Bend It Like Beckham

Poster voor de film "Bend It Like Beckham"

Bend It Like Beckham

PG-13 112 min - Comedy, Drama, Romance
Your rating:

Release Date:  2002
Director:  Gurinder Chadha
Runtime:  1 h 52 min


Tagline: Sometimes, to follow your dreams... you've got to bend the rules!

Voetbal is één van de meest populaire sporten ter wereld. Voor verschillende landen, zoals Brazilië, Italië, Engeland en Nederland is voetbal zelfs volkssport nummer 1. Sinds 1900 is voetbal zelfs een Olympische sport en om de vier jaar wordt er een Wereldkampioenschap gehouden. Het is dan ook niet vreemd dat er verschillende films gemaakt zijn met deze volkssport in een prominente rol, films alsShaolin Soccer (Siu Lak Juk Kau), Victory en Bend It Like Beckham.

Jesminder “Jess” Kaur Bhamra (Parminder Nagra) is geobsedeerd door voetbal en David Beckham. Er is echter één probleem,  haar familie is orthodox Sikh en wil niet dat zij voetbalt. Volgens Jess’ moeder (Shaheen Khan) en haar vader (Anupam Kher) is het een verschrikking dat haar dochter voetbalt en haar ontblote benen aan anderen laat zien. Wanneer Jess met haar vrienden in het park aan het voetballen is wordt ze benaderd door Juliette “Jules” Paxton(Kiera Knightly) om voor het dames team van de Hounslow Harriers te spelen. Jules weet Jess over te halen om naar een try-out te komen. Jess besluit toch te gaan en weet indruk te maken op de coach van het team, Joe (Jonathan Rhys Meyers). Vanwege haar capaciteiten en haar talent wordt Jess toegelaten tot het team.

Tijdens de trainingen groeit de vriendschap tussen Jess en Jules. Thuis weten de ouders van Jess echter niet dat Jess door is gegaan met voetbal. Jess weet haar voetbal geheim te houden totdat ze gezien wordt met Jules door de toekomstige schoonouders van Jess’ oudere zus Pinky Bhamra(Archie Panjabi). Deze schoonouders denken echter dat Jules een jongen is en blazen het huwelijk af. Wanneer zowel Jess als Pinky ondervraagd worden door de ouders komt het geheim van Jess aan het licht en verbieden haar ouders Jess verder te gaan met voetbal. Ook tussen Jules en Jess loopt de spanning op wanneer beide gevoelens blijken te hebben voor Joe.

Bend it like Beckham leent zijn titel aan het talent van voetbalspeler David Beckham om de bal bij een vrije trap in de lucht te laten buigen. Voetbal speelt dan ook een zeer prominente rol in deze comedy. Het laat een duidelijke voorliefde voor het spel zien. Hoofdrolspeelster Parminder Nagra was aanvankelijk bang dat ze de rol van Jess niet zou krijgen vanwege een groot litteken op haar been. Zowel het litteken, als het verhaal er achter is echter in het verhaal opgenomen. Bend it like Beckham geeft de kijker ook nog eens een kijkje in de cultuur van de Punjabi Sikh in Engeland. De film is één van de weinige westerse films die in Noord-Korea uitgekomen is, en zelfs een award voor beste muziek heeft gewonnen op het Pyongyang International Film Festival.

Al met al is Bend it like Beckham een luchtige komedie om naar te kijken, met hier en daar wat drama en romantiek en een kijkje in Indiase cultuur.