Batman Begins

Met het succes van Marvel’s X-Men en Spider-Man kon het natuurlijk niet lang duren voordat collega comic maatschappij DC ook weer één van diens helden naar het witte doek zou brengen. In 2005 gebeurde dit dan ook met één van DC’s bekendste karakters; Batman. Batman is de loop der jaren al vaker naar het witte doek gebracht met de ene keer meer, en de andere keer minder succes. De laatste incarnatie van Batman naar het witte doek was de geflopte Batman & Robin uit 1997. Deze Batman film was de vierde in een reeks die in 1989 door Tim Burton begonnen is in diens incarnatie van Batman. De grootste vraag bij de makers en de kijkers was op het moment van bekendmaken van een nieuwe Batman film dan ook of deze de 5de in de reeks zou worden of los zou staan van de reeks. Met de titel Batman Begins was het overduidelijk dat deze incarnatie van Batman niet de 5de in de reeks zou worden maar de eerste in een eventuele nieuwe reeks.

De inspiratie voor Batman Begins is uit een aantal zeer hoogstaande graphic novels gehaald. De grootste inspiratoren waren; Batman: Year One van Frank Miller, Batman: The Long Halloween van Jeph Loeb en Batman: The Man Who Falls van Dennis O’Neil en Dick Giordano. Er is echter ook geput uit The Dark Knight Returns van Frank Miller en Arkham Asylum van Grant Morrison. Met een publicatiegeschiedenis die tot 1939 reikt is er natuurlijk meer dan genoeg materiaal verschenen wat gebruikt kan worden in een Batman film. Christopher Nolan en David S. Goyer hebben echter gekozen om gebruik te maken van de graphic novels die voor de lezers van de comics gezien worden als de eerste drie jaar van crimefighting van Batman. Natuurlijk zou het geen goede comic adaptation zijn als er niet het één en ander aangepast zou worden om Batman naar het grote doek te krijgen.

Batman Begins begint met het ontstaan van Batman. We zien de jonge Bruce in de tuin spelen met de dochter van de huishoudster en in een put vallen. Door de val van de jonge Bruce worden talloze vleermuizen wakker geschud die op het lawaai afgaan en Bruce de schrik van zijn leven bezorgen. De vleermuizen zijn een bron van angst geworden voor Bruce die zijn weerga niet kent. Op een avond gaat Bruce met zijn ouders naar een theatervoorstelling van Mefistofele waarbij mannen maskers dragen die overeenkomen met vleermuizen. Bruce wil hier dan ook zsm weg wat zijn ouders honoreren. Eenmaal buiten het theater worden ze overvallen door een man die tijdens deze overval de beide ouders van Bruce neerschiet.

Jaren later is Bruce (Christian Bale) op zoek naar zichzelf en naar een reden in zijn leven. Deze zoektocht brengt hem naar een gebergte in China waar hij bij de League of Shadows onder leiding van Ra’s Al Ghul (Ken Watanabe) terecht komt. Deze groepering die het verderf van de wereld wil aanvechten ziet een potentie in Bruce die zijn weerga niet kent. Hij moet echter zijn woede, angst en verdriet onder ogen komen en dit gebruiken. De League of Shadows gaat met moord echter verder dan Bruce wil en tijdens een gevecht tussen hem en de League vlucht Bruce richting zijn geboorteplaats Gotham City. Hij redt tijdens dit gevecht echter het leven van de man die hem heeft geïntroduceerd bij de League; Henri Ducard (Liam Neeson).

Eenmaal terug in Gotham pakt hij zijn leven als erfgenaam van de Wayne legacy en fortuin weer op. Tijdens het oppakken van deze erfenis komt hij in aanraking met Lucius Fox (Morgan Freeman) op de afdeling research. Naast dat hij de erfenis van Wayne oppakt besluit hij ook tegen de misdaad te strijden. Op de afdeling research komt hij verscheidene zaken tegen die hem hierbij kunnen helpen. Nadat Bruce het laatste element; het element van angst toevoegt, en het kostuum wat hij gaat dragen is Batman geboren. Nu begint echter de strijd van Batman tegen de georganiseerde misdaad en tegen de corrupte politie. Tegen de corrupte politie staat hij er echter niet alleen voor. Hierin heeft hij in medestander in agent Jim Gordon (Gary Oldman).

