Billy

Poster voor de film "Billy"

Billy

90 min - Comedy, Drama
Your rating:

Country:   Netherlands
Language:  Dutch
Release Date:  2018
Director:  Theo Maassen
Runtime:  1 h 30 min


Theo Maassen kennen we natuurlijk allemaal als een cabaretier en acteur. In 2017 pakte hij echter een nieuwe uitdaging aan, die van regie. Voor zijn eerste klus werkt hij een episode uit van wat de komedie variant van de TV serie van Van God Los had moeten zijn. De serie kwam er niet, maar deze aflevering is wel uitgewerkt tot de film Billy.

Billy is een pop, een heel erg eigenzinnige, hondsbrutale en gemene pop. Hij wordt bediend door Gerard (Bruno Vanden Broecke). Gerard zat in een variant van Holland’s Got Talent waar hij afgebekt wordt door onder andere Paul de Leeuw en Bert Visscher als juryleden. Gerard en Billy zijn het niet eens met de harde woorden. Billy grijpt echter in en slaat Paul de Leeuw KO. Dit is het begin van een succesvolle carrière.

Jaren later is Gerard het verlengde van Billy in plaats van andersom. Hij kan zich niet los maken van de pop en diens gemene karakter. Dit totdat Gerard kennis maakt met zijn nieuwe buurvrouw Merel (Christine de Boer) die hem overtuigd dat hij gerust zonder kan. Helaas gaat zijn date met de schone Belinda (Ellen Parren) zonder Billy alles behalve goed, dus hij grijpt weer naar de pop. Kan Gerard ooit een eigen leven leiden zonder Billy?

De film Billy kan je zien als een coming of age film, maar dan niet over een tiener, maar over een oudere man die niet meer zonder bepaalde keuzes in zijn leven verder kan. Wat gebeurt er met hem als hij toch van Billy los weet te komen. Krijgt hij solo ook de aandacht en het succes wat hij verdient?

Theo is een beginnende regisseur, maar wel eentje met visie wat mij betreft. Zeker dat er wat aan te merken valt op Billy, maar onder de streep is het ten eerste een feest van herkenning met alle mensen die hij heeft weten te ronselen en ten tweede heb ik toch echt met regelmaat gelachen. Het zwartgallige van de film en de wijze waarop Gerard zich in het nauw werkt zijn hilarisch te noemen. Helaas is de opbouw van het verhaal daarentegen wel raar. We gaan te snel naar een belangrijke plotwending heen die je van mijlenver aan zag komen. Tevens moet ik eerlijk bekennen dat ik mij niet geheel kon vinden in het eind van deze film, maar dat zal wellicht een persoonlijke mening zijn. Hoe dan ook moet ik het met Theo eens zijn dat ik Billy wel wat geluk gun, de film en zijn leven zijn zwart genoeg.