Borderland

Poster voor de film "Borderland"

Borderland

R 105 min - Crime, Horror, Thriller
Your rating:

Country:   Mexico United States of America
Language:  English, Spanish
Release Date:  2007
Director:  Zev Berman
Runtime:  1 h 45 min


Tagline: The Devil's Playground is Just Around The Corner

In 1989 raakte de Amerikaanse toerist Mark Kilroy zoek in het grensplaatsje Matamoros in Mexico. De lokale politie is onder druk van de Texaanse politiemacht met man en macht aan het zoeken gegaan naar deze jongen. Tijdens deze zoektocht kwamen ze in aanraking met de cultus van Adolfo Constanzo. Adolfo Constanzo was een man die een drugskartel had opgebouwd in het grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico. Naast dit drugskartel had hij een voodoocultus opgebouwd waarbij met regelmaat offers gebracht werden aan de geesten. Deze offers bestonden niet alleen uit dieren, maar ook uit mensen. Mark Killroy is ook ten slachtoffer gevallen als één van deze offers.

Borderland is een film van Zev Berman die ook geschreven is door hem die gebaseerd is op bovenstaande feiten. Zev Berman heeft Borderland gemaakt als één van de films voor het 8 Films to Die For evenement tijdens het Horrorfest 2007.

De film richt zich op drie Amerikaanse jongeren; Ed (Brian Presley), Henry (Jake Muxworthy) en Phil (Rider Strong). Deze drie jongens besluiten tijdens de vakantie naar Mexico te gaan om daar te gaan genieten van sex, drugs en rock en roll. Ed maakt tijdens de eerste nacht kennis met de bardame Valeria (Martha Higareda) waar hij iets mee krijgt. Henry zet Phil op om zijn eerste maal met een hoer door te brengen. Phil gaat hierop in, echter loopt de nacht anders dan verwacht. De tweede nacht besluiten ze om onder invloed van paddenstoelen een wilde nacht te gaan beleven. Phil besluit om de hoer op te zoeken en diens dochter een cadeau te geven. Voordat hij haar huis echter kan bereiken wordt hij meegenomen door een aantal Mexicaanse mannen.

Borderland begint als een horrorfilm in de trend van Hostel en Saw. We zien veel gore in vol detail wat de setting voor de film gezet lijkt te hebben. Na een aantal minuten zijn we echter bij de drie Texaanse jongens die voor sex, drugs en rock en roll richting Mexico gaan. De gore is vanaf dat moment ver te zoeken. We lijken vanaf dit punt over te gaan naar een thriller, waarbij we aan het eind weer gore krijgen zoals we deze aan het begin ook voorgeschoteld kregen. Ik raak hier nu meteen het grootste minpunt van Borderland. De film gaat geen enkele kant op. In de eerste instantie lijk je een gore movie te krijgen, daarna gaat deze over naar een teenage horror movie om even later richting thriller te gaan en te eindigen als een gore/slasher. Persoonlijk hou ik er wel van dat je niet weet wat je in voorgeschoteld krijgt, en dat de film uiteindelijk heel wat anders is dan deze lijkt te zijn. Bij Borderland pakt dit echter niet goed uit.

Zev Berman lijkt niet goed te weten welke richting hij op wil gaan en besluit daarom maar om verschillende richtingen gelijktijdig uit te proberen. Daarnaast hebben we ook te maken met een aantal acteurs en actrices die op mij niet over komen. De uitzondering hierin is Sean Astin als de psychopathische Randall. Daarnaast ben ik ook niet zo overtuigd van de waarheid van de gebeurtenissen zoals deze hier afgebeeld worden. Het gevoel bij Borderland bekruipt mij dat het benoemen van “op ware gebeurtenissen gebaseerd” hier alleen maar een gimmick is om extra aandacht te krijgen.

Borderland; een film die zeker potentie bezat als deze niet zo richtingloos heen en weer pingelde.