Batman v Superman: Dawn of Justice

Kunnen we Batman v Superman: Dawn of Justice nu al de flop van 2016 noemen? Als je naar de box office cijfers kijkt absoluut niet, als je de kritieken leest dan weer wel. Wat is het nu met deze film dat de meningen zo erg verdeeld zijn en het daarbij ook een ontzettende kaskraker is?

Na Man of Steel uit 2013 was het al vrij snel duidelijk dat er geen tweede Superman film zou komen. Financieel was deze film niet het gewenste succes en ook superhelden regisseur Zack Snyder heeft een middelmatige film afgeleverd met Man of Steel. DC was echter nog niet klaar met hem en gaf hem de mogelijkheid om het DC Movie Universe uit te bouwen. De film die de bouwstenen mocht gaan leggen om de filmstrijd aan te gaan met Marvel was Batman v Superman: Dawn of Justice. De titel geeft meteen al weg dat we met meer helden van DC te maken zouden gaan krijgen dan alleen Batman en Superman. WonderWoman was zo ongeveer direct al bekend en ookAquaman was al vrij snel duidelijk. Om meteen even een kleine spoiler te geven, dit zijn niet de enige DC iconen die we hier te zien krijgen.

Batman v Superman: Dawn of Justice geeft ons de strijd der titanen. Zack Snyder heeft Henry Cavill teruggehaald als onze Superman en de cape vanBatman is overgedragen aan Ben Affleck. De schurk hier is Lex Luthor die gespeeld wordt doorJesse Eisenberg. Lex is niet de enige schurk want ook Doomsday is van de partij. Doomsday is de schurk die Wonder Woman (gespeeld door Gal Gadot) uit haar schuilplaats weet te krijgen. De twee helden overkomen hun verschillen en gaan samen de strijd aan met het kwaad wat Doomsday met zich mee brengt.

Is het Zack Snyder die te veel hooi op zijn vork heeft genomen, of is het de studio die het hem gewoon erg moeilijk heeft gemaakt. BvS is gewoon geen geslaagde film. We gaan van scene naar scene zonder dat we echt meegesleept worden. De ene bombastische scene na de andere volgt elkaar in een vlot tempo op zonder dat het echt spannend wordt. Het laatste half uur van deze ruim twee uur durende film is pas echt spannend. Er zit ook gewoon teveel in deze film. Vanuit de comics is er inspiratie gehaald uit “The Dark Knight”, “The Death of Superman”, “The New 52”, “Flash Paradox” en verschillende andere verhaallijnen die ik niet zo snel weet te herkennen. Het geheel samen gooien en er een logisch geheel van maken is niet gemakkelijk. Het eindresultaat mag gerust een clusterfuck genoemd worden. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik als comic fan af en toe een grijns op mijn gezicht had en zelfs een lach niet altijd kon onderdrukken. Snyder weet wel heel goed hoe hij de fanboys aan moet spreken. Helaas zijn dit sporadische momenten die op 1 of 2 handen te tellen zijn. Waarom is deze film dan zo succesvol in de bioscoop? Ten eerste omdat ik denk dat dit een film is die je gewoon “gezien moet hebben”. De verwachtingen zijn daarbij ook ontzettend hoog en laten we eerlijk zijn, zelfs de Marvel fans willen weten of DC een waardige “tegenstander” is op filmgebied. Een andere reden is omdat BvS voelt als een Michael Bay film. Je weet dat het niet goed is, maar het typische bioscoop publiek vreet dit simpele vermaak als zoete broodjes.

Ik zit met gemengde gevoelens bij deze film. Ik wil hem zo graag goed vinden, maar dat is deze film gewoon niet. Zack Snyder moest teveel leveren met BvS en dat is gewoon niet gelukt. Rust en minder inspiratiebronnen hadden veel goed kunnen maken. Het Marvel Cinematic Universe is ook niet met één film gebouwd. Op het internet gaat er al een petitie om Zack van de eerste Justice League film af te halen, maar dit vind ik wel erg ver gaan. Deze man is namelijk wel verantwoordelijk voor Watchmen en 300.. Deze twee film waren toch echt ontzettend goed en een waar eerbetoon aan het bronmateriaal. Wij weten dus dat hij het kan, misschien is een shared movie universe opzetten gewoon iets teveel van het goede voor Zack Snyder.

BvS is geen goede film. Hij heeft zijn goede momenten en er zitten genoeg fanboy momenten in, maar dit is niet genoeg. Man of Steel was de film die DC fans graag wilden vergeten, ik ben er bang voor dat deze eer nu voor BvS weggelegd is. Maar ik wil deze film niet helemaal onderuit halen. Het acteerwerk van onder andere Jesse Eisenberg is gewoon erg goed en ook Ben Affleck is een erg waardige Batman. Voor een zaterdagavond met vrienden is deze film best nog wel goed te pruimen, maar een alcoholisch drankje helpt er wel erg goed bij.