Bohemian Rhapsody

Ik ben opgegroeid met Queen en een platenspeler. Toen ik klein was, had mijn vader een simpele platenspeler en een aantal singles in mijn slaapkamer opgeslagen. Dit was waarschijnlijk zogenaamd uit ruimtegebrek, maar volgens mij wou hij me fatsoenlijke muziek bijbrengen. Dit is gelukt, want zo kwam ik in aanraking met de band Queen.

Queen is, zoals iedereen zou moeten weten, een ondertussen legendarische Britse rockband. De band bestond uit vier geniale en creatieve bandleden die elkaar perfect aanvulden in de muziek. Zanger Freddie Mercury, gitarist Brian May, drummer Roger Taylor en bassist John Deacon hebben de muzikale wereld op zijn kop gezet. Als jullie meer willen weten over de geschiedenis van de band, dan raad ik de documentaire Days Of Our Lives aan.

Om het meteen maar even duidelijk te maken: Queen is mij heilig. Ik heb zelfs een Freddie Mercury tattoo op mijn rechter onderbeen om dit punt duidelijk te maken. Ik was dus een beetje angstig toen ik over de plannen hoorde om een film te maken over de band. Hoe goed is de film uiteindelijk geworden? Eigenlijk best wel verrassend goed!

Op donderdagochtend 1 november 2018 zaten we bij de eerste voorstelling in de bioscoop in Delft. Ook al was mijn nacht te kort en ben ik geen ochtendmens, de zoete Queen klanken in de bios zijn als een verse kop koffie. De film begint vanaf het moment dat zanger Tim Staffell de band Smile verlaat en Freddie zijn plaats inneemt en de band omdoopt tot Queen. Daarna zie je de ontwikkelingen en hoogtepunten in de band, maar ook de moeilijkheden in het privéleven van Freddie. Als laatste krijgen we een bijna perfecte kopie te zien van het Live Aid concert. Dit alles uiteraard bijna constant onder begeleiding van een aantal van de beste Queen songs.

Dit is de eerste film die dat heeft sinds de eerste Highlander film. Brian en Roger hebben zelfs aan de film meegewerkt om te zorgen dat alle feiten kloppen. Nou ja, grotendeels dan, want ik heb een paar kleine foutjes gevonden in de film. Wel moet ik Rami Malek prijzen voor het neerzetten van een goede rol als Freddie, mijn favoriete zanger aller tijden.

Filmcritici melden dat ze liever meer ranzige sexscènes en drugsgebruik zouden hebben gezien en dat ze de film te braaf vinden. Als schrijver van recensies en liefhebber van Queen ben ik het daar absoluut niet mee eens. Zolang de grote lijnen maar in beeld zijn, kunnen de fans de details wel invullen zonder dat letterlijk alles in beeld komt. Dit is sowieso een film voor de fans van de band, niet voor critici die amper tot geen gevoel voor de band hebben. Op een paar kleine foutjes na is Bohemian Rhapsody absoluut een aanrader voor Queen fans.