Bright

Poster voor de film "Bright"

Dat Will Smith een diverse acteur is heeft hij al meer dan eens bewezen. Velen zijn opgegroeid met The Fresh Prince of Bel-Air, waarin Smith een tiener speelt die de Hood ontvlucht naar problemen en naar zijn rijke oom en tante in Bel-Air verhuist. Met Independence Day, Bad Boys en Men in Black heeft Smith laten zien dat hij veel meer in huis heeft als acteur. Met I Am Legend en Hancock laat hij ook zien dat hij ook de serieuzere rollen niet schuwt.

In een alternatieve wereld, waar de mensheid samen leeft met verschillende fantasy wezens als Orcs, Elves, Fairies en Dwergen, is Daryl Ward (Will Smith) een ongelukkige agent bij de L.A.P.D. die gepartnerd is met de enige Orc in de gehele L.A.P.D.. Nadat hij hersteld is na neergeschoten te zijn door een Orc, keert Ward terug, verbitterd door het feit dat zijn partner Nick Jakoby (Joel Edgerton) niet zijn rug heeft gedekt en de schutter heeft laten ontkomen.

Wanneer Ward en Jakoby reageren op een oproer komen ze terecht in de strijd tussen corruptie, Magical Federal Agents, bendes en de Inferni (een duistere groep afvallige Elves die de Dark Lord weer tot leven wil wekken). Om de Dark Lord weer tot leven te wekken heeft de Inferni Magic Wands nodig en individuen die ze kunnen gebruiken, de Brights. Tikka (Lucy Fry) is zo’n Bright. Nadat zij overgelopen is van de Inferni wordt ze beschermd door The Shield of Light, een organisatie die de wereld probeert te beschermen tegen de Dark Lord en de Inferni.

Als Ward en Jakoby de safehouse van The Shield of Light hebben veilig gesteld, ontdekken ze de elf Tikka en de Wand die zij in haar bezit heeft. Terwijl Jakoby bij Tikka blijft wordt Ward door zijn collega’s voor een keuze gesteld: Of hij doodt zijn partner en lost gelijk zijn financiële problemen op; of er sterven die nacht twee agenten.

Bright is bepaald geen luchtige action/fantasy. Het pakt zware thema’s als discriminatie, racisme en Police Brutality aan. Dit laatste wordt ook grafisch in beeld gebracht wanneer een aantal agenten een Orc en masse aanvallen met grof geweld. De vergelijking met het buitensporige geweld dat tegen etnische minderheden als de Afro-Amerikaanse en LatinX bevolkingsgroepen in Amerika is niet te negeren. Ook het racisme en de verdeeldheid komt duidelijk naar de voorgrond. Er zit een duidelijke scheiding in de verschillende rassen, waarbij de Orcs als minderwaardig worden beschouwd. Het geheel is moeilijk te negeren en komt goed tot zijn recht in de film.

De onderliggende thematiek daargelaten, Bright is een leuke action/fantasy in een alternatieve wereld. De enige veranderingen in de wereld van Bright zijn magie en de verschillende rassen fantasy wezens. Voor de rest geeft het de wereld en maatschappij van nu weer. Een wereld vol flaws, bendes, corruptie en geweld, maar nu met verschillende fantasy aspecten, met “menselijke” characters.