Bone Tomahawk

Bone Tomahawk

R 132 min - Horror, Western, Adventure, Drama
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2015
Director:  S. Craig Zahler
Runtime:  2 h 12 min
Writers:  S. Craig Zahler


Tagline: May the Lord have mercy and grant you a swift death

S. Craig Zahler is voor velen geen onbekende. Deze man heeft al meerdere boeken op naam staan en zelfs een aantal albums. Hij mag zich nu ook regisseur noemen. Zijn debuut als regisseur is Bone Tomahawk. Een unieke genre cross-over van western, horror en zelfs een beetje comedy. Na deze film is hij voor de genre liefhebber vast geen onbekende meer.

In Bone Tomahawk volgen we Sheriff Franklin Hunt (Kurt Russel) die samen met John Brooder (Matthew Fox) en Arthur O’Dwyer (Patrick Wilson) proberen de hulpsheriff en de vrouw van Arthur te bevrijden uit handen van grotbewoners. Het zijn niet zomaar grotbewoners, maar kannibalen. Zelfs de indianen blijven uit de buurt van deze woestelingen uit angst voor hun meedogenloosheid. De achtervolging laat je op een geheel eigen tempo kennis maken met de hoofdrolspelers en op een gegeven moment met de kannibalen.

Deze genre cross-over is voor mij dé verrassing van 2016 en misschien wel één van de beste films van dit jaar. Zoals eerder aangegeven is dit niet zomaar een western, maar ook een horror. Dit zit hem uiteraard in de kannibalen waar Hunt jacht op maakt. We krijgen een scene te zien die vele filmkijkers bij zal blijven. Ik denk dat zelfs de doorgewinterde horror fan wel even met verbazing naar deze scene zal kijken. Het horror aspect is vrij prominent aanwezig, maar niet overheersend. Dat is een kunst waar veel filmmakers moeite mee hebben. Vaak is het zo dat het ene genre overheersend is ten opzichte van het andere. Ook bij de klassieke en wellicht wel het beste voorbeeld van een geslaagde genre cross-over; From Dusk Till Dawn zie je dat de weegschaal overhevelt naar horror comedy wanneer de vampieren in het spel komen. Het “on the road” en thriller aspect gaat direct terug naar de achtergrond. Hier is dat niet het geval. Bone Tomahawk blijft tot het einde toe trouw aan alle genres.

Craig Zahler doet het uitstekend. Het is niet alleen een goede cross-over, maar heeft ook prachtige beelden, scherpe dialogen en sterk acteerwerk. Daarop verder gaand, hij heeft niet de minste mensen te pakken gekregen voor zijn debuut. Dit is bijzonder te noemen, echter is Kurt Russel een fan van het eerste uur van zijn boeken. De steun van Kurt Russel en een eerder verfilmd script van Zahler heeft deuren weten te openen. Deze film is met recht een favoriet op diverse filmfestivals geweest en mag gezien worden. Helaas is Bone Tomahawk op de festivals na niet te zien geweest in Nederland tot nu. Splendid Film deze film namelijk een meer dan terechte DVD release gegeven.

Prachtig debuut van Zahler, wat dit jaar tot één van mijn favorieten behoort. Ik ben benieuwd wat Zahler verder gaat doen. Ik weet in ieder geval dat ik deze man met veel plezier ga volgen en ik hou het daar niet bij. Ik ga ook maar eens op zoek naar zijn boeken.