Bumblebee

Pas na vijf films viel het kwartje eindelijk. Michael Bay moest direct stoppen met de regie van de Transformers. Laten we daar dan direct ook een softe reboot van maken. Bumblebee is daar het resultaat van. Deze gele Transformer uit de Bayformers is voor velen de favoriet. Ook niet vreemd aangezien deze Autobot als main bot is neergezet en dusdanig gepositioneerd dat hij menselijk en knuffelbaar is. De film Bumblebee vertelt niet het volgende hoofdstuk uit de Transformers saga, nee, het is een prequel die wellicht een reboot voor de reeks teweeg kan brengen.

Na een schijnbaar verloren strijd op Cybertron beveelt Optimus Prime (Peter Cullen) zijn Autobots om te vluchten. Soldaat B-127 krijgt de opdracht om naar de aarde te gaan om daar een nieuwe kolonie voor de Autobots te stichten. De aartsvijanden van de Autobots, de Decepticons mogen hier onder geen beding achter komen. Eenmaal op aarde blijkt dat hij gevolgd is door een Decepticon waar hij een strijd op leven en dood mee moet voeren. B-127 wint deze strijd, maar hij is genoodzaakt zichzelf uit te schakelen. Tot overmaat van ramp heeft hij zich ook kenbaar gemaakt aan het Amerikaanse leger die nu weet van het bestaan van de Transformers.

Charlie Watson (Hailee Steinfeld) is bijna jarig en wil niets liever dan haar eigen auto. Deze is zij zelf aan het opbouwen waardoor ze met regelmaat een tripje naar de sloop maakt om daar onderdelen op te kopen. Daar komt zij een gele kever tegen die ze op haar verjaardag van de eigenaar krijgt om op te knappen. Eenmaal thuis en aan het sleutelen komt ze erachter dat deze auto ‘More Than Meets the Eye’ is. B-127 die iets later van Charlie de naam Bumblebee krijgt is gereactiveerd en moet zijn missie voortzetten met alle gevolgen en gevaren van dien.

Voor deze prequel is er gekozen voor de jaren 80 als setting, de tijd dat de originele Transformer cartoons, oftewel de G1 uitkwam. Een betere keuze hadden ze niet kunnen maken want hiermee is er nu eindelijk de mogelijkheid gekomen om juist deze fans goed aan te spreken en dat is hier gedaan. De eerste teasers en trailers lieten als G1 designs van de Transformers zien. Michael Bay heeft voor zijn films deze designs naar de prullenbak geslingerd, want dat zou nooit werken in een film. Het zijn juist deze designs en deze korte G1 momenten die Bumblebee net de extra punten geeft om daadwerkelijk boven het gemiddelde uit te komen. Als film op zich is hij vrij voorspelbaar en volgt deze vrij standaard het actiefilm recept met jongvolwassenen. Het leger heeft hier uiteraard een belangrijke rol als voor- en tegenstander van de Transformers. Gelukkig is deze rol veel minder prominent dan in de Bayformers, ook het percentage Amerikaanse vlaggen, zonsondergangen op de meest belachelijke tijdstippen en mega explosies zijn hier flink gedaald. Dit was ook wel nodig want een Transformer film kon je samenvatten met die elementen en af en toe een robot. Hier is het nog steeds zo dat de mensen een grotere rol hebben dan de Transformers, maar de screentime van Bumblebee is al vele malen groten dan welke andere Transformer in welke andere Bayformer dan ook.

Popcorn vermaak voor de dertigers en veertigers van nu. Herkenbaar en licht vermaak voor de twintigers en jonger. Ja, het lijkt er daadwerkelijk op dat we hier te maken hebben met een eerste licht succesvolle Transformers film. Niet alleen voor het gemiddelde publiek, maar juist ook voor de fans. Hier is gelukkig extra aandacht aan besteed met de juiste designs, maar ook prachtige verwijzingen naar de cartoon en animated movie.