Bunker of the Dead

Poster voor de film ""

Bunker of the Dead

76 min - Action, Horror, Comedy
Your rating:

Country:   Germany
Language:  German, Russian
Release Date:  2016
Director:  Matthias Olof Eich
Runtime:  1 h 16 min


Af en toe kom je zo’n trailer tegen waarbij je denkt dat er wel aardige ideeën in zitten voor mogelijk een leuke film. Daarna lees je waar de film over gaat, bij “Bunker of the Dead” is dat een first player schooter principe met Nazi zombies. Ach, met een beetje motivatie erbij is daar vast wel een leuk verhaal van te maken. Klaar voor een vermakelijke film zou je zeggen.

Verkeerde gedacht dus:

De film begint met twee tieners die hun ‘first person’ camera uitrusting testen. Ze hebben namelijk met onderzoek uitgevonden dat er op een militaire basis in de buurt een bunker uit de tweede wereldoorlog staat, waar blijkbaar nog een heleboel Nazi goud zou moeten liggen.

Hierbij maar al gelijk even een vraagteken. Een militaire basis waarvan het niet bekend is wat er binnen de hekken bevind lijkt mij sterk. Maar oké, misschien was het onderzoek van de tieners niet grondig genoeg. Iets waar je ze trouwens niet van kan betichten wanneer het gaat om het filmen van borsten. Maar ze gaan dus op zoek naar die bunker. Ze weten de basis op te komen met een smoesje, iets met het bezoeken van de vader, en de hoofdpersoon stapt even later uit de auto, in een zwart pak met headcam en andere uitrusting. Gewapend met een logboek waarin beschreven zou staan waar de bunker ligt gaat hij op zoek.

Onderweg word hij gespot door een patrouille, waaraan onze hoofdpersoon ‘deftig’ weet te ontsnappen door een greppeltje in te duiken. Dat de militairen hem daarna niet meer kunnen vinden, ook al word er op hem in de greppel in zijn zwarte pak met extra uitrusting geplast (tja, wie krijgt er niet de behoefte om na een zware achtervolging van 50 seconden te moeten plassen), gooien we dan maar op een poging tot opbouw van spanning. Dus we geven het nog een kans.

Op het nippertje ontsnapt, loopt hij nog geen minuut later toch nog in de armen van dezelfde patrouille. Geen nood, deze militairen zijn blijkbaar toch echt zo slecht dat ze niet in staat blijken te zijn om onze ‘held’ fysiek te overmeesteren of zelfs neer te kunnen schieten vanaf korte afstand. Zucht, hopelijk word het in de bunker een beter film.

Skip even een stukje (zeer aan te raden) en dan uiteindelijk komt hij via een geheime doorgang toch nog in de bunker. Alleen komt hij in plaats van goud al snel zombies tegen. Hoihoi, hetgene waar we op zaten te wachten! En eerlijk gezegd is dit ook wel het betere deel van de film. Er zitten best wel wat leuke momenten en gevechten in, al krijg je ook hier soms een ‘jaja, zo kan die ook wel weer’ gevoel. Maar op zich niet slecht. Tot dat… we een soort van laboratorium tegen komen. Nazies en experimenten zijn nog wel een logische combinatie, maar om er in deze film dan ook een buitenaards iets erbij te betrekken? Vanaf hier geef ik daarom alleen maar nog wat kernwoorden die helaas beter klinken dan de rest van de film daadwerkelijk is:

Buitenaards wezen bevrijd, militairen (dus toch niet een onontdekte bunker), gemuteerde Nazi zombies, ufo, nog meer militairen, meer zombies, alien, nog meer zombies, atoombom, romantiek en liefde, zombies, Hitler, kungfu, Hitler, boem, ontsnapping, maar toch ook weer niet.

Zo als je al leest had ik bij het zien van “Bunker of the Dead” behoorlijk wat vraagtekens. Ik weet dat het een film is en dat niet alles logisch hoeft te zijn, maar ik vind het altijd wel fijn als er over sommige dingen zijn nagedacht zodat het niet te ergelijk word. Het alien gebeuren kon ook echt gewoon weg gelaten worden, had er verder niets mee te maken en voegde ook niets toe. Uiteindelijk vond ik het concept van de film hoopvol, maar de uitvoering was gewoon echt niet om naar huis te schrijven. Oh ja, als tip voor het kijken van de film: maak er een drankspel van voor alles wat niet klopt en voor elke ‘fuck’ die er word gezegd (voor dit laatste raad ik wel een rekenmachine aan). Of je kunt als mijn katten doen en gewoon door de film heen slapen, je zal weinig missen.