Bloodsport

Poster voor de film "Bloodsport"

Bloodsport

R 92 min - Action
Your rating:

Language:  English
Release Date:  1988
Director:  Newt Arnold
Runtime:  1 h 32 min


Tagline: The true story of an American ninja.

De eerste echte rol van “Jean-Claude Camille François Van Varenberg” De man die we beter kennen als Jean-Claude Van Damme. Van Damme was al een paar keer eerder te zien in films voor Bloodsport maar echt acteren kon je dat niet noemen. Zijn “werk” belandde vooral op de vloer van de montagekamer. Alleen in de film “Karate Tiger” ( aka No Retreat No Surrender ) was hij wat duidelijker aanwezig. (toen al met zijn later wereldberoemde split spagaat waarbij hij uitsluitend op zijn hakken steunt en de rest van zijn lichaam boven de vloer hangt) Maar goed, deze recensie zou over Bloodsport gaan en niet over de carrière van Van Damme.

Bloodsport is een actiefilm, niets meer, niets minder. De film volgt precies de lijn van de actiefilms zoals het hoort.

De goodguy versus de badguy. Inclusief de flashbacks over zijn jeugd. De knappe blondine waarmee de goodguy in bed beland en natuurlijk PAS OP SPOILER !!!! de overwinning op de badguy. Met daartussenin wat humor met de sidekicks.

Nee, voor een diepgaand verhaal met een sensationeel plot hoef je deze film echt niet te kijken, kan ook nooit de bedoeling zijn geweest van de film, of de intentie van de maker(s)

Waar kijk je deze film dan wel voor? Simpel, voor de bijzonder goed gechoreografeerde vechtscènes. Bijzonder veel stijlen ontmoetten elkaar op de ` Kumite` Een verboden vechttoernooi in Hongkong, georganiseerd door de maffia (triades) Bedoeld om te gokken en bloed te zien.

Frank Dux (van Damme) werkt als soldaat voor het Amerikaanse leger. Al sinds zijn jeugd is hij getraind door Tanaka, zijn sensei. Die trainde hem als zijn eigen zoon sinds de dood van zijn zoon. Dux krijgt de uitnodiging voor de Kumite en vertrekt naar Hongkong. Het leger is het daar niet mee eens en wil hem terughalen, Om dit te doen sturen ze twee agenten achter hem aan (de sidekicks). Dux laat zich natuurlijk niet tegenhouden en begint aan de Kumite samen met zijn net ontmoette nieuwe vriend; Jackson . Favoriet voor de overwinning is “Chong Li” een brute en levensgevaarlijke vechtmachine. Eén voor één worden de tegenstanders verslagen door Dux en Chong Li tot ze uiteindelijk oog in oog met elkaar komen te staan.

Dit vertelt wel het verhaal van Bloodsport. Natuurlijk worden er nog wat zijpaden bewandeld om de film wat langer te maken en om wat humor erin te bouwen. Humor die best lukt met Jackson; de niet al te snuggere, bierdrinkende Amerikaanse bokser. Een rol leuk gespeeld door Donald Gibb, die vaker de rol speelt van de niet al te slimme, maar oersterke man.

Bij deze film, die ik onlangs maar eens heb afgestoft om samen met mijn zoontje van 10 te kijken, verveelde ik me wederom geen moment. Bedenk daarbij dat mijn zoontje stond bijkans op de bank te springen van enthousiasme, dit moet genoeg zeggen.

Wat misschien nog leuk is om te weten is dat de film nog eerst 2 jaar op de plank heeft gelegen voordat de producenten het aandurfden deze uit te brengen. Ze waren in het begin alles behalve tevreden met het resultaat. Van Damme smeekte zo ongeveer bij de producenten om de film toch te releasen nadat hij de film persoonlijk hergemonteerd had. Na twee jaar gingen de producenten eindelijk overstag. Een slimme keuze. De film bracht wereldwijd miljoenen op terwijl hij “slechts” enkele tonnen had gekost. Tevens lanceerde deze film de carrière van van Damme die toen wel een boost kon gebruiken.