Caligula

Poster voor de film "Caligula"

Caligula

R 156 min - Drama, History, Romance, Sexploitation, Erotic
Your rating:

Country:   Italy United States of America
Language:  English, Italian
Release Date:  1979
Director:  Tinto Brass
Runtime:  2 h 36 min


Tagline: What would you have done if you had been given absolute power of life and death over everybody else in the whole world?

Een bijzonder controversiele film is wel Caligula. Dit vanwege meerdere redenen. Ten eerste vanwege de geschiedkundige verfilming van een van de waanzinnigste keizers uit de geschiedenis van het Romeinse Keizerrijk. En ten tweede vanwege het openlijke vertoon van scènes die normaliter thuishoren in de pornohoek van de videotheek.

Over de persoon Caligula is veel geschreven en gesproken, vooral in de negatieve zin van het woord. Het vernederen van mensen in het openbaar is iets wat hij graag deed, wreedheden die hiermee gepaard gingen waren niet mals. Zijn buitensporige gedrag zorgde er onder andere voor dat in korte tijd de gehele schatkist leeg werd geplunderd van zijn keizerrijk. Kortom: genoeg bruikbaar materiaal voor de makers van deze film.

De film is gemaakt in 1979. Malcolm McDowell neemt de rol van keizer op zich en doet dit met verve. Hij heeft al even kunnen oefenen met de rol van een ‘excentriekeling’ in A Clockwork Orange in 1971, waarbij hij met een bende, het nodige geweld gebruikt tegen onschuldige burgers en ook het vrouwelijk schoon niet schuwt. In Caligula gaat hij echter nog een stapje verder ten aanzien van het gebruiken van buitensporig geweld en worden de scènes waarin de liefde wordt bedreven zonder taboe getoond. De stempel taboe wordt op deze film gedrukt vanwege de expliciteit van geweld en sex. Voor de liefhebber van een krankzinnige excentrieke film, is het een must om deze cult te zien.

Al met al een onderhoudende, zeker niet doorsnee film, waarbij de ‘tere zielen’ er beter niet naar kunnen kijken. Ik vind het een film die in de filmhuizen tot zijn recht komt. Dit vanwege zijn ‘exclusiviteit’. Een commerciële film is het zeker niet, maar wat het wel is, zal per persoon weer anders zijn. De een zal hem ‘schokkend’ vinden, de ander weer humoristisch, sarcastisch en fantastisch zou ook kunnen. Een film die gebaseerd is op waar gebeurde feiten, hoe absurdistisch ook, heeft toch altijd een andere lading dan de zoveelste commerciële film. Vandaar dat we deze ‘cultklassieker kunnen koesteren’.

http://youtu.be/16oTlXL5E0c