C.O.P.S.

C.O.P.S.

C.O.P.S.

22 min - Action, Adventure, Animation, Retro
Your rating:

Language:  English
Release Date:  1988
Director:  Kevin Altieri
Runtime:  0 h 22 min


Tagline: Fighting crime in a future time

Wat een heerlijke tijd was het toch in de jaren 80! Tegenwoordig is het haast een taboe als je reclame maakt met de intentie om kinderen te verleiden speelgoed aan te schaffen. In de jaren 80 had je niet alleen te kampen met de reclames, maar ook met comic reeksen en cartoons om de toys aan de man te brengen. Een aantal van beste collector’s franchises zijn hier groot mee geworden zoals Transformers, G.I. Joe en Power Rangers om maar een aantal te noemen die nu nog steeds populair zijn. Veel van die verkapte reclamecampagnes via die tijd in de vergetelheid geraakt, zo ook C.O.P.S. also known as CyberCOPS. Deze laatste naam overigens alleen omdat er 1989 een real life serie genaamd COPS uitkwam en men geen verwarring hiermee veroorzaken.

De licentie voor de toyline C.O.P.S. ‘N’ Crooks kwam in 1987 en zou worden uitgegeven door Hasbro. Hasbro was al ontzettend succesvol met Transformers en G.I. Joe maar kon een toyline met grote gespierde mannen natuurlijk erg goed gebruiken. De grote concurrent in die tijd was natuurlijk Mattel met Masters of the Universe. Een soortgelijke setting met helden in een fantasy realm zo teveel op copycat gedrag lijken dus de setting voor deze toyline was de toekomst en de helden werden als futuristische agenten neergezet. De bad-guys uiteraard criminelen, maar van het soort dat doet denken aan jaren 50 over the top filmschurken, maffioso, wiseguys en muscles. De toy reeks werd van 1988 tot en met 1989 geproduceerd. Het was niet zo’n groot succes. Misschien was dit te wijten aan het feit dat de ‘markt’ al te verzadigd was met speelgoed voor jongens. Of omdat politieagenten gewoon minder tot de verbeelding sprak. Maar het kon ook aan de reclamecampagne van comics en cartoons liggen.

De intro van de cartoon begint en je wordt direct voorgesteld aan de hoofdcast van de cartoon. De C.O.P.S. en Crooks die gedurende de twee seizoenen de meeste screentime krijgen. Als de hoofdcast succesvol is kan je deze langzamerhand gaan uitbreiden met meer characters en zo ook meer toys produceren. Simpele truc die tot dusver altijd goed slaagde.

C.O.P.S. volgt het vast recept van een succesvolle jongens tekenfilm uit de jaren 80. Elke aflevering vertelt een ander verhaal en zo nu en dan heb je enkele verhalen die meerdere afleveringen beslaan. Het begint elke keer met de voiceover van Bulletproof (B.P.) Vess die de case introduceert die we te zien krijgen. Big Boss is de grote maffiabaas die met zijn leger van goonies elke aflevering weer probeert rijker en of machtiger te worden. Vaak is het een overval waarbij de C.O.P.S. noodzakelijk zijn om ze tegen te houden. Om het aantal personages geleidelijk aan uit te bouwen krijgen we met regelmaat een nieuwe cop die het beste past bij de misdaad die in die aflevering gepleegd wordt. Zo krijg je de verplichte afwisseling die deze cartoon interessant maakt toch? Het antwoord daarop is ja en nee. Natuurlijk is het bij vele cartoons uit deze periode hetzelfde vaste recept wat gevolgd wordt, maar hier is het niveau toch net minder goed en sterk. Misschien omdat we te maken hebben met echt domme schurken en agenten die ze ook elke keer weer laten lopen. Zelfs als kleine jongen kan je op je klompen aanvoelen hoe de afleveringen aflopen als je er één of twee gezien hebt. Jammer want de potentie tot een interessante cartoon reeks is er wel.

Nu wil ik niet zeggen dat C.O.P.S. een slechte 80’s cartoon is, zeker niet. De amusementswaarde is er zeker, maar er had meer mee gekund. Denk bijvoorbeeld aan het chronologische verhaal. De eerste aflevering had gerust de aflevering mogen zijn waarbij we te zien krijgen hoe C.O.P.S. nu geformeerd wordt met de opvolgende afleveringen meer introducees in de vorm van agenten en schurken. Dit zit er allemaal wel in, maar gefragmenteerd over de twee seizoenen. Als kleine jongen vond ik dat al vreemd, maar als nostalgische volwassene begrijp ik de keuze nog steeds niet.

C.O.P.S. deed ook veel goed hoor. De diverse cops die je te zien krijgt zijn gebaseerd op werkelijke bestaande agenttypes zoals de Highwaypatrol, Texas Rangers, Patrol Officers, S.W.A.T. en ga zo maar door. Je kon je dus vrij gemakkelijk identificeren met de helden in de cartoon. Wat ook erg sterk was, was er bewust gekozen was om een donkere man dé leidinggevende hoofdrol te geven. Dit zou niet bijzonder moeten zijn, maar zelfs eind jaren 80 was er nog genoeg controverse hieromtrent. Last but not least de volwassen humor rondom de burgemeester en zijn budgettaire problemen die vaak ook debet zijn aan de ontstane misdaden. C.O.P.S. is zeker niet de beste cartoon uit de Golden Age van cartoons, maar ook zeker niet eentje die het verdient om vergeten te worden. Ik kan nog steeds best genieten van de wiseguy uitspraken van Big Boss en zijn kornuiten. Gewoon eens een aflevering terugkijken, maar alle 65 afleveringen is te veel van het goede.