Clerks II

Tijdens de aftiteling van Dogma uit 1999 werd al aangekondigd dat het vervolg op Clerks Clerks 2: Hardly Clerkin’ eraan zat te komen. Ondanks deze aankondiging werd de volgende film in het oeuvre van Kevin Smith Jay and Silent Bob Strike Back. Hierna heeft de beste man Jay & Silent Bob en het Askewniverse (universum waar alle films inclusief Jay en Silent Bob zich afspelen) in de ijskast gezet. In 2006, 12 jaren na Clerks en 7 jaar de aankondiging op Dogma is dan eindelijk het vervolg op Clerks uitgekomen.

Dante Hicks (Brian O’Halloran) werkt nog steeds in de Quick Stop. Tot zijn schrik komt hij aan op het moment dat de Quick Stop aan het afbranden is. Randal Graves (Jeff Anderson) is de avond ervoor het koffiezetapparaat vergeten uit te zetten. Er zit niets anders op dan een andere baan te zoeken. De beide mannen doen dit ook en een jaar later zien we ze werken in de lokale Mooby’s. Dante heeft op dat moment een relatie waarin de zeer schone dame hem meeneemt naar Florida, een baan krijgt van haar vader en ook nog eens een auto. Zoals Emma (Jennifer Schwalbach Smith) het zelf aangeeft heeft Dante een lot uit de loterij gewonnen.

Korte introductie op het fenomeen wat Clerks II is. Het verhaal wat zich ontpopt is er één waarin de vriendschap tussen Dante en Randal op de proef gesteld wordt. Daarnaast wordt Dante ook nog eens goed met de neus op de feiten gedrukt wat betreft zijn relatie met Emma. Daarnaast is de film vol met filmverwijzingen, naar onder andere ander Kevin Smith werk maar ook bijvoorbeeld een Silence of the Lambs, uiteraard Star Wars maar ook Lord of the Rings en de komende Transformers Live Action. Zoals het een Kevin Smith film betaamd zitten er ook verwijzingen naar comics in (voor de oplettende Marvel Comics liefhebber zelfs een klassieke quote uit Spiderman). Zoals je eigenlijk wel kan verwachten een typische Kevin Smith film met zijn voordelen en zijn nadelen. Het nadeel is dat het meer van hetzelfde is wat we al van hem kennen. Sterker nog, je zou het haast een remake van de originele Clerks kunnen noemen wat betreft thema. Persoonlijk is meer van hetzelfde ook precies wat ik bij Kevin Smith verwacht en dat levert hij mij ook. Een remake van Clerks 1 zou ik het in zekere zin ook kunnen noemen. Hoe dan ook Kevin Smith pakt het fenomeen relatie en vriendschap in het leven van een dertigjarige erg goed op. Clerks 1 speelt zich immers 10 jaar eerder af waarbij de mannen ook anders tegen deze zaken aankijken (of niet…)

Ja voor mij heeft Kevin Smith goed afgeleverd met Clerks II en sterker nog, deze staat op de tweede plaats wat betreft het oeuvre van hem. Het eerste deel van Clerks heeft de dubieuze eer op de eerste plaats te staan. Kan ik men deze film aanraden?? Ja zeker, heerlijke komedie die de grenzen van de wansmaak opzoekt en daar bij tijd en wijle overheen gaat, een film voor de liefhebber van film en comics, voor de geeks die teveel opgaan in Transformers, Lord of the Rings en Star Wars, voor de Kevin Smith liefhebber en natuurlijk voor iedereen die openstaat voor de komedie die anders is dan de standaard Hollywood ongein die overal en nergens te krijgen is.

Leuke wetenswaardigheidjes:

  • De beginscène en beginscène zijn in zwart wit gefilmd om zo doende het gevoel van de eerste Clerks naar voren te halen.
  • De melkdame aan het eind is de moeder van Kevin Smith die ook in het eerste deel de melkdame is.
  • Het meisje wat naar Dante zwaait tijdens zijn speurtocht naar Becky is de dochter van Kevin Smith’
  • Deze film is gemaakt voor Jason Mewes. Kevin heeft hem namelijk beloofd als Jason van de drugs af kon blijven hij nog eenmaal in de huid van Jay mocht kruipen in een film van hem. Vandaar ook de cleane Jay and Silent Bob in deze film.
  • De Amerikaanse filmcriticus Joel Siegel is na 40 minuten van deze film de zaal uitgelopen en heeft de film betiteld als de slechtste film die hij ooit heeft gezien.
  • Rosario Dawson heeft toegegeven hoofdzakelijk mee gedaan te hebben aan deze film om de Donkey show gefilmd te zien worden (als je weet wat er met de Donkey show bedoelt wordt dan weet je denk ik wel waarom)