Chappie

Over Artificial Intelligence zijn vele verhalen geschreven en talloze films gemaakt. A.I. zou volgens vele knappe koppen het begin van het einde zijn. Als A.I. namelijk enig moraal heeft dan zal deze de mensheid al vrij snel als het grootste gevaar op aarde zien. In de laatste film van Neill Blomkamp krijgen we een ander soort A.I. om te ervaren, Chappie!

In een toekomstige versie van Zuid-Afrika wordt misdaad bestreden met Scouts. Dit zijn robotten gecreëerd door Tetravaal die intelligent zijn, maar niet zelfbewust. De maker van de scouts, Deon (Dev Patel) is echter klaar voor de volgende stap en heeft slapeloze nachten achter zijn pc om A.I. te creëren. Op een nacht heeft hij het voor elkaar en draagt hij zijn idee voor aan de directrice van Tetravaal. De boodschap van Michelle Bradley (Sigourney Weaver) is duidelijk, Tetravaal is een wapenfabrikant en zit niet te wachten op een zelfbewuste robot die kunst kan maken.

Tijdens de film maak je kennis met Die Antwoord, een Zuid-Afrikaanse hip hop formatie die de misdaad ingegaan is. Ninja en Yo-Landi hebben echter een flinke schuld en moeten hierdoor met een gewaagd plan komen om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Ze besluiten om de afstandbediening voor de scouts te stelen om hiermee de kraak van de eeuw uit te voeren. Ze ontvoeren Deon op het moment dat hij net een robot gestolen heeft om zijn A.I. programma op te testen. De rap gangsters komen bedrogen uit als ze van Deon te horen krijgen dat er geen afstandbediening is. Hij wil ze wel de gestolen robot geven met A.I. Er zit één maar aan het hele verhaal, zodra de robot zelfbewust is moet deze leren en heeft het de intelligentie van een pasgeboren kind. Ninja is hier niet over te spreken, maar de moedergevoelens van Yo-Landi nemen over en ze besluit om Chappie onder haar hoede te nemen. Chappie wordt echter wel klaargestoomd voor de overval.

Dit alles ontaard natuurlijk in een strijd waarbij gangsters tegenover de sterke arm van de wet komen te staan. Ze moeten het opnemen tegen andere gangsters en Tetravaal met een geheel andere robot genaamd Moose die sterk doet denken aan ED 209 uit de oude Robocop.

Chappie voelt als een werk van liefde. Je ziet inspiratie uit Robocop, maar ook Appleseed en de meest voor de hand liggende link is natuurlijk naar Die Antwoord. Neill Blomkamp is fan van Die Antwoord en vice versa zijn zij weer fan van hem. Deze samenwerking moest er dan ook uiteindelijk een keer komen. Niet alleen hebben Ninja en Yo-Landi een rol in deze film, maar natuurlijk zijn er ook nummers van de albums gebruikt en is er veel kunst van Die Antwoord te vinden, vooral in hun eigen hide-out. Een film voor fans door fans dus eigenlijk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel een beetje huiverig was hiervoor. Je kan een goede artiest zijn, maar dat maakt je niet meteen een goede acteur. Om hier maar meteen op door te gaan, Die Antwoord doet het goed. Het zijn geen acteertalenten, maar dat hoeft natuurlijk ook niet, ze spelen namelijk zichzelf.

Als we het fanboy gehalte van Die Antwoord en referenties naar andere films weghalen blijf je gelukkig ook nog achter met een solide film. Het verhaal van Chappie is naar mijn mening een solide variant op het A.I. concept dat ook nog eens goed wordt uitgewerkt. Chappie moet als robot ook nog eens de hoofdrol op zich nemen wat uiteraard moeilijk is, want als mens kun je je daar minder mee identificeren. Dat heeft Neill Blomkamp creatief opgelost door hem menselijke trekjes te geven in zijn gezicht, maar vooral door het personage wat Chappie uiteindelijk wordt. Je leeft met hem mee en kan lachen om zijn onschuldigheid. Chappie is niet zo goed als District 9, maar zeker beter dan Elysium. Voor fans van het genre erg goed te doen, maar ook verplichte kost voor fans van Die Antwoord.