Creed II

Het viel natuurlijk te verwachten dat de in 2015 verschenen Creed het begin zou zijn van een hernieuwde start van de Rocky franchise en het begin van de Creed franchise. Creed heeft het ontzettend goed gedaan bij de critici en ook ik geef eerlijk toe erg onder de indruk te zijn geweest van deze film.

Creed II zet het verhaal van Adonis Creed (Michael B. Jordan) voort, waarbij er nostalgisch teruggegrepen wordt naar Rocky IV. Adonis behaalt de wereldtitel en weet zijn eigen legende neer te zetten. Dit is niet de enige verandering want hij vraagt zijn vriendin Bianca (Tessa Thompson) ten huwelijk en samen besluiten ze te verhuizen naar Los Angeles. Rocky (Sylvester Stallone) moet hij hierdoor achterlaten. Tegelijkertijd wordt Adonis uitgedaagd door de zoon van Ivan Drago (Dolph Lundgren), Victor (Florian “Big Nasty” Munteanu). Het is de wedstrijd met Ivan geweest waar zijn vader Apollo (Carl Weathers) overleed. De zoon van Apollo tegen de zoon van Ivan; de geschiedenis krijgt een herkansing om Creed vs Drago opnieuw uit te voeren.

Rocky neemt het zichzelf nog steeds kwalijk dat hij de handdoek niet in de ring heeft gegooid in het verleden. Alles was anders geweest als hij dit gedaan had. Hij kan het dan ook niet nog een keer aan om Creed vs Drago mee te maken. Hij wil niet dat de geschiedenis zich herhaalt.

De regie van Creed II is in handen van Steven Caple Jr. die er ook een mooie film van weet te maken. Laat ik meteen met de deur in huis vallen, het niveau van het eerste deel wordt niet gehaald, maar dit maakt gelukkig niet veel uit. De frisheid die de eerste Creed met zich meebracht blijft hier achterwege. Het is niet nieuw meer en wat er nieuw is, Drago bijvoorbeeld, is nostalgie die de boventoon viert. Het is immers toch te gek om Ivan en Rocky weer samen in de ring te zien? Ook de prachtige actieshots die we in het eerste deel te zien kregen zijn hier van mindere kwaliteit. Wat we hier echter wel krijgen zijn een paar prachtige trainingsmontages waarbij de kracht van de sporters van het scherm afspat. Gelukkig zijn de personages ook wederom goed uitgediept en zijn emotionele momenten te beleven waar je je als kijker mee kan identificeren. Evenals als in het eerste deel gaat het hier om emotionele acceptatie van verleden en heden. Je zou kunnen zeggen dat het hier om de vaders gaat.

Creed II mag dan niet zo sterk zijn als het eerste deel, maar zoals hierboven ook aangegeven er is genoeg om van te genieten. Wederom een sterke film en een goed vervolg. Ik persoonlijk heb er enorm van genoten dat ze teruggrijpen naar de strijd tussen Ivan en Apollo. Nostalgie is nu heden ten dage populairder dan ooit dus een erg slimme keuze. Wat mij betreft mag de Creed franchise nog wel even doorgezet worden, maar dan ook met de terugblik naar de Rocky films. Ik zou bijvoorbeeld Mr T nog wel eens terug willen zien.