Capone

Poster voor de film "Capone"

Capone

R 103 min - Crime, Drama
Your rating:

Country:   Canada United States of America
Language:  English, Italian
Release Date:  2020
Director:  Josh Trank
Runtime:  1 h 43 min


Tagline: We all pay for our crimes in the end.

Het was de bedoeling dat deze film Fonzo zou komen te heten. De volledige naam van de welbekende gangster Al Capone was namelijk Alphonse Gabriel Capone. De uiteindelijke titel is echter Capone geworden, die bij voorbaat al een misleidende verwachting afgeeft. Met een titel als Capone verwacht je namelijk een gangsterverhaal vooral als je de naam Tom Hardy hieraan koppelt. In Peaky Blinders laat hij namelijk al zien hier goed mee overweg te kunnen. Capone laat je echter de laatste levensjaren van Fonse zien nadat hij vrijgekomen is en in een vergevorderd stadium van dementie zit.

Tom Hardy neemt wederom een rol op zich waarbij hij een typetje speelt. Hij heeft zich een meester gemaakt van het spel met de stem. Dat hebben we eerder gezien in The Dark Knight en Venom. Hier bedient hij zicht van een stem die kapot is door rook, drank en wellicht overmatig gebruik. Waarop Hardy zich in deze heeft gebaseerd is mij een raadsel, er zijn namelijk (voor zover ik weet) geen audio opnames van Capone. Een overlevende nicht heeft echter aangegeven dat er wel een kern van waarheid in deze stem zit.

Capone heeft op jonge leeftijd ongeneeslijke syfilis opgelopen wat op latere leeftijd zijn lichaam opvreet. Zijn organen beginnen te falen en hij begint te leiden aan waarbeelden en dementie. Dit is de Capone die we in deze film te zien krijgen. Geen geweld of actie, maar een oude man die we langzaam maar zeker verder in verval zien raken. Daarom had Josh Trank ook bedacht om niet de naam Capone in de titel te gebruiken om geen verwachtingen te creëren. Het spel van Hardy is zoals we gewend zijn subliem, alhouwel hij niet veel doet. Het is het spel met de stem en het uitbeelden van de verwardheid waar hij in uitblinkt. De stem overigens heeft Tom zich voor laten inspireren door Bugs Bunny wat later in deze film ook op een andere manier naar voren gebracht wordt, maar dat terzijde.

Naast het verval van Fonse is er nog een subplot over de buitenechtelijke zoon van Al Capone. Een zoon die waarschijnlijk bedacht is voor deze film. Er is namelijk geen enkel bewijs dat hij ooit geleefd heeft. Dat deze zoon hier wel te zien is kan ook weer te maken hebben met het geestelijke verval van Capone waar we hier getuige van zijn. Zo nu en dan is het namelijk niet meteen duidelijk wat hij verzint of wat waarheid is.

Aan het eind van de film zit ik met gemengde gevoelens. Subliem acteerwerk en een intrigerend portret van Capone, maar ik blijf toch leeg achter. Dit is niet een film die ik snel weer zou kijken, maar hij blijft mij wel bij. Dit door kleine elementen wat hoofdzakelijk te danken is aan Hardy. Capone kan ik om deze reden dan ook warm aanbevelen naast dat we hier een heel ander beeld krijgen van een legendarische man.