Bubba Ho-tep

Poster voor de film "Bubba Ho-tep"

Bubba Ho-tep

R 92 min - Comedy, Horror, Thriller, Mystery, Fantasy
Your rating:

Language:  English, German
Release Date:  2002
Director:  Don Coscarelli
Runtime:  1 h 32 min


Tagline: The King vs. The King of the Dead.

Hail to the king baby! Een onvergetelijke quote van niemand minder dan Bruce Campbell uit de film Army of Darkness. Bruce Campbell is wat mij betreft een cult acteur pur sang. Hij heeft het karakter Ash van de Evil Dead reeks zo’n steengoede invulling gegeven dat de liefhebbers hem graag in diezelfde rol terug willen zien. Een nieuwe Evil Dead is niet waar ik het over ga hebben, waar ik het wel over ga hebben is de uit 2002 stammende Bubba Ho-Tep met niemand minder dan Bruce Campbell in de hoofdrol. En dan niet zomaar een hoofdrol, maar eentje waar de fans van zijn Evil Dead werk van zullen smullen!

Elvis Presley (Bruce Campbell) is niet dood. Hij is de jaren 70 van plaats gewisseld met één van de beste Elvis imitatoren om van de roem te ontsnappen. Helaas voor de King overleed de nieuwe Elvis aan drugsgebruik en was er voor hem geen mogelijk meer om terug te gaan naar zijn oude leven. De King zelf viel bij één van zijn optredens van het podium, brak zijn heup en belande in een coma. Tegenwoordig leeft de King in een bejaardentehuis mijmerend over de jaren die geweest zijn en de keuzes die hij gemaakt heeft. Zijn beste vriend in het bejaardentehuis is niemand minder dan JFK (Ossie Davis). JFK is namelijk helemaal niet vermoord. Na de aanslag is hij hersteld, ze hebben hem echter gebleekt totdat hij eruit zag als een neger en hebben zijn hersenen verwisseld met een zak zand. Dat JFK dood is, is allemaal een complot bedacht door niemand anders dan Lyndon Johnson.

Om het geheel compleet te maken moeten de mannen het opnemen tegen niemand minder dan de mummie Bubba Ho-Tep (zo genaamd om zijn snakeskin boots en cowboyhoed).

Bubba Ho-Tep is wat mij betreft een grandioze film. Bruce Campbell zet een geweldige Elvis Presley op zijn oude dag neer en Ossie Davis is daadwerkelijk overtuigend als de nog levende JFK. Zoals het plot aangeeft is dit een film waarbij de genres horror en komedie elkaar overlappen. Gooi daar ook nog eens een stapel drama bij op en je hebt de film Bubba Ho-Tep. Het horrorelement wat in deze film zit is niet wat je in de eerste instantie zou verwachten. Het is geen Evil Dead en komt er niet eens bij in de buurt. Daarbij is Bubba Ho-Tep ook niet helemaal een komedie. De one-liners en gesprekken tussen de King en the President zijn over het algemeen erg lachwekkend maar het stukje drama wat erin gegooid wordt maakt deze film wat mij betreft compleet. De film heeft duidelijk een sociale ondertoon wat betreft ouderdom en het ouder worden. De King wordt niet geloofd en als een klein kind behandeld. Zijn gevoel van eigenwaarde is er compleet niet meer en hij wordt niet serieus genomen door de verzorgers. Desondanks dat in deze zwartgallige komedie een serieuze ondertoon zit stoort deze niet en maakt deze het plaatje wat mij betreft compleet.

Bubba Ho-Tep, een film die oorspronkelijk maar 32 prints van waren verspreid over festivals, een film die maar 1 procent kostte van een Hollywood blockbuster, een film waarbij totaal geen CGI gebruikt wordt en een film waarbij je Bruce Campbell de woorden “don’t fuck with the king!” hoort uitspreken. Wat mij betreft een instant cultklassieker en de film waar Bruce Campbell fans op gewacht hebben. Er moet echter wel gezegd worden dat deze film zonder Bruce Campbell niet zo’n succes geweest zou zijn. Hoe dan ook, ik kan niets meer anders zeggen dan; Zoek de film op en kijk deze, je zal niet teleurgesteld worden!

Hail to the king baby!