Battle Royale

Deze film heeft in Japan op het moment van uitgave een hele controverse teweeg gebracht en een begeleidende hype, dit verbaasde me na het zien van de film ook niets. In deze recensie wijk ik voor de eerste keer af van mijn normale manier van recensies schrijven maar misschien niet voor de laatste keer. Normaal vertel ik het verhaal altijd redelijk uitvoerig maar dat gaat me bij deze film echt niet lukken. Ik ga ditmaal de achterliggende verhaallijn uitleggen zonder de karakters erin te betrekken. Als je het volledige verhaal wil weten kijk deze film dan.

In de nabije toekomst is de chaos compleet. De kinderen hebben geen respect meer voor de ouderen en viert hoogtij op de scholen. Om dit probleem tegen te gaan is er een nieuwe wet aangenomen Battle Royale. Elk jaar worden er uit 430000 scholen 1 school uitgekozen om hiermee mee te doen. Als een school uitgekozen wordt worden de ouders door de school hierover bericht en gaan alle leerlingen op “schoolreisje”. Tijdens dit schoolreisje worden de leerlingen verdoofd en worden ze weer wakker op een onbewoond eiland in een klaslokaal. Hier wordt door een klassementoor de Battle Royale wet uitgelegd door middel van een video. De leerlingen hebben 3 dagen de tijd om het eiland te overleven. Aan het eind van de derde dag mag er maar eentje leven, leven er meer dan één dan worden ze allen gedood. Ze worden gedood door een signaal die naar een elektronische halsband gestuurd wordt die alle leerlingen in hun bewusteloze toestand om hebben gekregen. Deze halsband heeft ook een microfoon en registreert de levenssignalen en de locatie van hun. De leerlingen krijgen een survivalkit mee bestaande uit een waterfles, een brood, map, stift en een wapen. De wapens variëren van een waaier (waar je natuurlijk niets mee kan) tot een automatisch geweer. Je kan met de survivalkit dus geluk hebben of pech. Voor de Battle Royale kunnen oud winnaars die een tweede keer mee willen doen zich aanmelden. Wie zich hiervoor nog meer kan aanmelden en die er ook volgens mij ook bij elke Battle Royale bijzit, zijn degenen die voor de lol mee doen. In deze drie dagen worden er ook nog eens om de drie uur gevarenzones ingesteld. Als je je op dat tijdstip in die zone begeeft dan word er een signaal naar de halsband gestuurd waardoor de ontsteker ontploft en de leerling sterft. Veel succes in het survival program Battlle Royale.

Als je de achterliggende gedachte leest kun je al op je tenen aanvoelen hoe de film zal gaan. Het is heel erg goed gedaan hoe je oude vrienden tegenover elkaar uitgespeeld ziet worden of door angst of door overlevingsdrang. Van iedereen komt zo’n beetje de ware aard naar boven en dat is voor de bekenden soms angstaanjagend. Deze film is qua idee en film op zich een favoriet van mij van de Japanse cinema. Aanrader om een keer te kijken.