Complexx

Poster voor de film ""

Deadly Game

78 min - Horror
Your rating:

Country:   Netherlands
Language:  Dutch
Release Date:  2006
Director:  Robert Arthur Jansen
Runtime:  1 h 18 min
Writers:  Clifford Adsonn, Robert Arthur Jansen


Voordat ik een review daadwerkelijk ga schrijven heb ik al een tijdje zitten nadenken over de eerste paragraaf. Als die namelijk eenmaal staat dan komt de rest vanzelf wel. Ik had voor deze film een leuk introotje bedacht waar ik begin met dat ik een trotse Nederlander ben, en dat er mooie producten uit ons kleine landje komen, zoals het videospel Horizon Zero Dawn en natuurlijk stroopwafels… en dat de film Complexx absoluut niet in dat rijtje thuis hoort. Ik heb de film 11 jaar geleden namelijk al een keer gezien, en ik meende me te herinneren dat hij niet bijster goed was. Maar nadat ik hem nog een keertje heb gekeken moet ik toch toegeven dat het best een aardige film is.

Afijn, het verhaal is niet bepaald origineel en het acteerwerk laat hier en daar wat te wensen over, maar toch had ik niet het idee dat ik anderhalf uur van mijn leven heb verspild. Maar goed, het verhaal. Tijdens een launch party van een nieuw online videospel krijgen enkele bezoekers een smsje dat ze na afloop van het feest zich in het gebouw moeten verstoppen, zodat ze de kans krijgen om een gloednieuw spel te spelen. De eerste twee “spelers” die elkaar tegenkomen in het verder verlaten gebouw zijn Mike (Sander Foppele) en Myrna (Kirsten Walraad) en ze gaan rondkijken om erachter te komen wat het spel nu precies inhoudt. Tot hun grote schrik komen ze echter Simon (Sebastiaan Labrie) tegen, die met een paar messteken in zijn buik een beetje de vloer vies ligt te maken met zijn bloed. Ze beginnen het vermoeden te krijgen dat het spel dat ze spelen er eentje is die om leven en dood gaat. Dit wordt uiteraard bevestigd als ze steeds meer andere “spelers” tegenkomen die helaas geen kans meer maken op de hoofdprijs (oftewel, ze zijn ook een beetje dood). Het is nu voor de overlevenden geen leuk spelletje meer, maar een wanhopige zoektocht om op de een of andere manier levend het pand uit te komen.

Zoals gezegd, niet een bijster origineel verhaal, en voor de gemiddelde horror/slasher fan brengt deze film niks nieuws. Ook de cliché schrikmomenten zijn van mijlenver al aan te zien komen, waardoor ze hun gewenste effect een beetje verliezen.

Maar de film heeft gelukkig wel goede punten, anders had ik dus niet gezegd dat het wel een aardige film was. Sommige shots en composities zijn heel mooi gedaan, wat goed bijdraagt aan de sfeer van de scene. Ook heeft de film het af en toe over game verslaving en de negatieve effecten daarvan op een individu. Ik vind zelf dat ze dit op een goede manier brengen, en niet blijven hangen over hoe videospellen het werk van Satan zijn en verboden zouden moeten worden.

En daarnaast heeft de film nog één ander klein puntje wat het voor mij extra vermakelijk maakte. De film is namelijk opgenomen in Go Planet (een evenementenhal in Enschede). Ik heb hier zelf een aantal jaar gewerkt (daarom heb ik de film ook op DVD, zat dat jaar in ons kerstpakket) en het was best leuk om alle locaties in de film te kunnen herkennen. Zo vallen er natuurlijk wel wat dingen door de mand, want op bepaalde momenten gingen de acteurs een deur door en kwamen ze ergens uit waarvan ik dus weet dat dat aan de andere kant van het pand is. Doet verder niks af aan de film, maar het is wel grappig als op zo’n manier de film een feest van herkenning wordt.