Bird Box

Dat Netflix aardig aan de weg timmert met hun eigen producties, is een feit. In mijn optiek zitten hier soms ook aardig wat juweeltjes tussen. Of deze vlieger wat mij betreft ook voor “Bird Box” op gaat, zal ik onder aan de recensie toelichten.

In “Bird Box” maken we kennis met de Malorie (gespeeld door Sandra Bullock). Malorie probeert samen met haar twee kinderen Boy (gespeeld door Julian Edwards) en Girl (gespeeld door Vivien Lyra Blair.) via een rivier een veilig onderkomen zoekt.

5 jaar terug… Malorie is mensenschuw en tijdens een noodlottige one night stand is ze zwanger geraakt. Waar de meeste zwangere vrouwen meteen beginnen met het scheppen van een band met het kleine mensje wat in hun groeit, gebeurd dat bij Malorie niet. Voor Malorie is niet mogelijk om een band te scheppen met het kind in haar. Wanneer Malorie met haar zus Jessica (gespeeld door Sarah Paulson) terugkomt van de gynaecoloog, is het buiten een chaos. Mensen maken op onverklaarbare wijze een einde aan hun leven. Opeens raakt Jessica ook onder de invloed van de entiteit die al half europa en azië tot zelfmoord heeft gebracht. Nadat de auto waarin ze zaten over de kop is gevlogen, stapt Jessica uit en blijft staan voor een aanstormende truck. Malorie weet te ontkomen aan de entiteit en wordt, na veel protest door een paar bewoners, een huis binnen gehaald.

In dit huis ontmoet ze andere mensen die (nog) niet aangetast zijn door de onverklaarbare gebeurtenissen. Douglas (gespeeld door John Malkovich) heeft net zijn vrouw Lydia verloren, toen zij Malorie binnen vroeg. De andere bewoners, Tom (gespeeld door Trevante Rhodes), Greg (gespeeld door B.D. Wong), Charlie (gespeel door Lil Rey Howery), Lucy (gespeeld door Rosa Salazar), Felix (gespeel door rapper Machine Gun Kelly) en Cheryl (gespeeld door Jacki Weaver) nemen Malorie goed op. Op aanraden van Tom blinderen ze alle ramen en dragen blinddoeken wanneer ze naar buiten gaan. Zo kan de entiteit namelijk geen invloed op hun uitoefenen.

Na een aantal dagen begint hun proviand op te raken. Greg heeft het vermoeden dat de entiteit via camera’s geen invloed op hun uit kunnen oefenen en stelt de proef op de som. Vastgebonden in een stoel, begint hij naar de beelden om het huis te kijken, maar al snel weet de entiteit ook Greg te pakken te krijgen en hij laat zich met zijn hoofd tegen een scherpe punt vallen, waarmee hij zelfmoord pleegt.

Ondertussen gaat de deurbel. Door het gebruik van veel dekens, weten ze de hoogzwangere Olympia (gespeeld door Danielle MacDonald) binnen te halen.

Op een of andere manier moet er toch voor proviand gezorgd worden. Charlie heeft bij een supermarkt in de buurt gewerkt. Hij merkt op dat alle moderne auto’s hedendaags uitgerust zijn met standaard navigatiesystemen en proximity sensoren. Alle ramen van de auto worden geblindeerd en zo weten Tom, Douglas, Lucy, Charlie en Malorie bij de supermarkt aan te komen. In de supermarkt worden ze aangevallen door een geïnfecteerde man. Charlie offert zichzelf op, zodat de rest kan ontsnappen.

Wanneer ze weer terug gekomen zijn, laat Olympia een man binnen, zonder dit met de rest te overleggen. In eerste instantie lijkt de man zich koest te houden. Maar wanneer Malorie en Olympia bevallen, blijkt de man geïnfecteerd te zijn. Nadat hij Tom weet uit te schakelen en Douglas in de garage opsluit en de deur opent, begeeft hij zich naar de bevallende dames. Olympia laat Malorie ondertussen beloven dat zij voor haar kind zal zorgen wanneer er iets met haar gebeurd. Malorie bevalt ondertussen van een jongen en Olympia van een meisje. Op dat ogenblik dringt de geïnfecteerde man de kamer binnen, waar hij alle verduisteringsmiddelen van de ramen begint te trekken. Malorie weet nog net een deken over haar en de twee pasgeboren baby’s heen te trekken. De man zorgt er voor dat de entiteit Olympia en Cheryl kan beïnvloeden, waardoor deze ook zelfmoord plegen. Tom weet de man uit te schakelen. Samen met Tom, ontsnappen Malorie, Boy en Girl, naar een hutje in het het bos. Wanneer Tom en Marjorie een radio oproep horen, waarin verteld wordt dat er een veilige plek is. Ondertussen komen geïnfecteerden het viertal op het spoor. Tom houdt ze tegen, terwijl Malorie met de kinderen in veiligheid probeert te komen.. Maar gaat het haar lukken?

Wie eind 2018 niet onder een steen heeft geleefd, heeft gehoord van Bird Box. Er werd aardig wat reclame gemaakt voor deze film. Het zou volgens sommigen dé thriller van het jaar zijn.

Begrijp me niet verkeerd. Het begin van “Bird Box” is veel belovend, maar al snel wordt de vaart er ontzettend uitgehaald, wat de film niet ten goede komt. De stukken op de rivier zelf en de latere flashbacks, halen de vaart omzettend uit de film en dit wordt niet meer goed opgepakt… Terwijl ze het wel proberen.

Is er ook een pluspunt aan Bird Box? Ja. Voor mij komt deze door de soundtrack van de film. Deze soundtrack weet een goede sfeer neer te zetten. Maar dat had ik ook niet anders verwacht van Trent Reznor en consorten.

Ik snap dat Netflix hun productie willen promoten, maar ik vind dat “Bird Box” aardig overhyped is. Ook al is dit mijn mening, valt het niet te ontkennen dat dit marketing technisch wel aangeslagen heeft. Al miljoenen mensen hebben “Bird Box” gezien. In de Verenigde Staten zijn tieners zelfs al begonnen met “The Bird Box Challenge”. Hierbij voeren ze geblinddoekt acties uit en filmen ze dit. Dit heeft al tot meerdere ongelukken geleid.