Caught in the Net

Poster voor de film "Caught in the Net"

Caught in the Net

100 min - Documentary
Your rating:

Country:   Czech Republic Slovakia
Language:  Czech
Release Date:  2020
Runtime:  1 h 40 min


Social Media. Ooit uitgevonden om sociale contacten te vergemakkelijken. We zijn anno 2021 in staat om razendsnel met mensen over de gehele wereld te communiceren. Het heeft ons leven ongekend veranderd. Maar helaas heeft het criminelen en kindermisbruikers ook vele mogelijkheden geleverd. Online misbruik is helaas een veel voorkomend iets.

In de Tsjechische documentaire Caught in the Net wordt het online misbruik door volwassen mannen aan het licht gebracht. De meerderjarige actrices met een jong uiterlijk krijgen met ondersteuning en begeleiding van het filmteam de opdracht om zich online voor te doen als 12-jarige meisjes. In nagebouwde slaapkamers zetten zij online social media accounts op om te chatten en skypen met oudere mannen.

Na vijf minuten heeft één van de “meisjes” al zestien berichten van mannen gekregen. Er gelden strikte regels voor de “meisjes”. Ze mogen onder andere niet uitlokken, flirten of wat dan ook. Ook moeten ze expliciet zeggen dat ze 12 jaar zijn. De gesprekken worden schrikbarend snel expliciet. De “meisjes” worden bijgestaan door onder andere een seksuologe die ze bij kan staan. De meisjes moeten in hun rol als 12-jarigen blijven. De manieren die sommige mannen gebruiken om de “meisjes” onder andere naakt te zien zijn afschuwelijk. Er zijn geen andere woorden voor. Ze proberen de meisjes constant te manipuleren en schuwen chantage zeker niet.

De mannen die contact op nemen met de “meisjes” willen maar één ding van hen: ze naakt zien. Ze willen daar zelfs voor betalen. Erg verontrustend hier is dat één van de mannen zelfs herkend wordt door iemand van grimage. De man in kwestie werkt zelfs met kinderen. De foto’s van geslachtsdelen worden zeer snel naar de jonge “meisjes” gestuurd, vaak met verzoeken dat de “meisjes” zichzelf ook naakt laten zien.

De documentaire Caught in the Net van Vit Klusák en Barbora Chalupová is een zeer indrukwekkende, maar vooral zeer weerzinwekkende ducomentaire. De duistere kant van het internet en social media worden hier in het daglicht gesteld en het is verbazingwekkend hoe veel en vaak dit voorkomt. Let wel; deze documentaire laat alleen maar een klein deel van het online misbruik in Tsjechië zien. Dit gebeurt over de gehele wereld. De documentaire is bedoeld om het online misbruik van minderjarigen aan het licht te brengen en is hierin zeer goed geslaagd.