Big Hero 6

Disney animaties zijn over het algemeen van die zeer zoetsappige films waarin haast om de vijf minuten word gezongen. “Big Hero 6” is daar een uitzondering op. Gelukkig maar! Want een film wat gebaseerd is op een Marvel comic reeks met een team van superhelden, verwacht je geen gezang. Natuurlijk is er wel een Disney sausje overheen gegoten, maar het hele zoetsappige is er vanaf. “Big Hero 6” is eigenlijk meer een intro naar de gelijknamige comics, waarin meer wordt uitgelegd hoe alle helden zijn ontstaan. Al is één van de karakters, Baymax, in de comic een stuk stoerder en ruiger dan in de film, waar het begint als een verzorgingsrobot gemaakt door Tadashi Hamada.

Tadashi Hamada is de broer van het hoofdkarakter Hiro Hamada. Ondanks dat Hiro met zijn geniale hersens veel betere dingen zou kunnen doen, doet hij niets liever dan illegale gevechten met zijn zelfontworpen robot. Dit kan niet anders dan een keer mis gaan. En zowel Hiro als Tadashi, die hem met tegenzin altijd naar de gevechten brengt en ophaalt, worden door de politie opgepakt. Helaas leert Hiro hier niets van en wil meteen weer naar een nieuw gevecht. Voor Tadashi is het dan genoeg en besluit hem daarom met een smoes eerst naar zijn universiteit te brengen. Door alle coole uitvindingen daar, waaronder de uitvinding van Tadashi de verzorgingsrobot Baymax, weet hij Hiro te overtuigen om zelf ook daar gaan studeren.

Bij de eerstvolgende selectie moet Hiro aan Professor Callaghan aantonen dat hij het waard is om aangenomen te worden voor de studie. Dit besluit hij te doen met een microbots project. Wat in werkelijkheid een duizendtal kleine robots zijn die hij door middel van een hoofdband met zijn gedachte kan besturen. Met dit project komt hij met overtuiging door de selectie heen om met het nieuwe schooljaar aan de universiteit te komen studeren. Dit word natuurlijk gevierd, maar net als ze buiten zijn is er een enorme explosie in het gebouw waar professor Callaghan nog in zit. Tadashi besluit om de Professor te redden, maar helaas overleeft hij dat niet.

Bedroefd blijft Hiro thuis en wil niet meer naar de Universiteit te gaan. Wanneer hij op een avond zijn teen stoot en au roept, komt Baymax tevoorschijn. Deze verzorgingsrobot verdwijnt pas wanneer Hiro tevreden is met zijn dienst. Maar dit zal niet makkelijk zijn gezien Baymax ook zit met Hiro’s innerlijke pijn door het verlies van Tadashi. Per toeval vind Hiro dan één van zijn micro bots terug. Deze robot is in beweging ondanks dat het besturingsapparaat stuk is. Er van overtuigd dat het daarmee Hiro met zijn pijn kan helpen, gaat Baymax met de micro bot op zoek naar de oorzaak. Hiro achtervolgt Baymax om hem te stoppen, maar daardoor komt hij er achter dat iemand zijn uitvinding aan het namaken is.

Hiro wil dit helemaal uit gaan zoeken, maar Baymax besluit dat het beste voor Hiro is om ook de vrienden van Tadashi en Hiro er bij op te roepen. Samen met de groep vrienden probeert hij de persoon die zijn micro robots idee heeft gestolen te stoppen. Maar daarvoor moet iedereen natuurlijk wel eerst een upgrade krijgen. Voor iedereen wordt er een pak gemaakt in de stijl van hun eigen coole uitvinden op de universiteit, en samen vormen ze ‘Big Hero 6’.

Als je niet wist dat “Big Hero 6” een Disney animatie is, zou het je niet eens opvallen en kon het net zo goed een animatie zijn van één van de andere studios. Oke, Baymax ziet er super lief uit, maar dat is dan ook het enige Disney-achtige eraan. Op zich zit de film ook prima in elkaar. Je ziet als een soort introductie hoe de groep bij elkaar komt, vervolgens verliezen ze een keer omdat ze niet goed getraind zijn, om dan tot slot alsnog te winnen. Standaard verhaal natuurlijk, maar niks mis mee. Als leuk extraatje komt na de aftiteling de koning van de cameo, Stan Lee, in beeld zoals in alle moderne Marvel films. Dit keer wel als animatie, maar toch leuk om te zien. Uiteindelijk “Big Hero 6” bevat genoeg humor en is meer gericht op een jonger publiek als de standaard Marvel films, maar is zeker geen slechte film voor de volwassenen om te zien.