Black Mirror Season 1

Black Mirror Season 1

44 min - Drama, Science Fiction, Thriller, Cyberpunk, Series
Your rating:

Country:   United Kingdom
Language:  English
Release Date:  2011
Runtime:  0 h 44 min


Waar de f#ck heb ik nu weer naar gekeken. Dat is de gedachte die bij mij achterblijft na het zien van de eerste aflevering van Black Mirror. Even een korte samenvatting, de premier van Groot Brittannië  moet live op televisie seks hebben met een varken zodat de prinses bevrijd wordt. Dat is de eis van de ontvoerders.

Black Mirror is een Britse serie die zijn première mocht beleven op de Britse Channel 4 in 2011. Dit eerste seizoen bestaat uit drie afleveringen die ik stuk voor stuk hieronder kort zal beschrijven. Het thema van deze serie is onze technologische ontwikkelingen, maar dan niet op een goede manier, maar zo extreem doorgetrokken dat het een dystopie laat zien. De wereld die je echter te zien krijgt lijkt zo ontzettend veel op onze wereld dat we maar een paar stappen verwijdert zijn van de realiteit die we op het scherm te zien krijgen. Het laat niet alleen de technologie zien, maar hoe de mensheid hier in zijn totaliteit mee om gaat, dit zonder te veroordelen. Het verhaal wat je te zien krijgt en de desbetreffende technologie is een gegeven, een feit. Dat maakt dat je na het zien van zo’n beetje elke aflevering eigenlijk met een naar gevoel achterblijft. Het is bijna de realiteit en is dat ook hoe jij of ik met deze technologie om zou gaan? Het is heel erg dicht bij huis.

De kracht van deze serie is daarbij ook nog dat elke aflevering een verhaal, of misschien wel film op zich is. Er is geen enkele verbintenis die welke aflevering dan ook koppelt met een andere aflevering. Het speelt zich allemaal in de nabije toekomst af waarbij een of de technologie verder is ontwikkelt dan nu (nog) mogelijk is. Dit is de enige rode draad in alle afleveringen.

Het eerste seizoen bestaat uit drie afleveringen variërend in lengte van 44 minuten tot 62 minuten

The National Anthem:
De premier van Groot Groot Brittannië  ontvangt een losgeld film. In deze film krijgt hij te zien dat de geliefde prinses van het volk ontvoert is. De enige eis die de ontvoerders hebben is dat de premier op een vooraf gesproken tijd live op alle zenders in het land seks heeft met een varken. Alleen dan wordt de prinses vrijgelaten. In eerste instantie staat het volk achter de premier om het niet te doen. Deze vernedering is te veel, maar wanneer de ontvoerder erachter komt dat de regering een porno acteur in heeft gehuurd als stand in van de premier slaat de publieke opinie om. Hij stuurt namelijk een vinger van de prinses op naar een nationale tv zender.

Fifteen Million Merits:
De mensheid leeft in vierkante hokken waarbij ze elk wakker uur geconfronteerd worden met hun sociale status. Ze moeten punten halen door te fietsen (energie op te wekken) die ze vervolgens weer uit kunnen geven aan tv programma’s of hun online avatar. Er is echter een uitweg uit deze helse omstandigheden en dat is de talentenjacht. Alle fietsers worden constant geconfronteerd met deze show waarbij ze zien dat er een uitweg mogelijk is als je maar goed genoeg bent. Je krijgt dan namelijk de mogelijkheid om zelf een programma te maken. Het kost ze alleen maar een miljoen punten die ze bij elkaar moeten verzamelen op de fiets om hier uberhaupt aan mee te mogen doen.

The Entiry History of You:
Implantaten in de ogen en hersenen. Daar hebben we het hier over. Wat als je niets meer hoeft te vergeten omdat alles opgenomen wordt en opgeslagen op je extra geheugen? Je kan makkelijk je sollicitiatiegesprek nog eens naspelen om te onderzoeken wat er goed ging of beter kon. Maar vergis je niet, alles, maar dan ook echt alles wordt opgenomen. De interactie tussen jouw vriendin en haar ex die je anders vluchtig in het voorbij gaan weer vergeet kan je nu op repeat blijven bekijken. Is het alleen achterdocht of is er echt meer gaande. Natuurlijk zijn alle opnames in Full HD dus elk detail kan je tot het maximale uitvergroten om te achterhalen of het paranoia is of realiteit.

Het is maar een nare serie maar toch blijf je kijken. Het is zo dicht bij huis en het laat zien hoe technologie op een ‘verkeerde’ manier kan doorslaan. Maar is het allemaal wel zo verkeerd wat we te zien krijgen of zijn wij ook maar hersenloze slaven die meegaan met de massa als deze technologie waarheid is. Voor mijzelf ben ik maar wat blij dat ik mij naar voel na elke aflevering. Ik neem deze technologie misschien dan te zijner tijd wel niet direct voor lief.