Bloodshot

Valiant Cinematic Universe, Valiant Extended Universe, Valiant Comics Movie Universe? Wat is de naam van deze nieuwe shared cinematic universe startup? Weet je, eigenlijk maakt het niet eens meer uit. Marvel is er mee begonnen, maar tegenwoordig is zoveel onderdeel van een shared universe, dat het eerder bijzonder is dat het niet zo is dan wel. Waarom begin ik er dan over vraag je je misschien af? Bloodshot is namelijk aangekondigd als de eerste film uit een shared universe met andere helden en schurken van comic maatschappij Valiant Comics. Comic book legende Jim Shooter is deze studio eind jaren 80, begin jaren 90 begonnen. Deze indie studio ging evenals de iets later opgestarte Image Comics de gewelddadigere kant op met helden zoals Bloodshot, een ex soldaat die een nieuw leven en nieuwe kans heeft gekregen of X-O Manowar, een buitenaardse strijder die per ongeluk in de hedendaagse tijd terecht komt.

Valiant was ondanks passende helden voor de tijdsgeest geen lang leven gegund en is enkele jaren niet actief geweest om in 2005 weer terug te komen. Aangezien comics perfect bronmateriaal zijn voor films is het dan ook niet vreemd dat ook Valiant op het witte doek verschijnt. Bloodshot is meteen ook een slimme keus, deze held is gemakkelijk naar het scherm te brengen voor de ‘niet ingewijden’ en herkenbaar genoeg voor de comic liefhebbers. Plak hier een grote naam zoals Vin Diesel aan vast en je hebt het begin van een nieuwe movie franchise.

Ik ken het personage Bloodshot, maar de comics ken ik niet. Ik ga er dus blind in. Ray Garrison is een soldaat die na een heftige missie even wat R&R heeft samen met zijn vrouw in Italië. Helaas is dit hem niet gegund wanneer hij van het bed af wordt getild om informatie te geven over zijn missie. Hij weet echter niets en is er getuige van dat zijn vrouw voor zijn ogen vermoord wordt waarna hij zelf niet veel later ook gedood wordt. Hij krijgt echter een tweede kans door middel van nanobots in zijn bloed die hem niet alleen een tweede leven geven, maar zijn wonden ook bijna per direct laten genezen. Langzaam maar zeker krijgt hij ook zijn geheugen terug en gaat hij op zoek naar wraak.

Klinkt cliché toch? En weet je wat… dat is het ook, maar dan wel bewust! De verklaring hiervoor krijg je geleidelijk aan in de film wel te horen. Deze twist zag ik niet aankomen, maar verklaart voor mij wel wat en maakt het geheel wat intrigerender. Ondanks deze interessante twist ontkomt Bloodshot er niet aan om toch als een 13 in een dozijn comic book action movie te voelen en dat is jammer. De potentie is er overduidelijk en ook de cinematografie en special effects liegen er niet over. Erg gaaf en veel mogelijkheden. Het lijkt erop dat men voor veilig heeft gekozen om zo een groter publiek aan te spreken. Voor mij had er wel een WTF twist in mogen zitten of wat minder volgens het ‘Hollywood’ recept, maar goed daarmee spreek je de ‘reguliere’ filmkijker niet direct aan. Ik verwacht dat er een volgende keer meer risico genomen gaat worden, ik denk dat Valiant wel een leuke ‘comic movie’ toevoeging kan zijn aan het huidige palet. Het begin, hoe veilig dan ook, is al vele malen sterker dan het DCEU destijds begon. We zullen het zien. Voor nu is Bloodshot een leuke popcorn film waar je je een avond goed mee kan vermaken, alleen al om de prachtige visuals.