Casshern

Poster voor de film "Casshern"

Casshern

NR 141 min - Drama, Horror, Science Fiction
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2004
Director:  Kazuaki Kiriya
Runtime:  2 h 21 min


Tagline: When a hero falls a legend will rise

Na een 50 jaar durende oorlog tussen de Oosterse Federatie en de Europese legers, waar eerstgenoemde als overwinnaar is uitgekomen, woedt er nog steeds een felle strijd in Zone 7 van Eurazie, waar rebellen zich nog steeds verzetten tegen het wrede regime van de centrale overheid.

Professor Kotaro Azuma (Akira Terao), een geleerde gespecialiseerd in cel- en gentechnologie, is bezig met onderzoek naar zogenoemde Neo-Cellen. Met deze cellen is het mogelijk om lichaamsdelen te regenereren. Hierdoor zal men de afstoting van ledematen of organen kunnen voorkomen. Het probleem is echter dat de technologie nog niet werkt. Voor professor Azuma begint de tijd te dringen, aangezien zijn vrouw ongeneeslijk ziek is. Haar enige hoop is de technologie waar haar echtgenoot mee bezig is. Voor het ontwikkelen van deze technologie is Azuma een verbond aangegaan met het leger, die de technologie voor eigen doeleinden wil gebruiken. Dit verbond is echter meer noodgedwongen voor Azuma, die een hekel heeft aan het leger.

Tetsuya Azuma (Yosuke Iseya), de zoon van professor Azuma heeft aangegeven het leger in te gaan, om voor zijn land te vechten, tot grote ergernis van zijn vader. Tevergeefs probeert Azuma zelfs de verloving van Tetsuya met Luna Kozuki (Kumiko Aso) te gebruiken om zijn zoon er van te weerhouden om in dienst te gaan. Dit heeft tot zijn grote ergernis geen effect.

Een jaar later is Tetsuya, met de eenheid waar hij in zit, ingezet in de strijd tegen de rebellen in Zone 7. Daar komt Tetsuya achter de realiteit van de strijd tegen de rebellen. Wanneer Tetsuya probeert een kind uit de armen van zijn dode moeder te halen slaat voor hem het noodlot toe. Het kind blijkt vast te zitten aan een granaat. Met een flits eindigt zijn leven.

Thuis is de gezondheid van Testsuya’s moeder dusdanig verslechterd dat zij blind is geworden. Op een gegeven moment, wanneer haar assistente weg is om de deur te openen,  voelt Midori Azuma de aanwezigheid van haar zoon. Wanneer haar assistente terugkomt, krijgt Midori van een officier het nieuws te horen van het overlijden van haar zoon.

Op het zelfde moment krijgt ook Kotaro Azuma, wie op dat moment in zijn laboratorium bezig is, ook het nieuws. Het lichaam van Tetsuya zal bij het laboratorium worden opgebaard, alvorens een militaire begrafenis te krijgen.

Vlak nadat het lichaam van Tetsuya is gearriveerd, gebeurt er iets buitengewoonlijks. Een metalen bliksemschicht boort zich door het laboratorium en vestigt zich in een poel met de lichaamsdelen die professor Azuma gebruikt voor zijn onderzoek naar Neo-cellen. Door de aanwezigheid van de bliksemschicht beginnen de losse lichaamsdelen te hechten aan andere delen. Menselijke gestalten worden hieruit gevormd. Wanneer het leger binnenkomt om de mensen te vernietigen, vluchten de gestalten. Wanneer de gestalten buiten het laboratorium zijn, wordt de vrouw van professor Azuma ontvoerd door hen.

Wanneer professor Azuma buiten het lichaam van Tetsuya ziet, probeert hij door middel van de Neo-Cellen Tetsuya weer tot leven te wekken. Tot zijn verbazing blijkt dit te lukken. Door de Neo-Cellen blijkt Tetsuya bovenmenselijke kracht te hebben ontwikkeld.

Nadat de gestalten Midori Azuma hebben meegenomen komen ze na een lange exodus bij een kasteel terecht, vol met wapentuig. Onder leiding van Burai organiseren de overgebleven gestalten zich om de mensheid te vernietigen. Wanneer twee van de gestalten, nu Neo-Sapiens,  de vader van Luna anvallen ontwaakt Tetsuya.  Wanneer hij ziet dat Luna in gevaar is begint Tetsuya terug te vechten.

Gebaseerd op de anime serie “Shinzo Ningen Casshan” uit 1973, Casshern is tezamen met onder andere “Sin City” en “Imortal” één van de eerste films die volledig is gefilmd met een greenscreen. Dit houdt in dat de rest digitaal is ingevoerd.

Met Casshern heeft Kazuaki Kiriya zijn regiedebut gemaakt. In deze film komen een aantal elementen naar voren die Kiriya duidelijk hebben beïnvloed. Naar alle waarschijnlijkheid zal iedereen die de film gezien heeft het Nazisme duidelijk kunnen herkennen. Niet dat dit een uitgangspunt is, maar verscheidene scenes doen toch denken aan de polygoonbeelden die mensen in documantaires over nazisme te zien krijgen.

Een groot verschil tussen de originele anime en de live-action is dat de tegenstanders, en daarmee worden de neo-sapiens bedoeld, niet de robots, de plaats hebben ingenomen van de robots die in de anime de rol van tegenstanders op zich nemen. Ook zijn de hulpjes van Tetsuya, zoals Friender, in de film weg gelaten.

Casshern is duidelijk typisch Japans. Normale mensen die bovenmenselijke krachten krijgen, robots die de mensheid bedreigen, surrealistische settings. Allemaal dingen waar de japanse cultuur qua strips, tekenfilms en live-action films mee doordrenkt is. Niets op tegen, natuurlijk, je moet er van houden. Fans van sci-fi zullen het zeker kunnen waarderen.

Een positief punt is ook de score van Shirō Sagisu (Neon Genesis Evangelion), die er met het redelijk bombastische en dramatische geluid zeer goed bij past, evenals de titeltrack: “Dareka no Negai ga Kanau Koro” van Utuda Hikaru (ten tijde van het opnemen van de film de echtgenote van Kiriya).

https://www.youtube.com/watch?v=IvXTm2RA8SM