Zoals ik eerder al aangaf is er voor inspiratie geput uit de graphic novels Batman: Year One, Batman: The Long Halloween en Batman: The Man Who Falls. Batman: Year One laat het eerst jaar van Batman tegen de georganiseerde misdaad in Gotham zien. Zijn grootste tegenstander in deze graphic novel is Carmine Falcone die aan het hoofd staat van de grootste misdaadorganisatie van Gotham City. Daarnaast moet Batman het hier ook opnemen tegen de corrupte politie in de vorm van Commissioner Gillian B. Loeb en diens onderlingen. Deze zaken komen ook duidelijk naar voren in de film, evenals de band die tussen Gordon en Batman onstaat. Batman: The Long Halloween laat het vervolg van de strijd tussen Batman en Carmine Falcone zien. Carmine ziet geen andere oplossing dan in zijn strijd tegen Batman andere gemaskerden in te huren. Eén van de ingehuurden is de Scarcrow die ook zijn opwachting doet in Batman Begins. Batman: The Man Who Falls richt zich juist weer op de tocht van Bruce naar zichzelf na de dood van zijn ouders en diens training in de Martial Arts en Detective skills. Voor Batman Begins hebben ze het beste uit de drie gecombineerd en een redelijk getrouwe ontstaansgeschiedenis van de Dark Knight gecreëerd. De elementen die er in deze film te zien zijn uit The Dark Knight Returns en Arkham Asylum beperken zich enkel tot de Batmobile en de hint naar de Joker.

Zoals eerder aangegeven zijn er ook een aantal zaken aangepast om Batman naar het witte doek te krijgen. De grootste veranderingen zijn als volgt: Ten eerste de moord op de ouders van Bruce Wayne. In deze film worden ze vermoord nadat ze uit de theatervoorstelling van Mefistofele zijn gelopen. In de comics gebeurt dit nadat ze met de jonge Bruce Zorro hebben gekeken. Een andere zeer grote aanpassing is de rol van Ra’s Al Ghul. Ra’s Al Ghul is een karakter wat in de oudere series van Batman met regelmaat een prominente rol speelt. Ra’s Al Ghul is de aanvoerder van The Leaque of Shadows in de film, in de comics is dit The League of Assassins. Marginaal verschil maar de verhouding tussen Ra’s en Batman is er wel één die erg veranderd is. Ra’s zag in Batman zijn opvolger aan het hoofd van zijn league, maar hij heeft hem echter nooit getraind wat in de film dus wel gebeurd is. De laatste en naar mijn mening ergste grote aanpassing is de Hollywood regel dat er in elke film een love story moet zitten… Er is een nieuw karakter gecreëerd voor Batman Begins dat niet uit de comics komt. Dit karakter is Rachel Dawes (Katie Holmes) die in de jeugd van Bruce al een rol speelt en dit blijft doen in zijn latere leven. Nu is het niet zo dat in de comics nooit love story’s geweest zijn, maar er is nooit een love interest geweest voor Batman die al vanaf zijn jonge jeugd een rol in zijn leven speelt. Als er dan toch perse een love interest moet zitten in een Batman film dan moeten ze Vicky Vale, Selina Kyle of misschien wel Talia Al Ghul introduceren! In dit stadium van de mythos van Batman is er echter nog geen love interest voor hem. Helaas was het voor Hollywood onoverkomelijk om een film te creëren zonder love story erin.

Al met al heeft Cristopher Nolan er een goed geheel van gemaakt wat Batman meer eer aan doet dan al diens vorige films. Deze film ademt voor de eerste keer de duisternis en angst uit wat Batman nu juist essentieel maakt. De vrijheden die er zich gepermitteerd zijn met het ontstaansverhaal van Batman zijn van een dusdanig kaliber dat ik mij als kenner en liefhebber van de comics er met enig gemak overheen kan zetten. Persoonlijk vind ik het zelfs erg goed gevonden om Bruce door Ra’s Al Ghul te laten trainen. Batman Begins is de film die de Batman franchise een nieuw leven heeft ingeblazen voor de massa, maar ook voor de fans van de comics. Het heeft natuurlijk erg goed meegeholpen dat de scriptschrijver, regisseur en leading man allen liefhebbers van de comics zijn. Batman Begins is naar mijn mening één van de best comic adaptations van de laatste jaren en zal deze status denk ik ook nog wel enige tijd behouden. Ondanks dat ik erg tevreden ben met deze film blijf ik toch benieuwd naar de verfilming van Year One die Frank Miller en Darren Aronofsky ooit aangekondigd hadden maar die nooit het groene licht van Warner kreeg.