Carandiru

Poster voor de film "Carandiru"

De Carandiru gevangenis in Sao Paolo, Brazilië. Een gevangenis die ontworpen is voor 4000 man, maar bevolkt wordt door 7500 man. Carandiru is de grootste gevangenis van Latijns Amerika en zwaar overbevolkt.

De film begint met de aankomst van dr. Varella (Luiz Carlos Vasconcelos) in Carandiru. Dr. Varella is aangesteld als een arts voor de gevangenen in Carandiru, waar ziektes zoals TBC en Aids niet ongewoon zijn. Er wordt een programma opgezet om de gevangen van Carandiru op Aids te testen.

Door dit programma krijgt dr. Varella een band met de gevangenen.
Hij komt door de gesprekken met de gevangenen hun achtergrond te weten en waarom ze vastzitten. Hierdoor bouwt dr. Varella een vertrouwensband op met de gevangenen.

“Carandiru” laat het verloop van de gevangenen zien tot en met de rellen van oktober 1992, waarin 111 gevangenen de dood vonden door messteken en politiekogels. De rellen zijn zelf zeer goed in beeld gebracht en laat zien hoe de Braziliaanse militaire politie de ongewapende gevangenen als het ware afslacht terwijl de gevangenen zich al overgegeven hadden.

“Carandiru” wordt voornamelijk vanuit het oogpunt van de gevangenen getoond, hierdoor kun je als kijker, je ook goed inleven in het verhaal. Hector Babenco heeft er voor gezorgd dat “Carandiru” zeer realistisch overkomt. Dit is voornamelijk aan de cast, maar ook aan de manier van filmen te danken. “Carandiru” is als het ware gefilmd als een kruising tussen een documentaire en een gedramatiseerde speelfilm.

“Carandiru” is gebaseerd op het boek (Estaçao Carandiru) van dr. DrauzioVarella en is geschoten in het originele Carandiru complex, vlak voordat het complex in 2002 tegen de vlakte ging. Dr. Varella is een doktor/oncoloog die een goede vriend van de regisseur, Hector Babenco is. Dr. Varella heeft Babenco behandeld voor lymfekanker en heeft zelf gedurende 12 jaar in Carandiru gewerkt.

De Carandiru slachting is niet onopgemerkt gebleven in de wereld, verschillende bands hebben er nummers over geschreven om het onder de aandacht te brengen van de massa. Hierbij kan gedacht worden aan: “Manifest” van Sepultura (het nummer staat op het album: “Chaos AD”) en “19 Rebellions” van Asian Dub Foundation (het nummer staat op het album: “Enemy of the Enemy”).
In mijn ogen is “Carandiru” een indrukwekkende film, omdat het ook de barre omstandigheden laat zien binnen de Braziliaanse gevangenissen. Tevens laat “Carandiru” zien wat er exact op de 2e van oktober 1992 gebeurde. Je ziet dat de militaire politie het cellencomplex pas binnen dringt nadat de gevangenen zich overgegeven hebben, maar toch openen de 68 agenten het vuur op de ongewapende gevangenen die in hun cellen proberen te schuilen voor de agenten. 111 gevangenen vinden op deze zwarte dag de dood.