Cat Soup

Poster voor de film "Cat Soup"

Cat Soup

34 min - Fantasy, Animation, Science Fiction, Family, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2001
Director:  Tatsuo Satō
Runtime:  0 h 34 min

Stars: 

Cat soup is een beetje vreemd geval. Waarom? Nou, der zijn twee manieren om naar de film te kijken. En het lijkt bij tijden op hello kitty on acid. (trivia: de film werd in de Amerikaanse vakbladen ook aangeprezen als idd “hello kitty on acid”. Best wel vaag als je kijkt hoe druk de ami’s bezig zijn met hun “war on drugs” dat drugs wel kunnen in hun reclame.) De eerste manier is kijken met het doel te doorgronden, te begrijpen, de thema’s te analyseren die de film in zich draagt en op de vragen die deze opwerpt antwoorden te vinden of de vraag te vinden die hoort bij een gegeven dat de film aandraagt.…

En de tweede manier is hem gewoon kijken… Ik raad als je de eerste keer de film kijkt manier twee aan.Maar waar gaat de film over.De film draait om twee katten. Een broer en zus. De film opent met het gegeven dat Nyaako (de zus) ernstig ziek is en dat de dood haar ziel komt halen. Nyatta wil niet dat zijn zus sterf en achtervolgt de dood om Nyaako’s ziel terug te krijgen. Als hij de dood heeft ingehaald volgt een touw(ziel)trekwedstrijd waarbij Nyaako’s ziel in tweeën scheurt. Hoewel Nyaako nu wel weer leeft is ze hersendood. Waarna Nyatta op zoek gaat naar de andere helft van Nyaako’s ziel. Nyaako hersendood als ze is volgt hem.De reis die het tweetal maakt is een surrealistische bizarre trip die meer lijkt op kunst dan animé (hij gaf me een “Glassy Ocean” gevoel. Mocht je G.O. (kujira no chouyaku) niet kennen. Raad ik hem van harte aan.). Er word ook niet gesproken in de film wat verder bijdraagt aan het bizarre geheel.

Het is ook best moeilijk om er over te schrijven. Ik is er ééntje (net zo als de eerder al genoemde G.O. en bvb Mindgame) die je gewoon moet zien en ervaren. En daarna kun je voor je zelf vragen gaan stellen wat je gezien hebt.