Blood Out

Poster voor de film "Blood Out"

Blood Out

R 90 min - Action, Adventure, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2011
Director:  Jason Hewitt
Runtime:  1 h 30 min
Writers:  John A. O'Connell, Jason Hewitt


Tagline: Blood In. Blood Out.

Met een overduidelijke knipoog naar de Grindhouse hype worden we in deze actie-thriller van Regisseur Jason Hewitt getrokken. De opening is behoorlijk verwarrend. Het kan aan mij of aan de Amerikaanse beleving van de wereld van politieagenten liggen maar iets klopt er niet. Geeft niets, we worden na de openings-actie-scene in het persoonlijke leven van agent Michael Savion (Luke Goss) geïntroduceerd, een ‘tough straight cop’ die zijn broer David (Ryan Donowho) ziet afglijden in zijn leven van drugsproblematiek en ‘klusjes’ voor de lokale linke jongens. Op een dag wordt hij onder valse voorwendselen naar een buitenveldje gelokt en loopt in een val, opgezet door rivaliserend bende-baas-knechtje Elias (Vinnie Jones ~ natuurlijk, wie anders?). Hij wordt eerst flink toegetakeld voordat de gangster hem koelbloeding doodt met de ‘code of honor’ uitspraak “Blood in, Blood out”.

Als Michael op onderzoek gaat naar de toedracht van de schietpartij komt hij in aanraking met de op de zaak toegewezen collega agent Hardwick (Curtis ’50 cent’ Jackson) die het allemaal niet zo nauw neemt met de regeltjes en besloten heeft de zaak na een week te sluiten. Als hij ‘s nachts hevig dromend tot het inzicht komt dat een deel van hem is gestorven besluit hij met al zijn kracht zijn broertje te wreken, en gooit zijn insigne neer. En Mike gaat het niet halve bak aanpakken! Hij heeft alleen geen idee in wat voor een verdorven slangennest hij zichzelf gaat begeven.

We hebben het allemaal wel vaker gezien. Het basis verhaaltje is wat vlakjes en uitgekauwd. Maar tóch heeft deze film wat toe te voegen aan het revenge genre. Het is allemaal heerlijk over-the-top. Visueel is het ergens één lange music-video. De plaatjes zijn prachtig geschoten en bewerkt. En het écht fraaie zit hem in de details. Luke Goss zet een fantastische ‘Brick-house with a Heart of Gold’ karakter neer. Hem volgen in zijn worsteling tussen doen wat goed voor hem is, en wat zijn hart hem ingeeft, aan de ene kant, en het wreken van zijn broertje en trots aan de andere kant, is zeer de moeite waard. Val Kilmer & Tamar Hassan zetten geweldige maffia-schurken neer. En Annalynne McCord speelt weer een fabuleus krengerig Femme Fatale. Ze lijkt er voor geboren. Ze heeft amper tekst maar spreekt boekdelen. En, zoals vaker bij haar performances is het niet allemaal wat het lijkt. Onder de oppervlakte roert zich iets wat ik niet ga verklappen. De soundtrack is zoals we die van een dergelijke film zouden mogen verwachten. Al met al een degelijke actie-thriller die best hoog scoort in mijn persoonlijke lijstje.

Ik hoop van harte dat de Amerikaanse jeugd, waar de film duidelijk op gericht is, niet geïnspireerd raakt door het idee dat wraak nemen iets goeds is. Maar áls je het dan doet, doe het dan in ieder geval goed, weloverwogen en uitgekiend.

De productiemaatschappij gebruikt de subtitel “Undercover… …to lay down the Law”

Ik denk dat deze beter had gestaan:

“Revenge is a Dish best served with attention to Detail.”