Courage the Cowardly Dog

Courage the Cowardly Dog

Courage the Cowardly Dog

22 min - Retro, Animation, Horror, Science Fiction
Your rating:

Language:  English
Release Date:  1999
Director:  John R. Dilworth
Runtime:  0 h 22 min
Writers:  John R. Dilworth


Om een één of andere reden wil ik de 90’s graag afschrijven als een verloren decennium. De muziek was ruk, de films hadden niet de glans van de 80’s en de cartoons waren anders. Anders omdat er een kentering in de animatie zat en ook in de inhoud. Alles leek meer op absurditeit gericht. Het is de cartoon periode van Cartoon Network en Fox Kids. Tekenfilms zoals Dexter’s Laboratory, Samurai Pizza Cats, Ren & Stimpy en Courage the Cowardly Dog. Het zijn niet de cartoons waar ik mee opgegroeid ben, maar desondanks kijk ik hier met plezier naar terug en zijn de 90’s op cartoon gebied voor mij toch echt de ‘Silver Age’.

Courage the Cowardly Dog is een cartoon reeks die met kop en schouders boven het gros van zijn tijdsgenoten steekt. Eigenlijk kwam Courage eind jaren 90 uit en kwam het gros in de 00 jaren uit waardoor we hier te maken hebben met een ‘Bronze Age’ cartoon, maar dat terzijde.

De eerste aflevering kwam uit op 12 november 1999 en de laatste op 22 november 2002. Het echte begin van Courage ligt echter in 1996. Voor het programma World Premiere Toons van Cartoon Network had John R. Dilworth de 7 minuten short gemaakt “The Chicken from Outer Space” waar we kennis mochten maken met het bange hondje. Hier was Courage echter wel significant anders dan in de lopende cartoon, maar het kwaad was al geschied. Courage was een succes. Een dusdanig succes zelfs dat deze short zelfs genomineerd  werd voor Academy Award for Best Animated Short Film bij de 68th Academy Awards.

Met 52 afleveringen heeft Courage the Cowardly Dog een goede run gehad. Niet uitzonderlijk als je naar series kijkt met 70 of zelfs meer dan 100 afleveringen. Op zich is 52 absoluut geen verkeerd aantal, maar bijzonder is het wel want Courage is niet een standaard primetime cartoon voor de kids. Courage had een veel volwassener karakter dan zijn tijdsgenoten en heeft diverse horror elementen. Ook niet vreemd als je de opzet van de afleveringen bekijkt. Het is Courage en zijn twee verzorgers Muriel en Eustace die elke aflevering weer in de problemen komen. Is het niet een zombie regisseur die zijn kompaan op wil graven dan is het wel een kippengod die Muriel het hof maakt. Courage moet zijn angst overkomen om de ‘strijd’ elke keer weer aan te gaan en het oplossen met alle gevolgen van dien.

Met titels als “Bride of Swamp Monster”, “Mega Muriel the Magnificent” en “Night of the Weremole” weet je dat je te maken hebt met een cartoon die zijn inspiratie haalt uit classic horror movies, b-movies en creature feature’s. Dit zijn niet de enige horror elementen want we krijgen ook best wel body horror te zien. Ogen die uit de kassen ploppen, ledematen die eraf vallen en een ‘inside out’ Courage. Er valt dus wat voor de kritiek te zeggen dat Courage ‘te heftig’ is voor de jeugdige kijkers. Voor mij zijn dat aspecten die Courage net dat beetje extra geeft om boven de massa uit te stijgen. Het is uniek en maakt het eigen.

Over uniek gesproken, ook de muziek van Courage is uniek. Dilworth wou voor deze cartoon namelijk geen gebruik maken van de vaste stock sounds bibliotheek en heeft veel effecten en de gehele muziek laten creëren voor de serie. Dit geeft Courage een nog eigenaardiger karakter, want ook daar wijkt het weer af van de rest.

Al met al is Courage the Cowardly Dog geen goed voorbeeld van de Silver of Bronze Age van de cartoons, maar daarmee wel het voorbeeld dat er wel prachtmateriaal gemaakt is. Het is niet alleen maar Totally Spies wat destijds te zien was op tv. Courage is daarbij ook nog een serie die de tand des tijds ontzettend goed heeft doorstaan en dit nog lang kan doen. Door terug te grijpen naar 50’s en 60’s horror en science fiction maak je de serie tijdloos. Tel daar een unieke animatie bij op en je hebt een top cartoon die het nostalgisch goed doet en met gemak nieuwe zieltjes kan winnen!