Borgman

Poster voor de film "Borgman"

Borgman

113 min - Thriller, Drama
Your rating:

Country:   Denmark Netherlands Belgium
Language:  Dutch, English
Release Date:  2013
Director:  Alex van Warmerdam
Runtime:  1 h 53 min
Writers:  Alex van Warmerdam


Met “Borgman” zet Alex van Warmerdam een moderne versie van de Aardman (of de Kabouter) neer, waarin Jan Bijvoet de rol speelt van Camiel Borgman. Hierin pest en bespeelt hij samen met een aantal handlangers een compleet gezin, ongeveer hetzelfde als wat de klassieke kwelgeesten zoals de Aardman of Kabouter volgens de legenden deed.

In de proloog zien we Borgman worden opgejaagd door drie mannen. Hij weet te ontsnappen uit zijn ondergrondse schuilplaats en waarschuwd twee handlangers wie in hetzelfde bos verstopt zaten of woonden. Borgman heeft dan zijn zinnen gezet op een welgesteld yuppen gezin. Daarvoor belt hij bij ze aan met de vraag of hij bij hun zou kunnen douchen. Gelijktijdig weet hij de man tegen zijn vrouw op te zetten door de opmerking dat hij zijn vrouw kent. Weliswaar gelogen, maar desondanks zorgt die opmerking er wel voor dat hij daarmee de vrouw in verwaring kan brengen. De nogal jaloers uitgevallen man laat het daar niet bij zitten, valt Borgman aan en schopt hem inelkaar. Later wanneer de man des huizes naar zijn werk is gegaan, zoekt de vrouw Borgman weer op en stopt hem uit schuldgevoel in het tuinhuisje zodat hij kan genezen. Borgman zorgt er dan op aparte wijze voor dat hij de tuinman wordt van het gezin, waarna zijn handlangers mee kunnen helpen met de herinrichting van de tuin, met als uiteindelijk doel de kinderen van het gezin over te kunnen nemen.

Natuurlijk gebeurt er veel meer in de film, maar dit is het in een notendop. Nooit wordt er verteld wat de bedoeling is. Maar met de droge, zwarte humor van Alex van Warmerdam is het een leuke film om te kijken en bovendien de eerste Nederlandse film in veertig jaar die weer eens meedeed voor een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. En zoals het Alex van Warmerdam betaamt zitten er in de film, net als in “Ober”, scenes waarbij je je af gaat vragen waar het nu eigenlijk om gaat. Waar het in “Ober” bijvoorbeeld een rollenspel is over het liefdesleven van de ober en zijn minaars, is het in “Borgman” een toneelstuk dat eigenlijk nergens over gaat.

“Borgman” geeft een unieke en moderne interpretatie van een kwelgeest zoals een Aardman of Kabouter. En eigenlijk komt dit nog het meest tot recht tijdens de proloog waarbij de drie mannen uit een bos gejaagd worden. Echter, het wordt nooit daadwerkelijk vastgesteld dat de film hierover gaat. En hoewel ik de film zo zie, staat een eigen interpretatie de kijker natuurlijk niets in de weg. Als je van films houd met vage scenes en plotlijnen dan raad ik je zeker “Borgman” aan. Verwacht echter wel een gebrek aan actie dat is vervangen door droge humor wat mogelijk een glimlach op je gezicht zal brengen, maar vaak met de achterliggende gedachte van ‘moet dat nou zo?’.