Creed

9 jaar nadat Sylverster Stallone de handdoek in de ring gooide als Rocky komt er vervolg in de vorm van een spin-off genaamd Creed. Creed is geschreven door Ryan Coogler, die van zijn vader de Rocky films herhaaldelijk heeft moeten bekijken, en is opgegroeid met de fictieve bokser. Coogler kreeg van MGM de mogelijkheid om deze film te maken en is met het script onder de arm naar Sylvester Stallone gegaan, die hem niet alleen zijn zegen heeft gegeve,n maar ook de rol van Rocky voor de 7de keer in zijn carrière op zich neemt.

Creed vertelt het verhaal van Adonis Creed (Michael B. Jordan), de bastaardzoon van Apollo Creed (Carl Weathers). Op jonge leeftijd wordt hij door de vrouw van Apollo in huis genomen om een goede opvoeding te genieten. Eenmaal volwassen treedt hij in de voetsporen van zijn legendarische vader. Hij wil echter op eigen kracht zijn carrière kracht bij zetten en niet liften op de naam van zijn vader. Hij gaat door het leven als Donny Johnson. In Los Angeles krijgt hij niet de begeleiding die hij wil dus gaat hij naar Philadelphia, de thuisstad van Rocky. In zijn restaurant probeert Donny hem zover te krijgen hem te trainen, echter heeft Rocky dat leven achter zich gelaten.

Rocky komt hier op een gegeven moment toch op terug en begint de jonge Creed te trainen en krijgt zelfs een eerste match voor hem. Geheel op eigen kracht weet Donny de wedstrijd te winnen, maar na deze wedstrijd komt zijn naam uit en begint zijn naam een eigen leven te leiden.

De film Creed is een coming of age, niet alleen voor Adonis, maar ook voor Rocky. Zijn rol in deze film is misschien wel intenser dan die van Adonis. Het is dan ook niet voor niets dat hij genomineerd is voor de beste supporting role dat jaar bij de Oscars. Maar niet alleen Stallone schittert hier, Jordan, Thompson en verdere ondersteunende cast doen het hier gewoon heel er goed. De personages hebben diepgang wat deze film de extra dimensie geeft om boven een clichématig vervolg of reboot uit te komen. Coogler heeft niet alleen eer bewezen aan de Rocky reeks, maar een nieuw hoofdstuk hieraan toegevoegd die een hele reeks nieuwe kijkers kennis kan laten maken met deze legendarische filmreeks.

Creed is dan weliswaar geen Rocky 7, maar dat neemt niet weg dat dit het beste deel is sinds de eerste Rocky. Het verhaal is weliswaar vrij voorspelbaar, maar zeker meeslepend waarbij de juiste emoties geprikkeld worden. Over de acteurs heb ik denk ik al genoeg gezegd, maar waar ik vooral van genoten heb is het prachtige camerawerk. Lange en ontzettend goede actieshots.