Captain Marvel

Er zat behoorlijk wat druk achter deze film. De filmwereld wordt er nog wel eens van beticht alles behalve politiek correct te zijn. Marvel heeft hier ook zijn aanklachten in gehad met bijvoorbeeld Dr. Strange; ze werden van Whitewashing beticht. Maar goed, Marvel doet meer goed dan verkeerd op dat punt. Marvel heeft de eerste zo goed als all-black super superhero movie en de tweede female fronted superhero movie. De eer voor de eerste is behouden aan DC’s Wonder Woman. Jammer dat de PC (political correctness –red.) lading die deze films hebben zwaarder wegen en belangrijker lijken te zijn dan de film an sich, maar goed: dat is een onpopulaire mening die je haast niet meer mag delen in het hedendaagse landschap van films. En toch doe ik het, want het zou niet zo moeten zijn. Het verplichte PC tintje doet namelijk afbreuk aan de kracht van de film en dat is jammer. We hebben het namelijk meer over wat deze films betekenen dan de daadwerkelijke plus- en minpunten van de film. En als we dan toch over PC gaan doen met betrekking tot Marvel, jammer dat ze nu pas met een female fronted superhero movie komen. Er was meer dan genoeg ruimte om Black Widow haar film te geven en ik weet zeker dat die ontzettend goed gewerkt had, maar kennelijk had Marvel destijds daar het vertrouwen niet in. Nu dus wel met Brie Larson als Carol Danvers, oftewel Captain Marvel.

Heb je Avengers: Infinity War nog niet gezien, lees dan niet verder, sla het volgende hoofdstuk over of ga als de wiedeweerga die film kijken!

Aan het eind van Infinity War zien de gevolgen van de complete Infinity Gauntlet in het bezit van Thanos (Josh Brolin) Hij ‘herstelt’ het evenwicht in het universum, maar de strijd is nog niet gestreden. Terwijl Fury (Samuel L. Jackson) de gevolgen ervaart weet hij net op tijd een bericht te verzenden naar een onbekende partij. Deze partij is niemand minder dan Captain Marvel, een heavy hitter in het MCU.

Inmiddels zitten we al aan de 21ste film en is hebben we al diverse origin stories gehad. Hoe introduceer je nu een character die al zeker 20 jaar in het MCU aanwezig is, maar weer nooit eerder iets van gehoord of gezien hebben. Vrij gemakkelijk als je Captain Marvel mag geloven. Je introduceert haar in de jaren 90, laat haar een epic space battle vechten en laat haar dan weer verdwijnen met de boodschap dat je alleen contact op mag nemen als er echt stront aan de knikker is.

Ok, dit is heel erg kort door de bocht, maar daar komt het wel op neer. De azijnpissers onder ons kunnen nu al mega plotholes bedenken in de vorige 20 MCU films, zoals bijvoorbeeld de introductie van Thanos an sich. Hij werd als het grootste kwaad en gevaar voor de mensheid en de universe geïntroduceerd; was dit al niet aanleiding genoeg voor Fury om contact met Carol Danvers op te nemen? Daarbij, had zij niet allang iets van Thanos op moeten pikken als zij al 20 jaar meegaat? Een intergalactische strijd begrijp ik, maar dit is niet de eerste keer dat we te maken krijgen met de Kree, het volk wat Danvers heeft geadopteerd.

Maar goed, laten we die plotholes even vergeten en naar de film kijken. We worden geïntroduceerd met de heldhaftige Kree die verwikkeld zijn in een strijd met een ander ras, de Skrull, een ras van gedaanteveranderaars. Vers (Carol DanVers) is in training om onderdeel uit te mogen maken een strike unit tegen de Skrull. Wanneer zij eenmaal zover is gaat zij onder leiding van Yon-Rogg (Jude Law) een missie aan. De missie is een infiltrant op een hostile planet terughalen. De infiltrant is echter gevallen voor de Skrull, die op diens beurt Vers gevangen neemt. Haar herinneringen zijn namelijk van belang. Zij kan de Skrull leiden naar een lightspeed engine die het verschil in de oorlog kan maken. Haar herinneringen brengen haar, de Skrull en de Kree (terug) naar de aarde.

Op aarde komt zij in aanraking met de jonge Nick Fury die na enkele bewijzen niets anders kan dan haar geloven over de buitenaardse infiltranten in de vorm van Skrulls en haar verwantschap met de Kree. Er is echter meer aan Vers dan zij weet. Waarom heeft zij herinneringen van deze wereld en waarom weet zij niets meer van voor 6 jaar geleden.

Een origin story zoals het hoort, intrige, een duidelijke rolverdeling van goed en slecht en plotwendingen die onze heldin helpen om haar eigen mysterie en haar rol in het geheel te ontdekken. Wat dat betreft is Captain Marvel in haar opzet geslaagd. Het is allemaal echter een beetje te veel en te volgepropt. Je moet Carol en haar krachten uitleggen, S.H.I.E.L.D. moet uitgelegd worden en uitgewerkt, Kree en Skrulls moeten hun plek krijgen in het geheel en ook de rol van Carol in de Avengers Initiative moet verweven worden, want zij wordt nu wel klaargestoomd als dé heavy hitter die het in Endgame op moet nemen tegen Thanos.

Dat is niet alles waar Captain Marvel in faalt. Zoals in de introductie al aangegeven zat er zit er nogal wat druk achter deze film. Alles is daardoor wat zwaarder beladen dan het zou moeten zijn. Dat zie je terug in de wijze waarop Carol neergezet wordt in deze film. Zij is de onafhankelijke vrouw die niet onderdoet voor de man, en dat is goed, laten wij wel wezen. Maar om haar dan zo overdreven neer te zetten dat zij haast een karikatuur van een sterke vrouw wordt is weer jammer. Als ik dan toch een sterke vrouw aan moet wijzen dan gaat mijn stem uit naar Maria Rambeau (Lashana Lynch) die wat mij betreft als alleenstaande moeder een veel krachtiger model is.

Potentie heeft deze film zeker en als opwarmer voor Avengers: Endgame is deze uitstekend. Voor mij persoonlijk als MCU en Marvel Comics fan is dit een film die ik waarschijnlijk snel zal vergeten. Het voegt te weinig toe en is voor mij persoonlijk niet onderhoudend genoeg. Als Marvel fan zitten er tal van geweldige referenties in hoor, Kevin Smith, de eerste Captain Marvel, de derde Captain Marvel en wat mij betreft de beste Stan Lee cameo tot nu toe. Maar dit alles is niet voldoende om deze film boven giganten zoals GotG, Winter Soldier, Avengers, Infinity War, Ant-Man, Black Panther e.d. uit te laten steken.