Burn After Reading

Tijdens het filmen van No Country For Old Men zijn de Coen brothers bezig gegaan met hun volgende screenplay. Dit screenplay zou het eerste originele screenplay van de Coen brothers zijn sinds hun 2001 film The Man Who Wasn’t There. Alle films na deze zijn of gebaseerd op bestaande werken of een adaptatie ervan.

Zo’n beetje direct nadat No Country For Old Men klaar was zijn de heren begonnen met Burn After Reading. Ze zijn gaan filmen rondom Brooklyn Heights in New York zodat de heren bij hun familie konden zijn. Het schrijven van deze film hebben de heren gedaan met voor zo’n beetje elke grote rol in de film, een acteur in gedachten. Al deze acteurs die zichzelf A-acteurs mogen noemen zijn ook in deze film te bewonderen.

Burn After Reading vertelt over Osbourne Cox (John Malkovich) die de bons krijgt van de CIA. Hij besluit om zijn belevenissen met de CIA op te schrijven in een soort van memoires. Osbourne is getrouwd met Katie Cox (Tilda Swinton). Het huwelijk van deze twee verloopt niet vlekkeloos. Katie gaat achter de rug van Osbourne om vreemd met Harry Pfarrer (George Clooney). Het feit dat Osbourne de bons krijgt en zich ineens anders gaat gedragen is voor Katie de druppel om van hem te scheiden. Ze kopieert al zijn financiële gegevens op een schijfje om aan de advocaat te overhandigen. Dit doet zo om op deze wijze zoveel mogelijk van Osbourne te kunnen plukken. Deze financiële gegevens inclusief een gedeelte van zijn memoires komen per toeval in handen van Chad Feldheimer (Brad Pitt) die ervan overtuigd is geclassificeerde gegevens van een CIA kopstuk te pakken te hebben. Chad en zijn collega Linda Litzke (Frances McDormand) besluiten om Osbourne te chanteren om zo een flink geldbedrag los te peuteren.

De vele personages in deze film komen door vreemde spelingen van het lot tot elkaar. Ze hebben allen een eigen agenda, waarbij ze puur egoïstisch te werk gaan. Elk van deze personages vind zichzelf in het complot wat te gesmeed hebben erg slim, echter blijkt het tegendeel snel waar te zijn. We hebben in Burn After Reading te maken met niet bijster intelligente personages die zichzelf heel slim vinden. De personages vinden zichzelf erg belangrijk, echter zijn ze dit niet. Om dit feit de onderstrepen hebben de Coen Broters een soundtrack gemaakt met Taiko drums die erg bombastisch klinkt, maar weinig inhoud heeft.

Deze personages, hun zelfbeeld en de ontstane situaties maken van Burn After Reading een uiterst zwarte comedy waarbij je om de meest bizarre situaties in een deuk kan liggen.

Zoals we van de gebroeders Coen gewend zijn, krijgen we naast deze bizarre zwarte humor ook nog eens grof geweld voor de kiezen. Dit grove geweld krijgen we in de vorm van een aantal moorden, die we vol in beeld te zien krijgen. Deze komen uiterst plotsklaps en ruw in beeld. We worden zoals we gewend zijn van de gebroeders Coen getrakteerd op een film waarbij de cinematografie weer uitstekend is en het acteerwerk van een hoog kaliber. Brad Pitt en George Clooney speelden in deze film beiden een “idioot”. Beiden wisten niet zeker of ze trots moesten zijn dat de gebroeders Coen deze rol voor hen geschreven hadden, of beledigd.

Burn After Reading is een film zoals velen van de Coen Brothers. Deze valt in de categorie “Love e mor Hate em”. We hebben galgenhumor, grof geweld en een cinematografie en soundtrack die om te smullen is. Burn After Reading is geen film die iedereen aan zal spreken. Ben je bekend met het werk van de gebroeders Coen en kun je dit waarderen dan is dit zeker weer een aanrader. Ben je van de galgenhumor en bizarre situaties, dan is dit ook een aanrader. Ben je meer van traditionele humor dan is Burn After Reading geen aanrader. Hij is niet toegankelijk voor het grote publiek wat een kracht en een minpunt van deze film is. Persoonlijk heb ik mij uitstekend vermaakt met deze film en kan ik de film ook van harte aanbevelen. Weet echter wel dat deze film niet voor iedereen even toegankelijk is.