Darker Than BLACK: Kuro No Keiyakusha

Darker Than BLACK: Kuro No Keiyakusha

24 min - Crime, Drama, Adventure, Action, Animation, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2007
Runtime:  0 h 24 min


Darker than Black is een serie die in 2007 door het populaire magazine GoGoPlex de populairste originele animé van het jaar genoemd is. Nu is het zo dat het magazine GoGoPlex mij weinig zegt, echter is een betiteling van animé van het jaar wel iets wat verwachtingen schept.

De serie speelt zich af in een apocalyptische versie van Tokyo. Tien jaren voor het verhaal van Darker than Black is er in Tokyo ineens een abnormale ruimte gekomen die Hell’s Gate genoemd word. Met het komen van Hell’s Gate zijn de sterren verdwenen en nieuwe sterren verschenen. Deze nieuwe sterren zijn direct gelinkt aan individuen die bovennatuurlijke gaven hebben gekregen op het moment van Hell’s Gate verschijning. Deze individuen worden Contractors genoemd. Ze hebben krachten die ze sterker maken dan de mens, echter zijn ze alle vorm van emotie verloren hierbij. Ze zijn in deze dan ook uitstekend moordwapens. Het zal je dan ook niet verbazen dat de Contractors hier lustig voor gebruikt werden en worden. Op het moment dat een Contractor zijn krachten gebruikt schittert de ster waar deze aan gelinkt is. Met het sterven van de Contractor verdwijnt ook de ster. Deze bovennatuurlijken worden Contractors genoemd omdat ze een tegenprestatie moeten verrichten voor het gebruiken van hun krachten. Deze tegenprestaties kunnen compulsief eten of drinken zijn, maar ook roken, vingers breken, slapen of zoenen. Ze moeten deze tegenprestatie verrichten omdat de consequenties anders niet te overzien zullen zijn. Wat deze consequenties echter zijn komen we in deze serie in zijn geheel niet achter. Naast de Contractors zijn er andere geëvolueerde varianten van het menselijk ras verschenen. We hebben nog de zogenaamde Dolls, Moratoriums en Regressors. Dolls zijn mensen die de mogelijkheid hebben om anderen met gaven op te sporen. Zij hebben totaal geen emotie meer en hebben geen andere functie dan het opsporen van anderen. Over het algemeen zijn het lege schillen die totaal hulpeloos zijn en opgedragen moeten worden. Moratoriums zijn mensen die tussen Doll en Contractor zweven. Ze hebben krachten zoals de Contractors, echter hoeven geen tegenprestatie te leveren en zijn op het moment van gebruik van deze krachten net zo levenloos als de Dolls. Regressors zijn voormalige Contractors die op één of andere manier hun menselijkheid weer terug hebben gekregen ten kost van hun krachten.

Darker than Black richt zich uiteraard op een groepering waarbij we al deze geëvolueerde varianten van het menselijk ras tegen komen. De hoofdpersoon in deze is Hei aka Lee Shengshun. Hij is een Contractor in dienst van de het zogenaamde Syndicate en beheerst de krachten van de elektriciteit. Hij voert opdrachten voor hen uit in samenwerking met Yin; een Doll, Mao; een andere Contractor en Huang de menselijke teamaanvoerder. Het Syndicate “vecht” tegen de gevestigde orde en concurrerende grootmachten zoals de Evening Primrose. De Evening Primrose wil dat de Contractors vrij zijn van de mensen en een normaal leven kunnen leiden.

Je verwacht dat deze serie meer inzicht geeft in het ontstaan van de Hell’s Gate en diens tegenhanger Heaven’s Gate, Contractors e.d. Je krijgt inderdaad wel wat antwoorden tijdens deze serie echter laat deze je met meer onbeantwoorde vragen achter dan beantwoorde. Helaas voor degenen die met DTB een diepgaande serie vol intrige en mysterie verwachten is dit niet zo. DTB is een vrij gestruktureerde actieserie die redelijk rechtlijnig is. Ja, we krijgen onze portie mysterie en intrige wel, maar zonder antwoorden of op een niet bevredigende manier. Wat dat betreft slaat DTB voor mij dan ook flink de plank mis. Als actieserie heeft DTB naar mijn mening te weinig power om er echt uit te springen. De animatie van DTB is echter wel keurig waarbij er gemaakt wordt van cell animation en CGI wat soepel in elkaar overloopt. Het is echter niet zo dat DTB hier in uitblinkt. Het is keurige animatie, maar niet meer dan dat.

Al met al is DTB een onderhoudende serie die goed te doen is. Er is echter heel veel meer op het gebied van animé verkrijgbaar. Als je voor mysterie en intrige gaat dan moet je niet bij DTB zijn. Wil je een rechtlijnige actieserie dan is DTB ook niet de meest voor de hand liggende keuze. Om een lang relaas kort te maken kan ik zeggen dat DTB geen must is voor de animéliefhebber maar ook niet een serie is die in de verdomhoek gegooid hoeft te worden. Hij had alleen zo veel beter kunnen zijn.