpf. Dat is een eigen leven gaan leiden en is een heuse taal geworden. Zo bekend als Smurfen in Nederland en vele andere landen zijn, zo bekend en veelgebruikt is Schtroumpf in Frankrijk bijvoorbeeld. Smurfen is zo’n onderdeel van de Nederlandse cultuur en taal geworden dat het zelfs in de taal an sich gebruikt is. Nou ja, bij mij op de basisschool wel. Vervang het werkwoord wat je wil gebruiken in een zin met Smurf om te achterhalen of er een ‘t’ achter moet is wat vele kinderen bijvoorbeeld geleerd hebben. Niet dat er daardoor geen fouten meer gemaakt worden, maar dat is een andere discussie. Zelfs de Nederlandse volkszanger Vader Abraham heeft een lied over de Smurfen gemaakt. Wie kent het nummer niet?

Het klinkt heel gek en misschien niet geheel karakteristiek voor mij als fan van retro cartoons zoals Transformers en Thundercats, maar ik ben erg enthousiast over het feit dat Sony deze cartoon opnieuw uitbrengt. Ik zou door deze re-release niet snel weer in de Smurfenhistorie gedoken zijn en eigenlijk zou dat best jammer zijn. De waarde van de Smurfen zit hem in de lessen en het gelach dat deze tekenfilm je meegeeft. Bijna 40 jaar na de eerste aflevering zijn de Smurfen namelijk nog net zo relevant als al die jaren geleden. Veel jaren ‘80 cartoons hebben de tand des tijds namelijk niet goed doorstaan en blijven alleen overeind op basis van nostalgische waarde. Natuurlijk zijn de Smurfen in vergelijking met hedendaagse tekenfilms oubollig, maar dat heeft ook zijn charme en ik weet niet hoe het met mijn andere leeftijdsgenoten zit, maar ik als tekenfilmliefhebber kijk duizend keer liever dit dan bijvoorbeeld de nieuwe She-Ra of Thundercats die wel een hint van nostalgie hebben, maar niet de charme van het ‘echte’ werk. Niets ten nadele van de reboots, maar er gaat niets boven het echte werk, toch?