Channel Zero: Candle Cove

Channel Zero Candle Cove

Channel Zero: Candle Cove

44 min - Horror, Drama, Thriller, Series
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2016
Runtime:  0 h 44 min


Tagline: You have to go INSIDE.

Het was een online forum over nostalgische series. Daar kwam men voor het eerst in decennia weer in gesprek over een obscure kinderserie; Candle Cove. Dit was een poppenserie die te vreemd, te obscuur en eigenlijk ook wel te eng was voor kinderen. Piraat Percy, een pop die leek te bestaan uit diverse aan elkaar geplakte poppen, werd elke aflevering weer gedwongen door zijn schip om naar plaatsen te varen waar hij eigenlijk niet naartoe wilde gaan. Hij moest maar moedig zijn, vertelde zijn schip Laughingstock. Percy moest het elke aflevering opnieuw opnemen tegen de Skin-Taker en zijn sidekick Horace Horrible. Skin-Taker was ooit ook een piraat, maar nu niets meer dan een skelet en een jas gemaakt uit de huiden van de kinderen die hij had gedood. Deze serie heeft in de jaren 70 maar twee seizoenen gehad waarvan de laatste aflevering bestond uit alle poppen bij elkaar die de volledige zendtijd bij elkaar krijsten.

Kinderserie, ammehoela! Nu zijn er in de jaren 70, 80 en ook nog 90 vrij bizarre kinderseries op de buis geweest, maar Candle Cove is er gelukkig (of helaas) niet eentje van. Dit verhaal is namelijk een Creepy Pasta, een kort internet horror verhaal waarbij de grens tussen realiteit en werkelijk erg dun is. Het zou zomaar waar kunnen zijn namelijk, pas aan het eind van het verhaal weet je dat het maar fictie is. Candle Cove is één van de meest populaire Creepy Pasta’s en ook eentje waarbij de auteur gewoon bekend is. Kris Staub, een webcartoonist, is namelijk het brein hierachter. Bij vele Creepy Pasta’s is de werkelijke auteur vaak niet bekend, waardoor deze dan juist weer meer tot de verbeelding spreekt.

Nu heb ik zelf ook aardig wat Pasta’s gelezen, maar Candle Cove is toch echt mijn favoriet. Waarschijnlijk omdat ik inderdaad ook genoeg bizarre kinderseries ken. Denk voor het gemak maar eens aan de hoogtijdagen van Cartoon Network met Courage The Cowardly Dog, Cow and Chicken, maar ook Ed, Edd and Eddy of zelfs Svankmajers Alice die in de jaren 80 als kinderserie is uitgezonden om er maar een paar te noemen. Zeker kinderseries, maar vrij bizar en niet alleen speculatief, maar overduidelijk volwassen humor, die je als kind toch niet doorhebt. Ook Ren and Stimpy en Ik Mik Loreland vallen in deze categorie. Voor kinderen, maar toch weer niet helemaal geschikt als je er echt goed over nadenkt.

Candle Cove als werkelijke verfilming van de serie werkt nu niet meer. Als je dit verhaal aan de man wil brengen heb je achtergrond nodig. Je moet de serie als basis gebruiken en daar rondom heen een storyline maken die de serie uitlegt (of niet) en de spanning van het steeds dieper gaan in het mysterie van deze bizarre wordende poppenserie uitdiept. Dit heeft SyFy gedaan met de horror anthology serie Channel Zero. Het eerste seizoen vertelt namelijk het verhaal achter Candle Cove.

We maken kennis met Mike Painter (Paul Schneider) die teruggaat naar zijn geboortedorp om tot rust te komen, maar ook om dieper ter duiken in zijn jeugd. Hij is zijn tweelingbroer op jonge leeftijd verloren ten tijde van de verdwijning van meerdere kinderen. Al deze kinderen zijn teruggevonden zonder tanden, hangend aan een boom, behalve de broer van Mike. Dit is altijd blijven knagen aan hem waardoor hij misschien wel kinderpsycholoog is geworden. Eenmaal terug in zijn geboortedorp krijgt hij het met enkele jeugdvrienden over de poppenserie die ze allen trouw volgden; Candle Cove. Dit is het begin van een nieuwe reeks mysterieuze gebeurtenissen waar zij allen deel van uitmaken, maar de kinderen van nu blijkbaar ook.

Meer vertellen doet afbreuk aan deze serie. Het is maar een seizoen van 6 afleveringen dus je bent er zo doorheen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet geheel tevreden ben met het eindresultaat. Het mysterie van Candle Cove wordt prachtig uitgewerkt op een voor mij werkbare manier, maar zo nu en dan worden er te makkelijke keuzes gemaakt die het mysterie ten goede komen, maar de geloofwaardigheid van het verhaal niet. Mike Painter bijvoorbeeld stelt zich vanaf het eerste begin veel te aanvallend op waarbij het veel logischer zou zijn om defensief te zijn, of juist hulpvragend. Dit wordt puur gedaan om het mysterie rondom Mike en zijn tweelingbroer verder kracht bij te zetten, maar ik denk dat een andere opstelling de serie ten goede was gekomen. Desondanks is Channel Zero: Candle Cove zeker de moeite waard. Als je de Creepy Pasta kent is het een feest van herkenning. Van Mike Painter tot Laughing Stock en zelfs de beschreven afleveringen en karaktertrekjes van de poppen. Erg goed oog voor detail wat mij duidelijk maakt dat de makers niets minder dan het diepste respect hebben voor het bronmateriaal. Een ander prachtaspect is het ‘real life’ (alsin buiten de Candle Cove poppenserie) monster wat ze hier gecreëerd hebben. Het wezen bestaat volledig uit tanden wat met recht één van de meest creatieve monster genoemd mag worden wat ik de laatste tijd heb gezien.

Minpunten en pluspunten. Ik denk dat als je van American Horror Story houdt dit een goed en zelfs beter gebalanceerd alternatief is. Voor liefhebbers van Creepy Pasta’s is dit verplichte kost, maar voor horrorliefhebbers in het algemeen is het allemaal wat vlakjes. Onder de streep komt Channel Zero: Candle Cove voor mij toch uit op een ruime voldoende, want ja ik ben die liefhebber van Creepy Pasta’s en ik heb een bijzondere voorliefde voor dit verhaal vanuit nostalgisch oogpunt.